30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Vijf jaar na 10–10-’10

HomeMediaAmigoe | Vijf jaar na 10--10-'10
 Politicoloog Gilbert Cijntje: Trieste bedoening na autonoom Curaçao
Politicoloog Gilbert Cijntje: Trieste bedoening na autonoom Curaçao

WILLEMSTAD — Het eiland bevindt zich volgens politicoloog en wetenschappelijk onderzoeker Gilbert Cijntje in een crisis. “Het is triest , maar wel de huidige situatie.” Volgens hem begon Pais Kòrsou op een wankele basis, waardoor het land zich vijf jaar later in een crisis bevindt.

Aanstaande woensdag publiceert de wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan ICUC zijn laatste enquête. Dit keer publiceert hij over de gevolgen van de staatkundige vernieuwing. Uit het onderzoek blijkt volgens hem dat de onvrede onder de bevolking relatief groot is.

“De geïnterviewden vinden dat ze achteruit zijn gegaan”,

zegt Cijntje. Een van de punten die volgens hem knelt is de hoge werkloosheid. Mensen hebben geen werk. Degenen met een baan zijn bang die te verliezen. Mensen die op contractbasis werken zijn bang voor wat er na het einde van hun contract gaat gebeuren.

“De spanning onder de bevolking is vrij hoog. Ook onder de werkenden”,

zegt Cijntje. Om de afgelopen vijf jaar te kunnen begrijpen, moeten we volgens de politicoloog verder terugkijken dan 10- 10-‘10.

“We moeten de gebeurtenissen in een historische lijn zetten. De discussie over de positie van Curaçao binnen het Koninkrijk is niet iets van de afgelopen vijf jaar. Deze discussie is begonnen na de Tweede Wereldoorlog.”

De constellatie van het Koninkrijk der Nederlanden stond voornamelijk na de Tweede Wereldoorlog ter discussie. Toen Indonesië eind 1949 uit het Koninkrijk stapte, versoepelde dit het proces voor de rest van de oud-koloniën binnen het Koninkrijk, waaronder ook Suriname.

“Voor de Caribische eilanden werd dit in 1954 beklonken met het Statuut. Toen werd er plaats ingeruimd voor de Nederlandse Antillen, bestaande uit zes eilanden, ondanks het protest van Aruba. Deze structuur van zes eilanden is twintig jaar onveranderd gebleven tot 1975 toen Suriname uit het Koninkrijk stapte”,

legt Cijntje uit. De discussie over de rol van de Nederlandse Antillen binnen het Koninkrijk laaide toen weer op. Zo kwam onder andere de vraag naar voren of de Nederlandse Antillen moesten worden behouden, opgesplitst of onafhankelijk moesten worden.

“De reactie ‘we sturen onafhankelijkheid per luchtpost’ klonk in die tijd.”

Status Aparte

Tien jaar later was de discussie binnen de Nederlandse Antillen zo hoog opgelopen dat Aruba per 1 januari 1986 uit de Nederlandse Antillen stapt en de status aparte kreeg. Cijntje:

“Je kreeg op dat moment weer de discussie over wat er met Curaçao en de andere eilanden moest gebeuren.”

In 1993 werd er vervolgens op de eilanden een referendum gehouden met als uitkomst toewerken naar een sterke Nederlandse Antillen van vijf eilanden. Dat is het begin van het ontstaan van de politieke partij PAR (Partido Antias Restrukturá).

Ongeveer tien jaar later, in 2005, vroegen de eilanden om een andere invulling. Behalve St. Eustatius, dat nog in de Nederlandse Antillen geloofde, wilden de overige vier eilanden een andere band binnen het Koninkrijk. Zo speelde onder andere St. Maarten met het idee om óf een autonoom land binnen het Koninkrijk óf onafhankelijk te worden. In 2005 stemde 75 procent van de bevolking tijdens het referendum voor de optie een autonoom land binnen het Koninkrijk.

“Dat was ingevuld als zijnde een land met één centrale bank, een eigen PG en meer”,

zegt Cijntje . Volgens Cijntje werden de onderhandelingen gepreconditioneerd.

“Door het feit dat de partijen die aan de macht waren, hadden gekozen om onze financiële schuld te saneren, stond de invulling van Curaçao als autonoom land binnen het Koninkrijk niet meer centraal. Het uitgangspunt was de schuldsanering. Dat heeft de discussies en onderhandelingen tussen Nederland en Curaçao zo gepreconditioneerd dat de slotsom de sanering van onze financiën was. Nederland stelde daarom bepaalde voorwaarden voor controle.”

Dat is vanuit Nederlands oogpunt begrijpelijk, zegt Cijntje. “Het gevolg is dat er een aantal consensus-Rijkswetten aangenomen moesten worden. Het is het een of het ander”, aldus Cijntje.

“Het kabinet De Jongh-Elhage was toen aan de macht. Het kabinet zei dat we hoe dan ook een autonoom land op 10-10-‘10 zouden worden. Als meer controle de prijs is die we moeten betalen dan zal dat de prijs zijn”,

zegt Cijntje.

“Intussen was er niets geregeld voor een autonoom Curaçao. Er was geen Staatsregeling. Er werd een op de oude Staatsregeling van de Nederlandse Antillen ‘find and replaced’ toegepast. Van de Nederlandse Antillen werd Curaçao gemaakt.”

Slechte rechtspositie

“Bij een verandering van de bestuurlijke organisatie ga je dingen anders doen. Dat is niet gebeurd. Het enige dat gebeurde, is dat er negen ministeries zijn gevormd. Bij 10-10-‘10 hebben van de 4000 ambtenaren 1000 ambtenaren een klacht ingediend omdat hun rechtspositie niet goed was. Ze werden geplaatst in een afdeling die niet bestond, of kregen een baan die niet overeenkwam met hun opleiding. Het nieuwe land is begonnen met een bestuurlijke organisatie die niet goed was voorbereid”,

zegt Cijntje. Bij de start van het land stonden er geen secretarissen- generaal aan het hoofd van een ministerie. Er werd gewerkt met project managers. Daarna kwamen er interim-SG’s. We zijn heel slecht voorbereid 10-10-‘10 ingegaan. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het eiland zich in een crisis bevindt doordat er op zo’n wankele basis, zonder gedegen voorbereiding, is gestart.”

Volgens Cijntje heerst er onvrede onder de bevolking. Dat heeft te maken met onder andere de hoge werkloosheid op het eiland, vooral onder de jongeren. Curaçao kent een jeugdwerkloosheid van 35 procent.

“Een groot deel van de bevolking vindt dat we achteruit zijn gegaan. De armoede is gegroeid. We hebben een situatie waar de begroting van de overheid een surplus heeft, maar de bevolking zonder werk zit.

De overheid moet zorgen dat de economie goed draait. Het gaat momenteel niet goed met de lokale economie. Dat heeft een aantal oorzaken. De overheid heeft ontzettend bezuinigd, waardoor er minder geld in de economie in omloopt was vanwege het wegvallen van investeringen. De overheid moet proberen de economie te stimuleren. Door de bezuinigingen is dat niet voldoende gedaan. De economie ligt plat. Het land bevindt zich in een crisis.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Het vervelende van politicologen is dat ze niet kunnen rekenen. En van economie hebben ze alleen begrepen dat je moet ‘stimuleren’. De onvrede onder de bevolking is groot, tja dat is tie meestal. En de regering moet voor alles zorgen, meer werkgelegenheid, in ieder geval meer geld. De bekende Marxistische aanpak die op slechts enkele plekken in de wereld nog aftrek vindt. Nergens staat dat de Curacaoenaars de handen uit de mouwen moeten steken, een behoorlijke werkprestatie moeten leveren.
    Relatief in de regio is het inkomen hier hoog. Dat is niet te handhaven met welke regering dan ook.

  2. laten we eens eerlijk zijn:
    De eilanden zijn niet toe aan onafhankelijkheid.
    zolang er met stemmen gesjoemeld kan worden en de maffia partijen de mundi bewoners met 100 NAF kunnen omkopen, zullen deze partijen altijd blijven winnen.
    daarna kunnen ze lekker het land verder leegroven.
    alleen door goed onderwijs in het Nederlands of Engels kunnen de zwakkeren zich ontwikkelen, zodat ze hun stem niet meer verkopen.
    dat gaat niet gebeuren de 1e 20 jaar, dus de politiek moet gecontroleerd worden/blijven.
    zonder controle wordt iedereen corrupt.
    dat geldt voor alle mensen ook rechters, advocaten, artsen, bisschoppen…
    noem maar op….
    Iedereen dus en zeker ook politici….

  3. Cijntje zegt :” Door de bezuinigingen is dat niet voldoende gedaan. De economie ligt plat. Het land bevindt zich in een crisis.”
    En nu Cijntje, hoe is dat gekomen ?, je bent mede schuldig daaraan ! en wat ga je er aan doen?. Wat zijn je doorwrochte plannen?
    Praatjes vullen geen gaatjes ( wel portemonnees van politici).
    Wat heb je de afgelopen jaren gedaan voor het Curaçaose volk gedaan?
    NIKS ! behalve het kabinet Schotte ,de andere kant op kijkend , steunen ! Karma ?

  4. “Wetenschappers”, ze kunnen het allemaal zo mooi vertellen, maar zeggen hoe het nu verder moet, dan hoor je ze niet. Beetje makkelijk allemaal. Meneer doet waarschijnlijk precies dezelfde dingen als iedereen die dit land in een crisis hebben doen belanden: vriendjes politiek, machtswellust, te veel vrouwen en elkaar de maat bliven nemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties