Amigoe | Verdachte cashkipzaak uitgeleverd aan Aruba

Door: Bobby Spier

Advocaat Chris Lejuez.

Advocaat Chris Lejuez.

ORANJESTAD — De Nederlander J.d.S., die verdacht wordt van betrokkenheid van witwassen in de bekende cashkip-smokkelzaak, is afgelopen vrijdag uitgeleverd aan Aruba. Lange tijd zat de verdachte onder ‘erbarmelijke omstandigheden’ vast in de gevangenis van Venezuela. Het land vertraagde zijn uitzetproces.

Dat vertelt zijn advocaat Chris Lejuez aan Amigoe. Het Openbaar Ministerie (OM) liet de verdachte negen maanden geleden in Venezuela oppakken en vroeg het land om hem uit te leveren aan Aruba. Echter, dit heeft lang geduurd, zegt de advocaat. “We hebben alles geprobeerd om de verdachte naar Aruba te krijgen, maar Venezuela werkte niet mee om hem uit te leveren.“ De verdachte heeft zelfs aangeboden om zelf te werken aan zijn uitlevering en zelf zijn ticket naar Aruba te bekostigen, maar die procedures waren daar onbekend, vertelt de advocaat. Terwijl hij wachtte, verbleef de verdachte onder zeer slechte omstandigheden in de Venezolaanse gevangenis, aldus Lejuez. Zo deelde de Nederlander zijn kleine cel van vier bij vier meter met achttien anderen en had hij geen beschikking over een douche of toilet. “Hij had een zeer zware tijd. De gevangenen moesten hun behoeften doen in de hoek van de cel achter een klein gordijntje, afvegen werd gedaan met krantenpapier en vervolgens moesten ze dit in een zakje doen die een bewaker één keer per dag kwam ophalen“. De verdachte verbleef vijf maanden in deze cel, zonder een keer gelucht te worden, waarna hij werd overgeplaatst naar een andere gevangenis in Caracas waar hij moest betalen voor een betere behandeling.

Voorwaarden
Inmiddels zit de man sinds afgelopen vrijdag vast in Korrektie Instituut Aruba (KIA) waar hij iedere dag even naar buiten mag en drie minuten per dag te tijd krijgt om zichzelf te baden. De verdachte begrijpt niet waarom hij vast zit, en ontkent elke betrokkenheid bij deze zaak. De man geeft aan de verdachten wel te kennen, maar zegt dat hij onschuldig is, aldus Lejuez. De reden dat hij Venezuela regelmatig aandoet, heeft volgens de man te maken met het feit dat zijn vrouw en kind daar wonen. Lejuez wil kijken of het mogelijk is dat, nu zijn medeverdachten Ramon Helgers en Rupert G. onder voorwaarden vrij zijn gelaten, J.d.S ook op vrije voeten kan komen in afwachting van zijn strafzaak.

Gesmokkeld
Verschillende verdachten werden de afgelopen maanden opgepakt, nadat in juni 2015 de autoriteiten een koelcontainer met ongeveer 2,8 miljoen euro aan contanten, verstopt in bevroren kippenvlees, onderschepten op Aruba. Bij gelijktijdige onderzoeken in Nederland en België werd door justitie bijna 4 miljoen euro aangetroffen en in beslag genomen. Justitie denkt dat de verdachten in totaal bedrag van ruim 23 miljoen euro hebben verplaatst van Nederland naar Aruba en vervolgens naar Venezuela. De autoriteiten denken dat het gesmokkelde geld afkomstig is uit drugshandel.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *