Amigoe | Verlaging status Moody’s ‘verontrustend’

recente downgrading van St. Maarten van Baa2 naar Baa1

Moody’s recente downgrading van St. Maarten van Baa2 naar Baa1

PHILIPSBURG — De recente downgrading van St. Maarten van Baa2 naar Baa1 is uiterst zorgwekkend en vraagt de dringende aandacht van het parlement en de regering, stelt Statenlid Tamara Leonard (MP).

In een persbericht stelt Leonard een spoedvergadering van de Staten aan te willen vragen om van minister van Financiën Richard Gibson te horen wat de regering wil doen om deze zware klap aan te pakken, omdat die ernstige gevolgen heeft voor de status van het land in de financiële wereld en haar aantrekkingskracht voor lokale en internationale financiers.

Moody’s heeft tevens de lokale valuta-obligaties en depositoplafonds verlaagd van A2 naar A3. Het buitenlandse valuta-depositoplafond werd ook verlaagd, van Baa1 naar Baa2. Leonard noemde deze ontwikkelingen ‘verontrustend’.

Vertegenwoordigers van de Centrale Bank van Sint Maarten en Curaçao (CBCS) zullen ook worden uitgenodigd voor de urgente vergadering met de minister van Financiën. “Hun inbreng is hard nodig om de Staten te helpen begrijpen wat de volledige reikwijdte is van deze verlagingen. De Staten moeten zich kunnen wapenen met informatie om de regering te instrueren over manieren om deze zeer ernstige klap voor ons eiland te boven te komen”, zei Leonard.

Een belangrijke drijfveer voor de downgrade was de vertraagde vooruitgang in de ontwikkeling van institutionele kracht, inclusief fiscale en monitoringsmogelijkheden in de periode na het verkrijgen van de status van Land binnen het Koninkrijk in 2010. Moody’s merkte ook op dat de economische groei van het eiland traag verloopt, wat de mogelijkheden van het eiland om slechte externe omstandigheden op te vangen, beperkt.

Moody’s verwacht dat fiscale ondersteuning vanuit Nederland een aanzienlijke verhoging van de schuldenlast van St. Maarten zal beperken.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *