Amigoe | Verdachte subsidiefraude FOBS Divi Divi inmiddels vrijgelaten

Status ex-minister Jamaloodin onduidelijk

Status ex-minister Jamaloodin onduidelijk

WILLEMSTAD — De 36-jarige vrouw C.C.M. is woensdagavond na verhoor vrijgelaten, terwijl het onderzoek naar subsidiefraude met de Fundashon pa Optimalisashon di Bario di Steenrijk i Divi Divi (FOBS Divi Divi) loopt.

Het Openbaar Ministerie acht het niet meer nodig dat ze in verband met het onderzoeksbelang langer vastzit. Ze blijft wel verdachte in de zaak, aldus het OM.

Afgelopen maandag werd zij opgepakt tijdens invallen in het kader van het genoemde onderzoek. M. zal vervolgd worden voor valsheid in geschrifte en verduistering van (een deel van) een door het ministerie van Financiën in 2012 verstrekte subsidie van 450.000 gulden aan de genoemde stichting. In die periode was George Jamaloodin namens de MFK minister van Financiën.

De status van Jamaloodin zelf in dit onderzoek is nog onduidelijk, het is dus niet bekend of hij als verdachte is aangemerkt in deze zaak. Het OM wilde niet in details treden hierover maar geeft wel aan dat het onderzoek in volle gang is en dat meerdere aanhoudingen niet uitgesloten worden. Jamaloodin is zelf onbereikbaar voor commentaar. Bronnen melden dat hij niet op het eiland is.

Het onderzoek naar deze strafbare feiten is gestart nadat de huidige minister van Financiën, José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), deze kwestie een jaar geleden onder de aandacht van het OM heeft gebracht. Onder leiding van de rechter-commissaris (RC) hebben leden van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) op 15 augustus jl., drie huiszoekingen gedaan in een woning aan de Kaya Krisokola in Sta. Maria, het kantoor van Speedy Security van Jamaloodin in Saliña en een kantoorpand in Brievengat.

Overheidsaccountant Soab constateerde in een rapport over de kwestie dat de stichting in 2012 ten onrechte een subsidie van 450.000 gulden kreeg voor de upgrade van een sportveld in Steenrijk. Dit rapport was voor minister Jardim aanleiding om de te veel uitgekeerde subsidie terug te vorderen, terwijl alle documenten ter beschikking zijn gesteld van het OM.

In het rapport komt onder meer aan bod dat er tijdens het onderzoek geen verzoek voor subsidie van de stichting aan de toenmalige Financiën-minister Jamaloodin gevonden kon worden. De subsidie zou ook verstrekt zijn voordat de stichting officieel was opgericht. Ook zou er 450.000 gulden zijn uitbetaald, terwijl de ministerraad akkoord was gegaan met een subsidiebedrag van 465.000 gulden.

Verder was er ook geen begrotingsruimte om het bedrag uit te keren, terwijl naderhand bleek dat de upgrade veel goedkoper had gekund, waarna Jardim ermee akkoord ging om 375.000 gulden van de stichting terug te vorderen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *