Amigoe | Veiligheidsmaatregelen tijdens vuurwerkperiode

Veiligheidsmaatregelen tijdens vuurwerkperiode

Veiligheidsmaatregelen tijdens vuurwerkperiode

WILLEMSTAD — De vuurwerkperiode begint aanstaande zaterdag en duurt tot en met 31 december. In verband hiermee roept de politie de bevolking op om de gepaste veiligheidsmaatregelen te treffen. In geval van een ongeluk dient men de noodlijn 911 te bellen.

Men moet eerst controleren of het vuurwerk in goede staat is. Verder wordt afgeraden om het af te steken als de verpakking kennelijk vervangen is door een andere. Het is ook goed om altijd naar de instructies te vragen, om het op een veilige manier af te steken.

Kies een geschikte plaats uit, zoals een open terrein dat vlak en hard is, verwijderd van woningen en andere gebouwen en van geparkeerde voertuigen. Het is heel belangrijk om geen vuurwerk af te schieten binnen een straal van 500 meter van de plaats waar een vuurwerkcontainer staat of van het vliegveld of de Isla-raffinaderij.

Ook niet binnen een straal van 250 meter van een medisch instituut of kerkgebouw. Steek vuurwerk aan met een lont en nooit met lucifers of een aansteker, en houd het ver genoeg van het lichaam.

Richt het vuurwerk nooit op mensen of dieren. Laat kinderen jonger dan twaalf jaar geen vuurwerk afsteken. Kinderen tussen twaalf en achttien jaar moeten altijd onder toezicht van een volwassene zijn.

Drink geen alcohol tijdens het afschieten van vuurwerk. Steek ook geen oud vuurwerk af. Vuurwerk dat niet is afgegaan, moet men lange tijd laten liggen. Het bevat immers explosieven die nog kunnen ontploffen. Steek het in geen geval opnieuw aan, omdat de meeste ongevallen net dan gebeuren.

Men moet ook niet proberen om van afgestoken vuurwerk een ander soort explosief te maken. Ook de huisdieren moeten beschermd worden tegen de geluidsoverlast.

Huisdieren kunnen beter in een donkere kamer met genoeg ventilatie worden opgesloten of men kan de dierenarts vragen voor een kalmeringsmiddel. Voorts moet men bij vuurwerkshows op afstand blijven.

Automobilisten en voetgangers worden bovendien opgeroepen om het verkeer niet te belemmeren tijdens de vuurwerkshows, door midden op de straat te parkeren en/of te blijven staan.

Na het afsteken moet alles opgeruimd worden. Bij een brandongeluk dient de brandplek onmiddellijk met lauw water afgekoeld te worden en indien nodig moet men direct naar de polikliniek gaan voor medische behandeling. Zoals jaarlijks loopt men ook dit jaar gevaar dat brievenbussen met vuurwerk ontploft worden.

De politie roept daarom iedereen op om de ‘klikos’ en de brievenbussen te bewaren, en roept tevens ouders op om beter op het gedrag van hun kinderen te letten en hen erop te wijzen dat andermans spullen gerespecteerd dient te worden.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *