Amigoe | VDC-hoofd geen verdachte, wel op non-actief

“Ik vind dat de kranten alle grenzen hebben overschreden. Dit kan niet. Ik vind het echt riooljournalistiek.”

Premier Whiteman (PS): “Ik vind dat de kranten alle grenzen hebben overschreden. Dit kan niet. Ik vind het echt riooljournalistiek.”

WILLEMSTAD — Er loopt (nog) geen strafrechtelijk opsporingsonderzoek tegen het hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), Michael Römer, in verband met een geval van bedreiging.

Het Openbaar Ministerie weerspreekt middels een persbericht vandaag de mediaberichten dat dit het geval is en dat Römer als verdachte is aangemerkt. Volgens welingelichte bronnen is Römer inmiddels op non-actief gesteld.

Zoals de Amigoe gisteren berichtte heeft het OM de Landsrecherche Curaçao verzocht een onderzoek in te stellen, onder meer om uit te zoeken of Römer inderdaad iemand heeft bedreigd, een feitenonderzoek dus. Aan de hand van de resultaten hiervan moet het OM beslissen of het VDC-hoofd strafrechtelijk vervolgd wordt of niet. Römer zou volgens de media en Amigoe-bronnen het voormalige MOT-hoofd Elvira Rosaria-Statie hebben bedreigd omdat die de buitenechtelijke relatie met Römer zou willen beëindigen. Rosaria-Statie is de echtgenote van de inmiddels opgestapte Pais-leider Alex Rosaria.

De Landsrecherche is in opdracht van het OM en conform de regels – gezien de positie van Römer en de ernst van de beschuldiging – gisteren gestart met het feitenonderzoek. “Doel van dit feitenonderzoek is om te achterhalen wat er feitelijk is gebeurd en vast te stellen of er een verdenking is van een strafbaar feit. Eerdere berichtgeving in diverse media dat er al een strafrechtelijk onderzoek zou lopen bij de Landsrecherche waarin getuigen zouden zijn gehoord, is onjuist”, aldus het OM. Het is niet duidelijk hoe lang het feitenonderzoek gaat duren.

Riooljournalistiek

Premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) is niet te spreken over deze zaak. Hij bestempelt de berichten in de media als riooljournalistiek. “Ik vind dat de kranten alle grenzen hebben overschreden. Dit kan niet. Ik vind het echt riooljournalistiek.” Volgens de premier is dit opzettelijk gedaan om de actuele situatie te vertroebelen. Dat zei hij vanochtend op de vraag of Römer inmiddels op non-actief was gesteld. Zoals bekend moet de regering nog gevormd worden en daarvoor is de VDC belast met de screening van de ministers voor het kabinet-Koeiman.

De beslissing van de overheid om Römer alsnog op non-actief te stellen nu het nieuws is gelekt, zou volgens bronnen gisteren genomen worden. Dat is inmiddels ook gebeurd, aldus de bronnen. Volgens officieuze berichten zou hij een brief hierover al hebben ontvangen, maar Whiteman treedt officieel niet in details hierover.

Niet bedreigd

Rosaria-Statie heeft zelf ook kennis genomen van de berichten in diverse kranten en sociale media. Via haar advocaat Lisanne Asjes benadrukt ze dat in tegenstelling tot hetgeen is vermeld, Römer haar nimmer met een vuurwapen heeft bedreigd. Asjes voegt desgevraagd daaraan toe dat de vrouw op geen enkel manier is bedreigd. “Gelet op het voorgaande heeft cliënte het dan ook niet nodig geacht enige verklaring en/of aangifte tegen Michael Römer bij de politie te doen en heeft dat ook niet gedaan. Tot slot is cliënte niet naar het buitenland gevlucht.”

Het OM heeft ambtshalve besloten om de Landsrecherche in te schakelen, aan de hand van wat er nu in de (sociale) media wordt gezegd. Procureur-generaal Guus Schram wil laten onderzoeken wat er aan de hand is, rekeninghoudend met de positie van de betrokkenen, aldus OM-woordvoerder Norman Serphos. Iedereen zal dus gehoord worden in deze zaak en uit het feitenonderzoek zal moeten blijken of er sprake is (geweest) van bedreiging.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *