Amigoe | VBC: ‘80/20-regeling slecht voor investeringsklimaat’

Vereniging Bedrijfsleven Curaçao

Vereniging Bedrijfsleven Curaçao

WILLEMSTAD — De 80/20-regeling is slecht voor het investeringsklimaat op Curaçao. Zowel lokale als internationale investeerders die een bedrijf willen openen op Curaçao zullen waarschijnlijk twee keer naar zo’n wet kijken voordat ze investeren.

Dat denkt Joop Kusters, interim-voorzitter van Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

De interim-voorzitter geeft eerlijk aan dat hij de recente wijzigingen in de ontwerplandsverordening 80/20-regeling nog niet heeft ingezien. “Ik weet nog niet wat voor aanpassingen er recent zijn gedaan in het ontwerp, dus ik kan daar niks over zeggen”, aldus Kusters.

Wel stelt hij dat als men de werkloosheid op het eiland wil terugdringen, er onderzoek gedaan moet worden naar waarom er zoveel werkloosheid op het eiland is, en dan vooral onder jongeren. “Misschien was er voor deze jongeren geen basistraining. Recent werd er nog door Unesco aangegeven dat er meer vaktechnische trainingen gegeven moeten worden voor laagopgeleiden, zodat zij werk kunnen krijgen”, aldus de interim-voorzitter.

Kusters geeft verder aan: “Je kunt bedrijven echter niet verplichten om mensen in dienst te nemen die geen capaciteiten hebben om het hun aangewezen werk te doen. Wij willen graag dat 100 procent van de lokale mensen kunnen werken, maar dan moeten ze wel de capaciteiten hebben om een bedrijf een dienst te verlenen.” Hij stelt er zich bewust van te zijn dat er bedrijven zijn die misbruik maken van buitenlandse werknemers door ze voor lage lonen te laten werken.

“Dat is de keerzijde van de medaille. Maar de goede bedrijven moeten niet lijden onder de handelingen van slechte bedrijven”, zegt de interim-voorzitter. Kusters, zelf ondernemer, heeft onlangs samen met zijn partners de handelsactiviteiten van Kusters’ Trading aan Licores Maduro verkocht. “Misschien is de wet inmiddels versoepeld, en hebben ze water bij de wijn gedaan. Maar voor investeerders is zo’n wet geen goed signaal”, aldus Kusters.

Politieke partij Pueblo Soberano (PS) is initiatiefnemer van de wet en gelooft hier heilig in. De wet is aangenomen door de Staten en is onlangs ook door de Raad van Ministers aangenomen. De minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS), heeft de wet vervolgens bij de gouverneur, Lucille George-Wout, ingediend voor ondertekening. Het is vooralsnog niet bekend of en wanneer de wet wordt ondertekend.

Barrières

PS-voorzitter Edward Joseph geeft aan dat de 80/20-regeling voor de gemeenschap van Curaçao werkt en niet ten voordele van een kleine groep mensen. Hij stelde afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de politieke partij dat er telkens barrières voor de 80/20-regeling werden opgeworpen. “Telkens werd ons gezegd: ‘als u dit nader uitlegt dan is het goed’. Uiteindelijk heeft niet iedereen in de ministerraad voor de wet gestemd. Dat laat zien dat men vanaf het begin tegen de wet was”, aldus de voorzitter. Joseph gaf verder in zijn toespraak aan dat mensen zich niet of niet genoeg informeren over de 80/20-regeling en uitgaan van wat er door anderen over de wet wordt gezegd. “De wet is maar vierenhalve pagina lang”, aldus de voorzitter.

Bron: Amigoe

12 Reacties op “Amigoe | VBC: ‘80/20-regeling slecht voor investeringsklimaat’

 1. Och och, wat een gejank! Menno voelt zich op z’n Surinaamse ziel getrapt! Goed voor je, blij toe dat je je beledigd voelt Menno. Je hebt het zelf vrijwillig, uit kwaadaardigheid en zonder enige aanleiding opgezocht! Je bent door verschillende mensen gewaarschuwd!

  Of moet ik zeggen dat je met een enorme zelfoverschatting en een arrogantie van 0,0= nul komma nul, in de arena bent gestapt en nu jankend als een ras-lafaard het arena verlaat! Hoe haal je ‘t in je kop om uit nowhere aan te komen huppelen speciaal om een hele bevolkingsgroep letterlijk een hele week lang te beledigen? En met die domme houding ben je naar Curaçao gekomen?

  Wie denk je eigenlijk wel dat je bent? En dan ben je ook nog zo arrogant om te denken dat je geen tegengas te verduren krijgt!? Hoe is die kronkel in je bovenkamer ontstaan…? Waar komt die misvatting, die nergens opslaande Surinaamse onderschatting van Antillianen vandaan? Volgens mij ben je niet helemaal lekker..
  Je lijkt wel een drama-Queen! Zielepiet! Huilen omdat je zo unfair bent bejegend, en dat geloof je echt! l.u.l!

  En je geouwehoer over Jezus, Jezus was een toffe vent als ik zo z’n uitspraken moet geloven, maar hij is al 2000 jaar dood en heeft schijt aan je geroep. Hij komt je echt niet helpen hoor. Hoe kom je er met je botte kop bij om ons of wie dan ook te ‘vergeven’… Je hebt helemaal niks en aan niemand niets te vergeven als je zelf vrijwillig naar een kaakslag hebt gesolliciteerd! Wat je moet doen is het nooit meer VERGETEN!

  Velen van jullie? Wie is jullie? Heb je het niet over je eigen zwarte rasgenoten of is Suriname opeens een 1ste wereldland geworden? Aha, Suriname behoort als ik zo jouw misselijkmakend gejank lees tot de hoogbeschaafde hoogontwikkelde landen? Zo stom ben je, blijkbaar ontken je de situatie in je eigen kondre, ook al is iedereen die zich geïnformeerd weet hoe jullie in Suriname leven, niet veel anders dan op de Antillen en andere Caribische landen zoals o.m. Haiti en Jamaica.

  Dacht je echt dat Surinamers zulke geweldige speciale mensen zijn? Haal dat idee-fixe heel gauw, maar dan ook als de wiedeweerga uit je arrogante kop van nada!
  Je zeikt dom over Antillianen, maar zijn Surinamers dan zoveel beter? Ik heb ook heel vaak jouw Sranang rasgenoten gezien behangen met goud en tatoeages..je ziet ze overal.

  Je bent echt niet goed snik, je vergelijkt jezelf met Jezus die verketterd werd, hahahaha, ik moet hartelijk lachen om zoveel kinderlijkheid…Die Surinaamse dame heeft haar volk precies hoe het is beschreven, jij staat er model voor! En weet je wat ik het ergste vind? Jouw zwakte, je lafheid, ik heb echt een afkeer van zwakkelingen, zeker als ze heel bewust ruzie hebben gezocht en wanneer ze lik op stuk krijgen aan het janken slaan…Wat ben jij toch een zieligerd!

  E nu komt het leukste, het bewijs dat je poep in plaats van hersens je kop hebt… let op, hier komt het;

  “Ach Mano, ik heb het eigenlijk wel gehad met dit forum waarop ‘de enige intelligente bijdragen’ van Joep en mij zijn.’ De rest, inclusief jij, raaskalt maar.”……..Aldus Menno de Surinaamse wana be geleerde 😆

  Dus zegt Menno dat hij het heeft gehad met dit forum waarop “DE ENIGE INTELLIGENTE BIJDRAGEN VAN JOEP EN HIJ”(menno) ZIJN..” DE REST, INCLUSIEF IK(Mano), RAASKALT MAAR” .
  Ha ha ha ha, kijk nou eens, is dit nou typische Surinaamse zelfoverschatting of niet? Ik heb er geen moeite mee dat ik volgens jou raaskal, maar dat jij iedereen, behalve jij en joep Meloen, die hier een reactie plaatst beticht van raaskallen gaat wel erg ver. (Joep Meloen zal nu wel in z’n nopjes zijn 😆 )

  Bah, Ik Mano, zou me dood schamen om mezelf op de borst te kloppen dat ik zo ‘intelligent’ ben..Ik pas wel op om mezelf en mijn zogenaamde intelligentie de hemel in te prijzen.. gelukkig dat ik niet bepaald intelligent ben.
  Wat een potsierlijke vertoning Menno, je hebt je op gênante wijze laten kennen.. 😆

  Wel Menno, ik vind echt NIET dat je over uitzonderlijke intelligentie beschikt, je kunt als je wilt een hele dag op je kop gaan staan, maar dan nog bén je niet zo intelligent als je zelf denkt. Integendeel! Je hebt nooit echte intelligente mensen ontmoet, of zelfs mee omgegaan..
  Hier, lees nog maar eens goed over hoe jij in elkaar zit, een model Surinamer met stront in de kop! 😆

  http://www.nieuws-suriname.nl/surinamers-zijn-lui-en-komen-geen-stap-verder/

 2. Eénmanszaak en outsourcing, denk ik?

 3. Stap 1 : onmiddellijk deze 80/20 wet invoeren. Stap 2 : alléén nog papiaments als voertaal. Stap 3: totale (!) onafhankelijkheid. Dan ga je eindelijk je eigen roem verdienen; steeds toch maar volop profiteren van dat oh zo ongewenste Nederland en Europese Unie is voorbij, yeah!

 4. Ach Mano, ik heb het eigenlijk wel gehad met dit forum waarop de enige intelligente bijdragen van Joep en mij zijn. De rest, inclusief jij, raaskalt maar.

  Maar zoals Jezus de ongeciviliseerden vergaf die hem aan het kruis hingen vergeef ik jullie ook Mano.

  Het is niet jullie schuld. Jullie zijn nooit van het eiland geweest, hebben daarom nooit enige beschaving meegemaakt en denken dat Curacao het centrum van de wereld is.

  Velen van jullie zijn opgevoed door een moeder die zich heeft laten bevruchten in ruil voor een belkaart. De vader, wiens hele kapitaal als goud in zijn oren hangt en wiens hele woordenschat op zijn lichaam is getatoeeerd, heeft de moeder al 8 maanden en 30 dagen voor de bevalling verlaten.

  Zoals Jezus toen verketterd werd en nu door iedereen aanbeden, zullen Joep en ik ooit het gelijk aan onze zijde krijgen.

  Het gaat je goed Mano. Jij kunt er ook niets aan doen. En in al je onkunde en onwetendheid ben je denk ik best gelukkig.

  Ayo allemaal.

 5. Nou, dan zullen we maar een Surinaamse dame aan het woord laten;

  http://www.nieuws-suriname.nl/surinamers-zijn-lui-en-komen-geen-stap-verder/

  En ook nog een leuk liedje voor Menno de Surinaamse brulaap die op Curaçao is komen bedelen om niet van honger om te komen in Suriname…

  https://www.youtube.com/watch?v=J9EcyZxWH-8

 6. 80-20 wet , maar dan ook de ontslag wet aanpassen.
  we moeten dan wel strikt de wet toepassen, kan een leuke ervaring worden. Zoals bekend zijn onze broodbakkers 80% niet lokaal ons land heeft binnen no time een probleem.
  weet iemand hoeveel % niet YDK ers werken in de Horeca, wiedoet het ontbijt als het een beetje regent. Hoeveel buitenlanders zijn bewakers met een VOG, hoeveel van onze YDK ers krijgen een VOG. Als het al niet lukt om onze staten leden door de screening te krijgen hoe ziet het er dan verder uit.

 7. Voor Menno, Wij willen ww, ww, weeeeeeeeeee

  https://www.youtube.com/watch?v=N-YRpPRj_98

 8. @Menno, jij zit weer te generaliseren. Wat let je om het eiland te verlaten? Waarom ben jij niet in Suriname gebleven als het daar veel beter is?
  Nogmaals, laat jou laffe gezicht een ziens aan de Curacaoenaar, Menno.

 9. Joep Meloen

  Menno,

  Ik wil niet de hele bevolking over 1 kam scheren, want serieus, ik ken er genoeg die keihard werken, die zich iedere dag weer opnieuw inzetten om er het beste van te maken.
  Maar, helaas is er een zeer grote groep die inderdaad te lui is om te werken, die geen enkele motivatie hebben, die ook niet te motiveren zijn (maakt niet uit wat je probeert) en zij verpesten het voor de rest op het eiland.
  Ook in andere delen van de wereld zie je nu dat de jeugd totaal ongemotiveerd is, dat is niet iets van Curacao, ik heb het ook in andere landen gezien en ervaren. Maar omdat Curacao zo klein is hakt het er hier veel harder op in. De effecten van zo’n houding zijn vele malen groter dan in een grotere economie.
  In ieder geval is onze kennis zo ongeveer gillend van het eiland vertrokken, blij dat hij hier nooit meer terug hoeft te keren. Wanneer je dat als eiland en bevolking voor elkaar kunt krijgen dan moet je toch eens aan wat zelfreflectie gaan doen. Kun je wel vol blijven houden dat je Dushi Hende bent, maar wie ben je nu eigenlijk voor de gek aan het houden ?

 10. Joep Meloen heeft volledig gelijk. Maar met dergelijke uitspraken wordt je door de aartsluie Curacaoenaar meteen een racist genoemd.

  Geloof me, een luier en crimineler volk dan dat van Curacao is er niet.

 11. Joep Meloen

  Zelfs de boeren wisten het vroeger al: ‘Met onwillige paarden is het lastig ploegen’.
  Maar hier wil men alsnog weer het wiel uitvinden. Hoop alleen dat de PS ook straks zo sportief is om te erkennen dat ze er volledig naast zaten.
  Gisteren ook weer iemand naar het vliegveld gebracht, die hier een paar jaar geleden met veel enthousiasme kwam. Klaar om te werken om er samen hard tegenaan te gaan. Nu volledig gedesillusioneerd en niet begrijpend waar zoveel onwil om te werken, zoveel onwil om te presteren, zoveel onwil om uberhaupt op te komen draven, maar wel iedere 2 weken het geld ophalen.
  Helaas, de mentaliteit van velen alhier is er eentje van zo weinig mogelijk doen en zoveel mogelijk betaald krijgen. Het liefst doet men helemaal niets, behalve dan het geld in ontvangst nemen.
  Daar gaat geen 80 / 20 wet tegen helpen.

 12. caribbeancynic

  Over de verkiezingen heentillen dan de wet weggooien ( of gewoon vergeten zoals gebruikelijk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *