Amigoe | Venezolanen willen niet terug naar hun land

Venezolanen willen niet terug naar hun land

Venezolanen willen niet terug naar hun land

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) constateert een toename in het aantal Venezolanen dat hier op vakantie komt en niet terugreist, maar benadrukt dat er op dit moment geen substantiële toename van migratiestromen naar ons land is waar te nemen vanwege de precaire situatie in Venezuela.

Dat zei hij de afgelopen week tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van ministers in Fort Amsterdam.

Harde cijfers zijn er niet, maar het aantal illegalen op het eiland wordt hoe dan ook aangepakt.

“Sommige Venezolanen die ons land binnenkomen, willen niet terug en kiezen ervoor om illegaal op het eiland te verblijven. Dit kan echter niet en er wordt dus door de politie streng gecontroleerd hierop”,

stelde Navarro. Ongedocumenteerden worden altijd opgepakt en opgesloten in afwachting van hun uitzetting, dat is de normale procedure die wordt gehanteerd op het eiland.

Zoals bekend verkeert Venezuela in een crisis, er is een tekort aan financiële middelen en schaarste van tal van consumptiegoederen, zoals voedsel en medicijnen, en de slechte economische situatie heeft geleid tot een ongunstig ondernemingsklimaat. Dit met alle negatieve gevolgen van dien.

Hierdoor is de vrees ontstaan voor Venezolaanse asielzoekers, die onder meer met boten naar het Caribisch gebied in het algemeen en naar Curaçao in het bijzonder zullen komen. Die angst is nog niet geconcretiseerd, benadrukte de minister. Althans, dat heeft de Kustwacht nog niet geconstateerd.

Zoals bekend is er bij Aruba slechts één boot gesignaleerd en daarbij kwamen twee Venezolanen om door verdrinking, maar hier is niets bijzonders geconstateerd.

Navarro heeft de Kustwacht een tijdje terug wel geïnstrueerd om de controles op zee te intensiveren; ook de controles op fruitbarkjes die vanuit Venezuela Curaçao binnenkomen zijn aangescherpt. Het aantal Venezolanen dat per vliegtuig naar het eiland komt en niet meer teruggaat, is niet bekend.

“Curaçao is hoe dan ook voorbereid op een mogelijke toename van Venezolanen die het land binnenkomen en als asielzoekers hier willen verblijven. Er is een taskforce opgericht die zich gaat buigen over alle aspecten die hiermee te maken hebben”,

aldus minister Navarro. De lokale overheid heeft echter de capaciteit en de financiële middelen niet om asielzoekers op te vangen.

“Nederland moet in dergelijke geval hulp bieden, wij kunnen dat niet aan.”

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Venezolanen willen niet terug naar hun land

  1. Ik denk dat partijgenoot Palm die ook niet terug naar zijn land wil, hij is op eindeloze snoepreis, een veel grotere kostenpost is dan de Vezelonanen.

    Ik kan niet wachten tot de verkiezingen en we met de slappe Pais hap kunnen afrekenen.

    Benieuwd hoe ze volgende week stemmen over Fraudelyne.

    Ik schaam me op deze partij gestemd te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *