Amigoe | Venezuela op weg naar militarisering olie-industrie

Ministerie van GMN: 'Stank belandt loodrecht op de school, doordat de wind anders stond'

Venezuela op weg naar militarisering olie-industrie

CARACAS/WILLEMSTAD — De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft afgelopen woensdag concrete stappen gezet om de olie- en mijnbouw van het land te militariseren.

Donderdag publiceerde de Venezolaanse staatscourant het presidentieel decreet ter oprichting van de Compania Anonima Militar de Industrias Mineras, Petroliferas y de Gas (Camimpeg), die verantwoording zal afleggen aan het ministerie van Defensie. Hoe het nieuwe staatsbedrijf gaat samenwerken met de PdVSA werd niet bekendgemaakt in het bericht.

Volgens de staatscourant krijgt het nieuwe staatsbedrijf de volmacht over een breed scala aan olie- en mijnactiviteiten, waaronder het onderhoud van de oliebronnen en boortorens, het vervoer en de commercialisering van chemicaliën.

Ook zullen de president en de Raad van Bestuur van het bedrijf direct worden benoemd door de minister van Defensie. Het directe gevolg is dat het leger een aanzienlijk groter aandeel krijgt in de Venezolaanse economie, die voor meer dan 90 procent afhankelijk is van de olie-export.

In de afgelopen weken heeft de Venezolaanse regering gemeld dat ze de activiteiten in de mijnbouw wil uitbreiden om de inkomsten te vergroten. Olie-minister Eulogio Del Pino, tevens directeur van de PdVSA, stelde dat de oprichting van Camimpeg te maken heeft met de certificatie van edelmetalen door de overheid en de ‘wens om diamanten te produceren’.

‘Aanstaand bankroet’

Volgens persbureau Bloomberg zou het nieuwe staatsbedrijf kunnen dienen om de inkomsten uit de olie- en mijnindustrie af te schermen, in het scenario dat de PdVSA of de regering zelf niet langer kan voldoen aan de aflossing van de schulden.

Het persbureau citeert een partner van het investeringsbureau Latinvest in Miami, die stelt dat de productiemiddelen van PdVSA in geval van een aanstaand bankroet naar Camimpeg kunnen worden overgeheveld, zodat het land toch kan doorgaan met inkomsten genereren uit de olieen mijnbouw.

Volgens Rocio San Miguel, directeur van het onderzoeksbureau Control Ciudadano in Caracas, is het nieuwe staatsbedrijf een middel om het leger tevreden te houden, en een ‘teken van loyaliteit aan de revolutie’. Hij voorziet als een van de mogelijke scenario’s voor 2016 een toenemende militarisering van het land.

Inflatie 720 procent

Als gevolg van de alsmaar dalende olieprijzen en de verder verslechterende economische situatie in Venezuela zijn de obligaties verder in waarde gedaald, naar bijna 33 dollarcent voor iedere geïnvesteerde dollar. De economie kromp volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorig jaar met 10 procent, de slechtste economische prestatie ter wereld, en zal naar verwachting dit jaar verder krimpen met 8 procent.

Daarnaast verwacht het IMF dat de inflatie dit jaar zal oplopen naar 720 procent, in enorme toename ten opzichte van de geschatte 275 procent vorig jaar. Volgens de Venezolaanse Centrale Bank lag het werkelijke inflatieniveau op 141,5 procent.

Volgens Bloomberg suggereert de markt in kredietderivaten dat de kans dat Venezuela in de komende twaalf maanden bankroet gaat ligt op 76 procent, omdat het zijn schulden niet langer kan terugbetalen.

Bron: Amigoe

6 Reacties op “Amigoe | Venezuela op weg naar militarisering olie-industrie

 1. Nu gaan we afwachten ,wanneer men wakker word ,
  De gevolgen zijn niet te overzien ,
  Handelen er op in spelen !

 2. En… Hoe zit dat met de raffinaderij op Aruba?

  Ze hebben Mike Eman toch 750 miljoen dollar beloofd om de zaak op te knappen?

 3. caribbeancynic

  Ben benieuwd of Nederland Venezolaanse militairen op zijn grondgebied toelaat. Lijkt mij niet.

 4. Argentinie en Videla hadden ook zware financiele problemen en dachten dit op te lossen om een paar eilandjes in te nemen.. Dit kan hier ook gebruiken.. Die ene marine opblaasboot en dronken Nederlandse soldaatjes op Mambo Beach kunnen echt niet Vzla tegen houden.

 5. Sinds de oliecrisis van 1973 zijn er oorlogen om olie. Het oliewapen is sindsdien regelmatig ingezet als middel in conflicten. Ook voor Venezuela is olie een machtsmiddel in handen van de regering en/of leger.

 6. Dus straks beheert misschien het Venezolaanse leger ook de Isla raffinaderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *