Amigoe | Venezuela koerst af op humanitaire crisis

Venezuela koerst af op humanitaire crisis

Venezuela koerst af op humanitaire crisis

BRUSSEL — De Brusselse denktank International Crisis Group waarschuwt voor een dreigende sociale crisis in Venezuela door de groeiende politieke instabiliteit in het land, zo meldt IPS.

Terwijl de snelle toename van de politieke problemen in het Zuid-Amerikaanse land reden is voor bezorgdheid, is er ook nog een andere kant die aandacht vergt, zegt de International Crisis Group (ICG), een internationale denktank met hoofdkantoor in Brussel.

“De daling van de inkomens, tekorten aan essentiële levensmiddelen en de afbraak van de gezondheidszorg zijn elementen die wijzen op een dreigende sociale crisis”,

zegt de organisatie in een recente briefing.

“Als er niet snel wordt ingegrepen zal de impact op de binnenlandse politiek en de samenleving van Venezuela, en bij uitbreiding ook in de buurlanden daarvan, groot zijn.”

Ondervoeding

De groep verwijst onder meer naar aspecten zoals de volksgezondheid als gevolg van de dreigende humanitaire crisis.

“Mensen met ziektes zoals kanker, cardiovasculaire aandoeningen of hiv en aids kunnen maanden zonder medicatie komen te zitten. Ziekenhuizen en zelfs private klinieken zullen snel door hun voorraden heen zijn.”

De denktank die geleid wordt door de voormalige Franse diplomaat Jean-Marie Guéhenno verwijst naar sommige economen die een plotse ineenstorting van de voedselconsumptie voorspellen.

“Sommige voedingsspecialisten waarschuwen nu al voor chronische ondervoeding in Venezuela, al is het niet zo dat het land aan de rand van de hongersnood staat.”

Gezondheidszorg Vooral de ineenstorting van de gezondheidszorg baart de denktank zorgen. De oncontroleerbare verspreiding van besmettelijke ziektes kan duizenden vermijdbare sterfgevallen tot gevolg hebben, waarschuwt de groep.

De enige oplossing is dat er snel een einde gemaakt wordt aan de politieke impasse waarin de regering en de oppositie zich sinds 2014 bevinden, zegt ICG. Venezuela is de twaalfde grootste olieproducent ter wereld. In dit opzicht is het land goed gelegen om snel een uitweg uit de crisis te vinden.

Mede door de olie-inkomsten en het herverdelingsbeleid van wijlen Hugo Chávez (1999-2013) daalde de armoede in het land aanzienlijk. Eind 2014 daalden de prijzen echter met 50 procent. Het bruto binnenlands product kromp met 4 procent en de inflatie steeg tot 62 procent. Dat zette de economie onder spanning.

“Inefficiënt beleid en corruptie ondermijnen momenteel de productie van basisgoederen en diensten in dit land”,

besluit de ICG.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Venezuela koerst af op humanitaire crisis

  1. Pas gelezen dat de mensen zich nu keren tot de veterinaire arts om medicijnen daar bepaalde medicijnen niet voorradig zijn. Sommigen wachten al een of twee maanden op hun medicijnen en gebruiken ten einde raad honden medicijnen om in leven te blijven.

  2. Alwin de Jongh

    Chavez, amigo, el pueblo esta contigo!

    Hasta Chavez siempre! Venceremos! Chavez o muerte! Somos felices aqui!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *