Amigoe | Vier zika-gevallen op Curaçao

Siegried Victorina

Volgens minister Siegfried Victorina van Gezondheid

WILLEMSTAD — Er zijn inmiddels vier officieel geregistreerde gevallen van zika op Curaçao. Dat heeft minister Siegfried Victorina van Gezondheid gisteren bevestigd tijdens de Openbare Vergadering van de Staten.

De minister vertelde dat het zika-virus momenteel in 24 landen is geconstateerd. Op 14 januari werd het eerste geval op Curaçao bevestigd. Het betrof een vrouw (64) die het virus in Suriname had opgelopen. Daarnaast is er een 51-jarige vrouw die was teruggekeerd uit Colombia en daar zika heeft gekregen. Verder zijn er twee lokale gevallen, een vrouw van 41 jaar en een jongen van dertien jaar oud, waarmee het totaal aantal mensen op Curaçao dat het virus heeft opgelopen neerkomt op vier.

Geruchten

Volgens Victorina zijn er veel geruchten over zika. De (internationale) berichtgeving over de overdraagbaarheid van zika en het verband tussen het virus en andere aandoeningen zouden voor ontsteltenis zorgen. Hij wil daarom benadrukken dat er op dit moment nog onvoldoende bewijs is om te concluderen dat er een verband bestaat tussen zika en de hersenaandoening microcefalie. Dit geldt ook voor de seksuele overdraagbaarheid van het virus.

Protocol

Desalniettemin heeft het ministerie uit voorzorg, op basis van het advies van de Pan American Health Association (PAHO), richtlijnen opgesteld voor zwangere vrouwen. In het protocol is vastgelegd hoe medici om dienen te gaan met het virus en zwangerschap.

Inspectie woningen

Het ministerie is daarnaast sinds december vorig jaar bezig met het controleren van muggenbroedplaatsen. “Tot en met eind vorige maand zijn er ruim 98.000 huisbezoeken afgelegd en 60.000 woningen geïnspecteerd”, zei Victorina tijdens het debat. Bij meer dan 19.000 woningen werden potentiële muggenbroedplaatsen gevonden en in zo’n 3000 woning waren muggen al bezig met broeden. In de laatstgenoemde gevallen werden larven aangetroffen.

Het aantal huizen dat bezocht is roept vragen op, daar er volgens het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) op basis van Census 2011 zo’n 54.000 huishoudens zijn op Curaçao. De minister verklaart desgevraagd tegenover de Amigoe dat sommige woningen twee keer zijn bezocht. De inspecteurs konden niet overal terecht, vanwege bijvoorbeeld afwezigheid van bewoners. Dit wordt ook beaamt door hoofd Geneeskunde & Gezondheidszaken Sirving Keli. “De eerste ronde is in december 2014 gestart. In september vorig jaar is er begonnen aan de tweede ronde. Daarnaast zijn er bezoeken gebracht naar aanleiding van specifieke klachten.” Keli vertelt dat er in de meeste gevallen een kaart is achtergelaten indien de bewoners afwezig waren, maar niet altijd. Hierdoor hebben veel mensen de indruk dat de controles niet worden verricht. Er wordt uitgezocht hoe het komt dat de kaarten niet bij alle bezoeken zijn achtergelaten.

Daarnaast zijn er vorig jaar in de maanden augustus en september 60 zorginstellingen, 39 hotels, 141 crèches, 1633 regenbakken, 128 scholen en 39 bandenwisselcentra gecontroleerd.

Geen folder

Tijdens het debat gaf Victorina ook te kennen dat men tijdens de inspectie een brochure heeft gekregen. Bij de woningen waar niemand thuis was en er dus geen inspectie is verricht, is zodoende ook geen folder uitgedeeld. Veel mensen hebben de brochure dus nooit gekregen. Victorina zegt dat de folders om die reden binnenkort ook via de post zullen worden verspreid. “Ik heb inderdaad vernomen dat men de informatie niet krijgt. We zullen daarom doorgaan met het verspreiden van informatiemateriaal.”

Zwerfvuil

Een andere belangrijke factor is het ophalen van (zwerf)vuil. Tijdens een project dat in december 2014 is gestart en drie maanden duurde is er ruim 3,6 miljoen kilo vuil verzameld. Het gaat hier om 21.000 kilo zwerfvuil en 924.000 kilo grofvuil. Op illegale stortplaatsen werd nog eens 2,6 miljoen kilo vuil aangetroffen. Medio september 2015 is er ook zo’n actie uitgevoerd, waarvan echter (nog) geen cijfers bekend zijn, zo blijkt uit navraag bij Victorina. Het is de bedoeling dat het project wordt uitgebreid. “De acties moeten worden geëvalueerd om te kijken hoe we dit voort gaan zetten.”

Campagne

De minister zei verder dat er reclamespots zijn op de televisiekanalen CBA, Nos Pais, TeleCuraçao. De reclames zijn ook te horen op Radio TeleCuraçao FM, Radio Direct, Radio Hoyer, Radio Krioyo, Mas, z86, Rockorsou en mi95. De informatie wordt ook via de Facebook-pagina van het ministerie verspreid: GMN TV. Zoals deze krant gisteren al berichtte, worden er daarnaast posters geplakt op diverse locaties op Hato.

Niet bereikbaar

Victorina zei tijdens het debat dat er een speciaal informatienummer (9345) voor zika is. Hij vertelt dat er per dag zo’n tien à vijftien vragen binnenkomen van bezorgde mensen en klachten over vuildump. De Amigoe heeft tevergeefs meerdere keren naar het nummer gebeld, maar er nam niemand op. Het ministerie is ook bezig met het beschikbaar stellen van een 0800-nummer, maar Victorina vertelt dat het nummer nog niet bereikbaar is.

Bron: Amigoe

5 Reacties op “Amigoe | Vier zika-gevallen op Curaçao

 1. zika sexueel overdraagbaar!!! ainoo geen sex met de carnaval, carnaval 2016 zal niet meer zijn wat het is geweest.

 2. ze zijn wel de 10.000 illegale huizen vergeten, of geldt dit alleen voor de belastingdienst. Ik heb een kaartje van A&E gehad was dat de controle, toen heb ik gebeld in januari wilden ze dan terug komen oh wacht het is nu al feb.
  Al met al het mag wat kosten, maar wie oh wie heeft het geld gekregen en wie heeft het gecontroleerd of de controle’s wel echt zijn uitgevoerd.
  Kan ik het bewijs voering zien, tenslotte moet er een drukker zijn geweest die 60.000 heeft gedrukt. waar was de openbare aanbesteding.
  Begint te ruiken als een ZIKA gate maar ach wat kan je anders verwachten.

 3. Confirmed: Zika Can Also Spread Via Sex!!
  Texas health officials confirmed on Tuesday the first case of a patient acquiring the Zika virus through sexual transmission. “The patient was infected with the virus after having sexual contact with an ill individual who returned from a country where Zika virus is present,” a Dallas County Health and Human Services said in a statement. The troubling news confirms suspicions that the mosquito-borne virus can also be transmitted via sex.

  Victorina, Gerstenbluth Whiteman is dit misschien voldoende reden tot bezorgdheid of nog steeds overdreven?

 4. Blijkbaar ben ik dan een van de enigste die niet gecontroleerd is of die de benoemde informatie ontvangen heeft.
  Aan welk criterium dien je te voldoen om in aanmerking te komen voor zo’n controle ?

 5. Enkele van mijn buren weigerden om de inspectie op hun terrein/kura toe te laten. ” De gobiernu heeft bij mij niets te zoeken” was het verhaal.
  De rotzooi en staand water is allemaal onzin, en kon nooit de oorzaak zijn van (destijds) dengue. Men wist het beter. Degenen die de inspectie uitvoerden gingen gewoon weg, maar voor de statistieken zal daar wel gewoon controle hebben plaatsgevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *