26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Verdediging: ‘OM onbevoegd om Dos Santos te vervolgen’

HomeMediaAmigoe | Verdediging: 'OM onbevoegd om Dos Santos te vervolgen'

door Jomaira v/d Meulen- Angela

Loterijbaas Dos Santos  wordt verdacht van het voor handen hebben van een vuurwapen, valsheid in geschrifte, witwassen, belastingontduiking en crimenele organisatie
Loterijbaas Dos Santos wordt verdacht van vuurwapenbezit, valsheid in geschrifte, witwassen, belastingontduiking en criminele organisatie

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie is onbevoegd om loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos te vervolgen in de zaak Bientu, omdat dit een fiscale zaak is. Tevens is het Gerecht van Curaçao onbevoegd om te oordelen in de zaak tegen zijn bedrijven Jamaroma Lotteries nv en The Money Game nv, aangezien deze bedrijven in St. Maarten gevestigd zijn en dus onder de jurisdictie van dat land vallen.

Dat benadrukken de advocaten van Dos Santos, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en Roel Kerckhoffs in hun preliminaire verweren. Het OM krijgt morgen de kans op de verweren te reageren. Een beslissing van de rechter volgt later.

Over de bevoegdheid van de rechter zegt de verdediging:

“Uitgangspunt van het strafrecht is dat opsporing en vervolging van strafbare feiten geworteld moet zijn in de samenleving van het desbetreffende land. Sinds 10-10-‘10 is St. Maarten een ander land dan Curaçao. Toch zien deze vennootschappen zich geconfronteerd met een vervolging in een ander land dan hun thuisland.”

Daarbij wordt artikel 11 van het Wetboek van Strafvordering aangehaald, waarin wordt aangegeven dat het Gerecht hier slechts bevoegd is ten aanzien van delicten die binnen het land Curaçao zijn begaan. Ten aanzien van genoemde nv’s is daarvan geen sprake, aldus de verdediging.

“Hetgeen is geregeld in de Rijkswet OM inzake bevoegdheden van het OM kan hieraan niet afdoen. Het OM kan immers geen invloed of autoriteit uitoefenen op de bevoegdheid van de rechter.”

De verdediging concludeert dan ook dat het Gerecht zich onbevoegd moet verklaren in de zaken tegen de twee genoemde bedrijven. Het OM is zelf ook onbevoegd om Dos Santos en zijn bedrijven te vervolgen en indien (en voor zover) die bevoegdheid aanvankelijk toch zou hebben bestaan, dit door opzettelijk onwettig optreden heeft verloren, benadrukken de advocaten.

“Het zwaartepunt van het onderzoek lag vanaf het begin bij fiscale delicten, en de daarmee samenhangende delicten, zoals witwassen en het voeren van een valse boekhouding. Dergelijke onderzoeken zijn voorbehouden aan de belastingdienst. Dat wegens de fiscale aspecten in maart 2011, bijstand werd verzocht en verkregen van de SBAB/TIO (het overheidsaccountantsbureau en Team Inlichtingen en Opsporing Belastingdienst, red.) maakt dit niet anders, temeer omdat kennelijk ook die dienst het niet nodig vond om de Directeur der Belastingen in te lichten”,

aldus Sulvaran. Het onderzoek is al begin 2008 opgestart door het Recherche Samenwerkingsteam (RST) St. Maarten naar aanleiding van MOT-meldingen onder referentie van Dos Santos cs, verduidelijkt Sulvaran in zijn preliminair verweer.

Daarna heeft het meer dan twee jaar nagenoeg stil gelegen, om op Curaçao te worden hervat. Het RST deed niets met de MOT-informatie, op een enkele bevraging in 2008 en 2009 bij bank en fiscus na. Daaruit blijkt dat het onderzoek naar aanleiding van die MOT-meldingen in deze jaren geen opsporingsprioriteit heeft gehad, aldus Suvaran.

Vervolgens werd op 25 januari 2011 besloten de zaak op te pakken vanuit de vestiging Curaçao onder regie van het OM hier en onder de onderzoeksnaam ‘Bientu’. Vanaf 30 maart 2011 is het onderzoek hervat.

“De vraag rijst waarom dit onderzoek juist toen opnieuw is aangevat en waarom het alleen tegen Dos Santos, en niet tegen andere rifero’s (loterijbazen, red.) werd gericht.”

Sulvaran stelt dat dit te maken heeft met het feit dat Dos Santos’s broer, George Jamaloodin, minister van Financiën was voor de MFK, die tot de ‘Neegroep’ behoorde en dus tot ‘de groep die aanvankelijk niet naar de pijpen van Nederland wenste te dansen’. Deze zaak heeft volgens hem dus een politieke lading.

Inkeerregeling

Belastingdeskundige Kerckhoffs haalt de in de wet verankerde inkeerregeling aan om aan te tonen dat het OM niet ambtshalve bevoegd is tot vervolging. Dit aangezien artikel 55 van de Algemene Landsverordening Landsbelastingen (ALL) het primaat van de vervolging voor fiscale delicten bij de Belastingdienst legt.

“In dit geval is het OM – zonder overleg te plegen met de Belastingdienst – overgegaan tot vervolging. Het ligt daarbij voor de hand dat het stilzitten van de Belastingdienst alles te maken heeft met de inkeerbrief (van Dos Santos, red.). In zoverre ligt er ook een verband met het beroep van de inkeerregeling. De vervolgingsbeslissing van het OM ontbeert een wettelijke grondslag en is dus onrechtmatig,

benadrukt Kerckhoffs. Hij verduidelijkt verder dat de inkeerregeling de belastingplichtige de mogelijkheid biedt zijn fiscale zonden op te biechten.

“Het opbiechten daarvan voorkomt niet dat de te weinig aangegeven belasting moet worden betaald, maar het voorkomt wel dat de belastingplichtige voor zijn zonden wordt bestraft.”

Dos Santos heeft zijn zonden tijdig en vrijwillig opgebiecht, waardoor strafvervolging niet opportuun en niet mogelijk is. Dat heeft Dos Santos op 12 april 2011 gedaan. Hij heeft toen een inkeerbrief van 11 april 2011 bij de Inspecteur der Belastingen ingediend. Daarbij is ook een toelichting gegeven op de vrijwillige verbetering van de aangiften inkomstenbelasting over de jaren tot en met 2009. In die brief is dus toegelicht dat Dos Santos inkomsten heeft genoten zonder de daarover verschuldigde inkomstenbelasting te betalen, aldus Kerckhoffs.

Enige reactie van de Inspectie is echter uitgebleven. Het OM lijkt voor de tijdigheid van de inkeermelding de toets aan te leggen of er op dat moment een strafrechtelijk onderzoek liep.

“Die toets is onjuist. Het gaat niet om de wetenschap van het OM, noch om de wetenschap van de inspectie of er een onderzoek gaande is naar een fiscaal delict, maar om de wetenschap van de ‘inkeerder’ op het moment dat hij de melding doet.

Op 11 april 2011 was Dos Santos niet op de hoogte van enig onderzoek naar fiscale delicten”,

‘OM onbevoegd om Dos Santos te vervolgen’

benadrukt Kerckhoffs. Uit het dossier blijkt volgens hem bovendien op geen enkele wijze dat Dos Santos daarvan wel op de hoogte was of dat hij redenen had te vermoeden dat de inspectie hem ‘op het spoor’ was.

Indien het OM reeds een onderzoek heeft gestart zonder enige wetenschap daarover van de belastingplichtige, dan tast de inkeer de vervolgingsbevoegdheid van het OM aan. Dos Santos gaf ter zitting zelf aan op de vraag van de rechter hierop, dat hij de inkeermelding had gedaan omdat hij de bedoeling had om zijn bedrijven aan zijn dochter over te dragen.

Kerckhoffs voegt toe dat zowel in Nederland als hier het Bestuur der Rijksbelastingen of de directeur verantwoordelijk is voor het vervolgingsbeleid van fiscale delicten. Indien deze strafrechtelijke vervolging wenselijk acht, kunnen processen-verbaal over de strafbare feiten aan het OM worden verstrekt en vanaf dat moment is het OM ontvankelijk. Indien geen groen licht wordt gegeven is het OM dus niet-ontvankelijk.

Op basis hiervan concludeert de verdediging dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard in de vervolging van de fiscale delicten en de daarmee samenhangende witwas- en valsheidsdelicten. 244 miljoen Dos Santos zou 244.257.658,00 gulden hebben gefraudeerd dan wel verzwegen voor de winstbelasting. Dat blijkt uit het rapport van het RST, opgemaakt door verbalisant Marcel Hensing op 3 februari 2012.

Een volgens Sulvaran misleidend rapport dat ten grondslag is gelegd aan dit onderzoek en dat is gebruikt om meerdere partijen, waar onder in ieder geval ook de rechter en de verdediging, op het verkeerde been te zetten.

Het OM heeft bovendien informatie onthouden en zo diverse beginselen overtreden, waardoor het een mogelijk bevoegdheidsrecht heeft verloren, voegt hij toe.

Bron: Amigoe

 

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Dat is niet te hopen, want iedereen weet dat Dos Santos een crimineel is.
    Ook een patser van het ergste soort.
    hij verdient minimaal 6 jaar Bon futura.
    samen met Gerrit de Raaf en halfbroertje Jamooladin.
    Zij zijn het brein en het geld achter de moord op Wiels.
    jammer dat dat nooit bewezen zal worden.

  2. Ja Jaaaaaaaaaa zo lust ik er ook nog wel een paar van die bedorven haringen die de Daltons elke keer weer gratis uit delen in opdracht van Gerrit de Raaf & co maffia.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties