28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Verzoek herziening moordzaak Gasora afgewezen

HomeMediaAmigoe | Verzoek herziening moordzaak Gasora afgewezen
Verzoek herziening moordzaak Gasora afgewezen
Verzoek herziening moordzaak Gasora afgewezen

WILLEMSTAD — Het hof heeft afgelopen donderdag zoals gepland een beslissing genomen over het verzoek voor herziening van de moordzaak Gasora. Het hof heeft zich over het verzoek van advocaat Geert-Jan Knoops (bijgestaan door Marritta van Woudenberg) gebogen en is tot de conclusie gekomen dat een alibi en een ander scenario onvoldoende aannemelijk zijn geworden.

Een verzoek om de zaak over de fatale overval op 14 februari 1999 bij het pompstation Gasora, waarbij de bewaker A. van der Dijs werd gedood, na ruim zestien jaar te herzien is op 21 november vorig jaar door advocate Carry Knoops-Hamburger bij het hof ingediend en op 13 maart jongstleden behandeld.

Advocaat-generaal Anton van der Schans benadrukte ter zitting dat er in deze zaak geen sprake is van een novum (wat nodig is voor herziening van een zaak, red.), maar meer van een verkapt appèl.

Hij verzocht het hof, voorgezeten door rechter Froukje Lourens (leden Eunice Saleh en W. ter Berg), om het herzieningsverzoek van de beide mannen Regis Djaoen en Willis Sprockel af te wijzen, alsmede het verzoek om Djaoen voorlopig vrij te laten.

Djaoen kreeg voor zeven feiten, waaronder de doodslag op de bewaker op 14 februari 1999, de poging doodslag op drie agenten op 17 februari, vier autodiefstallen op 4, 12 en 21 februari en voor vuurwapenbezit op 14 en 21 februari, een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Na het hof-vonnis is hij in cassatie gegaan, maar dat beroep is op 6 mei 2003 door de Hoge Raad niet-ontvankelijk verklaard. Sprockel werd als medeplichtige van de doodslag en voor vuurwapenbezit en drie autodiefstallen op 4 en 21 februari 1999 veroordeeld tot achttien jaar cel.

Zijn cassatieberoep werd door de HR verworpen. Sprockel heeft inmiddels zijn straf uitgezeten maar was bereid Djaoen te helpen, die volgens hem onterecht werd veroordeeld.

Knoops wees ter zitting op diverse aspecten om het hof ervan te overtuigen dat deze zaak herzien dient te worden, namelijk nieuwe getuigenverklaringen, alibi’s die onvoldoende zijn onderzocht en een alternatief scenario dat voortvloeit uit een diepgaand onderzoek van de voormalige korpschef van Bonaire, Jan Rooijakker, dat tien maanden in beslag nam.

Het hof wees eerst op de twee getuigenverklaringen. De eerste getuige heeft destijds een belastende verklaring bij de politie afgelegd en is daarop later, tijdens het proces, ten overstaan van de rechter teruggekomen. In zoverre is de verklaring dus niet nieuw, aldus het hof.

Nieuw was wel de mededeling van de getuige dat deze destijds onder te zware druk van de politie tot haar belastende verklaring is gekomen. Dat daarvan sprake was is onvoldoende aannemelijk gemaakt. Ook de mededeling dat een derde persoon de bewaker heeft doodgeschoten was nieuw, maar is onvoldoende aannemelijk gemaakt, volgens het hof.

De tweede getuige heeft destijds eveneens een belastende verklaring bij de politie afgelegd en is nu daarop teruggekomen, merkt het hof verder op. Tijdens het proces is deze getuige destijds niet gehoord door de rechter. Er is dus wel sprake van een nieuwe omstandigheid.

De getuige verklaart destijds tot zijn belastende verklaring te zijn gekomen onder te zware druk van de politie. Dat daarvan sprake was is echter onvoldoende aannemelijk gemaakt. Zijn thans afgelegde verklaring vindt bovendien onvoldoende steun in ander bewijsmateriaal, aldus het hof.

Beide veroordeelden hebben voorts nader onderzoek laten doen naar hun alibi en naar eventuele andere daders. De resultaten van dat nadere onderzoek zijn door het hof onderzocht.

Geoordeeld is dat een alibi en een ander scenario onvoldoende aannemelijk zijn geworden. Het herzieningsverzoek is daarom afgewezen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties