Amigoe | Vicevoorzitter vaste VVRP-commissie Staten: ‘Voorlichting Bureau Rijbewijzen schandalig’

melvin mac cijntje

Melvin ‘Mac’ Cijntje

WILLEMSTAD — Melvin ‘Mac’ Cijntje, PS-Statenlid en tevens plaatsvervangend voorzitter van de Vaste Commissie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning
(VVRP) is niet te spreken over de voorlichting die zij gisteren hebben gekregen tijdens een bezoek aan het Bureau Rijbewijzen.

“Niemand, ook niet de rijinstructeur, weet daar wat de nieuwe regels zijn en
dus ook niet het verschil tussen de Wegenverkeersverordening
Curaçao 2000 en die uit 1957.”

Het bezoek was daarom kort, aldus Cijntje.

“Het werd geschorst en de delegatie van Bureau Rijbewijzen heeft ons uitgenodigd om volgende week weer langs te komen om dan wel de nodige informatie te mogen ontvangen.”

Cijntje maakt zich zorgen. De rij- en theorielessen moeten volgens hem aansluiten op de nieuwe wet. Zo zijn er nieuwe verkeersborden in de wet uit 2000 toegevoegd die ook worden gebruikt, maar waarop kandidaten niet worden getoetst. Ook mogen twee fietsers naast elkaar op de rijbaan rijden.

“Echter, als de top van dit bureau zelf niet weet wat de nieuwe regels zijn en dus wat het verschil is tussen de 1957-wet en de 2000-wet en hoeveel nieuwe verkeersborden en dergelijke er zijn, hoe kunnen zij dan van de instructeurs verwachten dat ze weten hoe ze personen die een rijbewijs willen behalen conform de nieuwe wet, moeten instrueren”,

vraagt Cijntje zich hardop af. De nieuwe uitnodiging boeit hem niet echt. “Zij horen al op de hoogte te zijn van alles. Ze horen de informatie te hebben, niet alleen gisteren, maar altijd. Dat het niet zo is, is een nationale schande. De commissie zal wel wederom op bezoek gaan.

Kennis

Een opgeleide rijinstructeur met buitenlandse ervaring bevestigt desgevraagd de vermoedens van Cijntje aan de Amigoe, dat niet alle rijinstructeurs bekend zijn met de nieuwe wetten, de nieuwe verkeersborden et cetera.

“De nieuwe verkeersborden komen inderdaad niet voor in de theorieboeken en -examens, wat problematisch is. De lessen worden conform de wet uit 1957 gegeven, maar ík zorg er in ieder geval wel voor dat het praktijkgedeelte volgens de nieuwe wet wordt aangeleerd. Ik kan niet namens de anderen praten”

De situatie bij Bureau Rijbewijzen is echter niet zo slecht dat ‘de patiënt bijna dood is’, voegt hij toe. Maar hij stelt wel dat de overheid beter moet kijken naar de procedure om instructeur te worden.

. “Iedereen kan rijinstructeur worden, als je maar een rijbewijs- B hebt. Bijna niemand is degelijk opgeleid om lessen te geven. Ik moet zelf soms als mentor optreden, maar het probleem op het eiland is dat bijna niemand van een ander wil leren.”

Navraag bij het bureau bevestigt dat iedereen eigenlijk rijinstructeur kan worden.

“Je moet geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel om instructeur te worden. Een cursus is beschikbaar, maar die is niet verplicht. De examinatoren volgen wel een opleiding van ongeveer zeven à acht maanden. Een groep van drie kandidaten is hiermee al bijna klaar, dus straks hebben wij drie nieuwe examinatoren”,

aldus een medewerker.

Infrastructuur

Naast kennis van de nieuwe wet en dus ook aanpassing van de theorielessen en – examens, is aanpassing van de infrastructuur belangrijk, benadrukt de rijinstructeur verder.

“De overheid moet voor degelijke plaatsing van verkeersborden en goede markering zorgen. Ik zie overal borden die verkeerd zijn geplaatst of verkeerde of geen markering op de wegen.”

Delegaties

De delegatie van Bureau Rijbewijzen bestond naast de directeur gisteren onder anderen uit voormalig premier en tevens kersverse sectordirecteur Publieke Dienstverlening Ivar Asjes en interim- sectordirecteur Publieke Dienstverlening Beleidsorganisatie, Artoir Herrera, aldus Cijntje.

De vaste commissie van de Staten bestaat uit voorzitter Humphrey Davelaar (PNP) en leden Eugène Cleopa (MAN), Zita Jesus- Leitu (PAR), Gerrit Schotte (MFK) en de onafhankelijke Statenleden Glenn Sulvaran, Marylin Moses en Omayra Leeflang.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Vicevoorzitter vaste VVRP-commissie Staten: ‘Voorlichting Bureau Rijbewijzen schandalig’

 1. Harold Geenen

  Stel het SAOB komt met een vernietigend rapport over het rijbewijskantoor, gaan er dan koppen rollen?

  Kan Cijntje’s PS dat eisen nu ze het ordinaire viswijf Fraudelyne Wiels gewoon laten zitten terwijl er over haar MEERDERE vernietigende rapporten geschreven zijn?

  Of kunnen we bij het bureau Rijbewijzen dan ook een kindermeisje als het sprekende mantelpak Stella van Rijn verwachten? Halen we daar ook een dementerende bejaarde (Begina) uit Betesda om steun te bieden?

 2. Hè nu begrijp ik waarom er zoveel ongelukken gebeuren !
  Wat erg dat dit uitgebreid in het nieuws komt , voor de zoveelste keer
  Weer niet een goede zaak ! Wat betreft voor het eiland ,
  Het word afzien veel succes !
  Mha

 3. Dit bewijst maar weer eens dat we een bananenrepubliek zijn.

  Maar we willen wel dezelfde stem als het 100 keer grotere Nederland hebben. Idioot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *