27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Venezuela stuurt goudreserve naar Zwitserland

HomeMediaAmigoe | Venezuela stuurt goudreserve naar Zwitserland
Ademruimte tot oktober. In oktober en november moet Venezuela bijna 5 miljard dollar terugbetalen, waarvan 4 miljard voor rekening van de PdVSA komt.
Ademruimte tot oktober. In oktober en november moet Venezuela bijna 5 miljard
dollar terugbetalen, waarvan 4 miljard voor rekening van de PdVSA komt.

CARACAS — Venezuela heeft twee weken geleden in het geheim het grootste resterende deel van zijn goudvoorraad naar Zwitserland verscheept om te voldoen aan de betalingsverplichtingen.

Dit meldde het persagentschap Reuters donderdag. Gisteren moest het buurland anderhalf miljard dollar terugbetalen aan obligatiehouders van Venezolaanse waardepapieren, van het totaal van 2.3 miljard deze maand. Het lijkt erop dat de regering-Maduro in ieder geval aan deze betalingsverplichting kan voldoen

Voorlopig heeft Venezuela voldoende financiële ademruimte op de internationale kapitaalmarkt, althans tot oktober en november dit jaar, wanneer de volgende obligatietermijnen verlopen.

Venezuela is bijna failliet en experts denken dat het land niet meer dan een miljard in contant geld tot zijn beschikking heeft. Venezuela stuurde twee weken geleden 34 ton goud van de eigen voorraad naar Zwitserland, waar het werd gekeurd en kan worden verkocht.

Een andere optie is dat banken het goud in onderpand nemen in ruil voor leningen, in wat ook wel een ‘gold swap’ genoemd wordt. Reuters berichtte begin deze maand dat de centrale bank van Venezuela in overleg was met de Deutsche Bank AG over een goudruil, maar het was onduidelijk om welke volumes het ging.

Deze week maakte Venezuela bekend dat de totale reserves in november waren gedaald tot 14,5 miljard dollar, waarvan bijna 11 miljard in goud was en de rest in diamanten en zilver. Vorig jaar betaalde het buurland 10,5 miljard terug aan obligatiehouders, mede door het terugschroeven van de import en door de reserves bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan te spreken en activa te verkopen. Dit jaar staat de teller op 10 miljard dollar. Overigens is 35 procent van de betaling van gisteren aan overheidsinstanties, wat de druk vanuit het buitenland iets laat afnemen.

In oktober en november moet Venezuela bijna 5 miljard dollar terugbetalen, waarvan 4 miljard voor rekening van de PdVSA komt. De oliemaatschappij is in gesprek met internationale banken om de schuld te herfinancieren. Dit bevestigde de directeur van PdVSA en olieminister Eulogio Del Pino afgelopen dinsdag. Hij had eerder voorgesteld om de obligatieleningen die dit jaar verlopen, te verlengen naar volgend jaar of 2019. Hij stelde er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat PdVSA failliet gaat.

Camimpeg

De Amigoe berichtte vorige week dat president Nicolás Maduro op 10 februari per decreet een nieuw olie- en mijnbouwbedrijf met de naam Camimpeg had opgericht, dat onder het ministerie van Defensie valt.

Olie-experts speculeerden dat het nieuwe staatsbedrijf zou kunnen dienen om de inkomsten uit de olie- en mijnindustrie af te schermen, in het scenario dat PdVSA of de regering zelf niet langer kan voldoen aan de aflossing van de schulden.

In reactie op deze geruchten stelde Del Pino dat het bedrijf met name beveiliging zal gaan bieden aan PdVSA. Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het land met het hoogste aantal moorden per capita ter wereld, hebben met name buitenlandse oliemaatschappijen een grote behoefte aan beveiliging van hun medewerkers.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. @joep meloen,

    Maak je géén zorgen. Als de PdVSA zelf niet voldoen financiën heeft, betalen de regeringen van Aruba en Curaçao dit zelf.

    Voor Aruba wordt dit slechts 50.000 florin per gezin.
    In Curaçao wordt het ongeveer het dubbele: 100.000 gulden per gezin.

    Dus waar praten we over: peanuts!

    En… mocht ook dat niet lukken, dan moet Nederland betalen, want dat zijn uiteindelijk de schuldigen van al olie-ellende

  2. CITGO is waarschijnlijk al helemaal verpand aan de banken. Anders zouden Amerikaanse beleggers al lang conservatoir beslag hebben laten leggen.
    Enige voordeel is van deze situatie dat het niet erger kan worden, erger bestaat niet als je al jaren met lege winkels zit.

  3. En… leest Eman en consorten ook méé?

    Hoe gaat Citgo/PdVSA de innovatie – door Eman beloofd – van de oude Lago-raffinaderij financieren?

    Aruba Dushi Tera: droomland!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties