32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Verduidelijking Navarro over cameratoezicht

HomeMediaAmigoe | Verduidelijking Navarro over cameratoezicht
Verduidelijking Navarro over cameratoezicht
Verduidelijking Navarro over cameratoezicht

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) voelt zich weer goed en heeft inmiddels voor vanmiddag een persconferentie ingelast over het project ‘Cameratoezicht’ op het eiland.

Tijdens de persconferentie bij Fort Amsterdam die vanmiddag om twee uur gepland stond, zou hij meer informatie geven over de implementatie hiervan.

Het verloop van dit project wordt sterk bekritiseerd door de politieke partij PS, in de persoon van Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje. Naar zijn mening is het hele traject tegen de comptabiliteitsvoorschriften.

“Er ligt één offerte op tafel en dat kan niet. De overheid had een openbare aanbesteding moeten houden”,

aldus Cijntje. Het project nu stoppen, is ook geen optie, zegt het Statenlid desgevraagd.

“Een zogenoemde onderhandse aanbesteding is ook mogelijk, alvorens het cameratoezicht geïmplementeerd wordt.”

Cijntje zet vraagtekens bij het bedrag dat besteed zal worden in dit project, namelijk 6,2 miljoen gulden, terwijl er helemaal geen informatie over de technische aspecten hiervan beschikbaar is.

Naar zijn mening dient de overheid op zijn minst één of twee offertes extra – van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Nederland – aan te vragen, zodat die met de huidige offerte van de Chinezen vergeleken kunnen worden en er op die manier gegarandeerd kan worden dat het een gunstige offerte is.

“De overheid moet er altijd voor zorgen dat dergelijke projecten in het belang en ten gunste zijn van de bevolking. Natuurlijk is het doel ‘bestrijding van criminaliteit’ zeer goed. Echter, het gaat hier om miljoenen guldens en wij weten simpelweg niet wat voor soort camera’s geïnstalleerd zullen worden. Wij hebben geen enkele informatie over de technische aspecten”,

benadrukt Cijntje. Volgens het PS-Statenlid dienen de zogenoemde ‘license plate readers’ geïnstalleerd te worden.

“Wij moeten niet zomaar een camera installeren, maar camera’s die bijvoorbeeld nummerplaten kunnen lezen. Of deze camera’s deze mogelijkheid hebben weten wij niet, omdat er geen transparantie is.”

Het Statenlid bracht dit meerdere malen naar voren tijdens de diverse (bijzondere) vergadering over de implementatie van het cameratoezicht en eiste uitleg, maar werd steeds van het kastje naar de muur gestuurd, zegt hij desgevraagd.

“De minister had het eerst over een cadeau van de Chinese overheid. Het project zou gratis aangeboden worden aan Curaçao in ruil voor een zogenoemde showcase. De overheid gaf toen aan geen cadeaus te willen aannemen. Maar dat heeft de overheid in het verleden wel gedaan. CWM (Curaçaose Wegenbouw Maatschappij, red.) en MNO Vervat hebben in het kader van het project ‘Inhaalslag van onderhoud en wegen’ Koredor gratis gedaan, dus dat heeft de overheid wel als een cadeau aangenomen”,

benadrukt Cijntje verder.

“Maar nu wil de overheid geen cadeaus, maar wil wel miljoenen investeren in een project, zonder dat het transparant is. Dit terwijl de implementatie van andere projecten die minder kosten, bijvoorbeeld 100.000 gulden, nog steeds vastzit.”

Cijntje voegt daarbij toe dat de overheid – op verzoek van voormalig Justitie-minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe – in 2012 twee politieagenten naar Nederland heeft gestuurd, voor de vakbeurs ‘Intertraffic’ die om de twee jaar georganiseerd wordt in Amsterdam.

“Wij hebben nooit meer iets hierover gehoord en plotseling hoort men dat de overheid een Chinees bedrijf heeft ingeschakeld.”

Onderwereld

Cijntje heeft ook in de media vernomen dat minister Navarro laat doorschemeren dat de kritiek van PS tegen de implementatie van het cameratoezicht te maken heeft met nadelen voor de onderwereld.

“Hij laat doorschemeren dat Pueblo Soberano gelinkt is aan de onderwereld. Dat moet minister Navarro dan bewijzen.”

Openbare aanbesteding

Navarro legde eerder desgevraagd uit aan de Amigoe dat het voorstel van de Chinese overheid om het project te financieren in ruil voor een showcase, in de Raad van Ministers werd voorgelegd.

De ministers, waaronder José Jardim van Financiën (onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) vonden dit geen goed idee, rekeninghoudend met het feit dat ‘voor wat, hoort wat’ en aangezien het hier gaat om de Chinese overheid en niet de Amerikaanse of Nederlandse overheid, waarmee de overheid officieel samenwerkt.

In verband met de onderhandelingen die al gaande waren, kreeg minister Navarro van Jardim de toestemming om af te wijken van de normale procedure, namelijk een openbare aanbesteding houden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties