26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Vier rechters van eigen bodem

HomeMediaAmigoe | Vier rechters van eigen bodem
Vier rechters van eigen bodem
Vier rechters van eigen bodem: Vlnr. Eunice Saleh, Sijsma, Van der Poel en Christiaan.

WILLEMSTAD — Sara Sijsma en Solange Christiaan zijn gisteren officieel geïnstalleerd als leden van in het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Christiaan is een Curaçaose en met haar terugkeer zijn er in korte tijd vier rechters van eigen bodem tot het hof toegetreden.

Tijdens een hof-vergadering gisteren werd onder meer de voordracht van twee andere lokale rechters in opleiding besproken. Het zijn Sigmar Carmelia en Nicole Martinez, die met succes alle stages hebben doorlopen en het vereiste hoge niveau hebben aangetoond, zowel hier als in Nederland.

“Dat is in de eerste plaats hun eigen verdienste, maar het toont ook aan dat onze werving en opleiding goed zijn. Masha pabien Sigmar en Nicole. Jullie zullen bij de volgende ronde worden geïnstalleerd”,

zei hofpresident Evert Jan van der Poel. Niet lang geleden is Naftali Engelbrecht als lokale rechter in Aruba geïnstalleerd en met de terugkeer van Christiaan zijn er dus in korte tijd vier rechters van eigen bodem tot het hof toegetreden.

De installatie van Sijsma en Christiaan vond plaats in het stadhuis, in het bijzijn van onder anderen hun familieleden en genodigden, gouverneur Lucille George-Wout, Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco, minister van Justitie Nelson Navarro, minister van Staat Jaime Saleh, de ondervoorzitter van de Raad van Advies Beatriz Doran-Schoop, de voorzitter van de Algemene Rekenkamer Miroslava Wederfoort, Ombudsman Alba Martijn en de militaire, consulaire en burgerlijke autoriteiten.

Ook rechters van verschillende vestigingen van het hof, uit Aruba, St. Maarten, Bonaire en Curaçao, waren zoals bij alle installaties aanwezig. Naast van der Poel voerden procureur-generaal Guus Schram en de nieuwe Deken van de Orde van Advocaten Saran Inderson het woord.

Na de toespraken werd er een receptie gehouden op de fortmuren van de Boogjes.

Sijsma

Sijsma is al vijf maanden werkzaam bij het hof en is afkomstig van de rechtbank Amsterdam, waar zij de afgelopen zeven jaar zowel in de strafrechtspraak als in de civiele rechtspraak werkzaam is geweest.

Daarvoor was zij rechter in opleiding (raio) en daarbij heeft zij ook ervaring als advocaat opgedaan. In 1994 heeft Sijsma bij een advocatenkantoor op Curaçao stage gelopen en in 2008 heeft zij blijk gegeven van haar belangstelling om rechter in dit hof te worden, dat heeft zij daarna jaarlijks herhaald en nu is ze dus benoemd, aldus de president.

Christiaan

Christiaan is een yu di Kòrsou, hier opgegroeid en na haar rechtenstudie in Nederland gebleven. Tijdens een gesprek met Van der Poel gaf ze aan te voelen dat het eiland haar terugroept en ze keek er niet tegenop ondanks de waarschuwing van de hofpresident dat het zijn van rechter hier meer beperkingen met zich meebrengt dan in Nederland. Christiaan heeft een tienjarige loopbaan bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Rotterdam achter de rug.

“Het is voor een rechter goed als deze uit ervaring weet wat het is om als advocaat aan de andere kant van de tafel te staan”, aldus Van der Poel.

Ze is gespecialiseerd in litigation, oftewel het aansprakelijkheidsrecht. Na tien jaar advocatuur is zij rechter geworden in Haarlem en ze werd ingezet in de strafsector en belast met de berechting van zaken die te maken hebben met drugs en zware criminaliteit.

“Daar plukken wij overigens nu de vruchten van, want Christiaan werkt hier als rechter-commissaris in strafzaken. Overigens in combinatie met de civiele rechtspraak.”

Christiaan sprak, ook namens Sijsma, gisteren een dankwoord uit en gaf tevens een uitgebreide uitleg over hoe zij zich hebben voorbereid op hun rechterschap op het eiland.

Functie RC

De functie van rechter-commissaris is daarbij extra bijzonder, benadrukte Van der Poel.

Van een rechter-commissaris in strafzaken wordt namelijk veel gevraagd.

“Christiaan moet, evenals haar collega rechter-commissaris, snel en onder hoge druk en met betrekkelijk weinig informatie vaak lastige afwegingen over strafrechtelijke onderzoeken en vrijheidsbeneming maken. Die rechterlijke toets is belangrijk en moet niet te lichtvaardig worden ingeschat. Vrijheid is een groot goed en alleen indien er een ernstige verdenking is en er een wettelijke grond bestaat mag iemand van zijn vrijheid worden beroofd. Tot het werk van een rechter-commissaris behoort ook het doen van huiszoekingen, midden in de nacht of zeer vroeg in de ochtend. Kortom, het is een zware baan met veel verantwoordelijkheden, waarvoor wij respect moeten hebben.”

Werving rechters

Van der Poel heeft ook tijdens het Ipko (het overleg tussen de vier parlementen van het Koninkrijk) tegen de parlementariërs gezegd dat het hof de beste kandidaten voor het rechterschap zoekt en dat lokale rechters voor deze landen duidelijk meerwaarde hebben voor het hof.

“Daarom wordt doorgegaan met de werving en selectie van juristen voor het rechterschap in deze landen. Volgende maand worden er weer vier lokale juristen in opleiding genomen en gelet op het grote aantal sollicitanten verwachten we ook in de toekomst te kunnen oogsten”,

aldus de president.

“Intussen blijven wij de komende jaren behoefte hebben aan tijdelijke bijstand uit de Nederlandse rechterlijke macht. Deze zomer zal weer een aantal rechters naar Nederland terugkeren en gelukkig hebben we vandaag in de hofvergadering de nodige opvolgers kunnen selecteren. Het hof is dus geen rustig bezit en blijft in beweging, waarbij wij ons verder ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als in de dienstverlening aan de samenleving.”

Er valt nog veel te doen, benadrukte Van der Poel.

Conflictoplossende benadering

Christiaan blikte in haar toespraak terug op de rechtsgeschiedenis van Curaçao, beginnend bij de Caiquetiosindianen en wees op het feit dat het Antilliaanse procesmodel uitstekend blijkt te voldoen.

“Het karakter van de Antilliaanse rechtspleging is zijn tijd eigenlijk ver vooruit. Pas de afgelopen decennia is bijvoorbeeld in Nederland een beweging binnen de rechtspraak zichtbaar die pleit voor minder procedure- naar meer oplossingsgerichte rechtspraak. Iets wat op Curaçao dus al meer dan 100 jaar gebeurt.”

Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van burgers dat procedeert, gewoonweg een oplossing wenst en dat pleit dus voor een conflictoplossende benadering, aldus Christiaan.

Beide rechters willen bijdragen aan passende oplossingen voor conflicten in de samenleving.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties