Amigoe | Vooralsnog geen politieke consequenties voor incident Staten

door onze verslaggever Annaica Flores

 fractieleider Rene Herdé

De slaande ruzie in het Arubaanse parlement werd internationaal nieuws

ORANJESTAD — Regeringsfractie AVP onderneemt voorlopig geen actie tegen AVP-parlementariërs Chris Dammers en Marisol Lopez-Tromp die elkaar gisteren in de Staten ‘fysiek en verbaal aanvielen’.

“Vooralsnog hebben we beide Statenleden verzocht om stil te staan bij het belang van hun functie en rustig te blijven. Ze moeten een manier vinden om met de situatie om te gaan”, aldus fractieleider Rene Herdé tegen Amigoe.

Beide Statenleden hebben ondertussen bij de politie aangifte van mishandeling tegen elkaar gedaan. AVP-parlementariër Desiree de Souza-Croes heeft namens de AVP-fractie excuses aangeboden aan het volk en verschillende Statenleden hebben inmiddels hun mening uitgesproken.

De slaande ruzie in het parlement werd gisteren internationaal nieuws. Behalve aandacht op de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk werd ook in Nederland geschreven over de ‘matpartij in het Arubaanse parlement’. Zelfs het Amerikaanse Fox News besteedde kort aandacht aan het incident.

Afwezig

Herdé legt uit waarom de AVP-fractie niet direct consequenties kan verbinden aan het ‘zeer betreurenswaardige voorval’. “Het gebeurt op een erg ongelegen moment en ik zit in een benarde positie vanwege mijn afwezigheid. Hierdoor kunnen we als fractie niet meteen optreden.” De AVP-fractieleider is momenteel in Nederland in verband met het Interparlementaire Koninkrijksoverleg dat op 31 mei van start gaat.

“Hoewel ik er niet ben, zijn we ermee bezig”, verzekert Herdé. “Zodra we weer compleet zijn begin juni, gaan we alle informatie vergaren en aan de hand daarvan een beslissing nemen met betrekking tot de gevolgen.”

Hij benadrukt dat het voorval niet in vergetelheid zal raken. “De fractie heeft echter geen draaiboek voor dit soort voorvallen, dus het vergt het nodige onderzoek en overleg eer we tot actie kunnen komen”, aldus de fractieleider. “Maar de gevolgen kunnen en zullen niet uitblijven.”

Beveiliging

Het feit dat Edsel Lopez, echtgenoot van Statenvoorzitter Lopez-Tromp, direct na het voorval de zaal instormde om zijn vrouw te verdedigen, roept vraagtekens op met betrekking tot de beveiliging van het parlementsgebouw. Herdé reageert: “Niemand heeft vrije toegang tot de Staten. Er moet dus ook onderzoek komen naar hoe dit mogelijk was. We moeten om de tafel gaan zitten om te bespreken hoe we de beveiliging kunnen verbeteren. Het is wel zeer jammerlijk dat de man van de Statenvoorzitter verhaal is komen halen, want dit is ook niet gepast gezien zijn functie.” Lopez is regio-directeur accountants- en adviesbureau PwC.

Bang voor kogel

In gesprek met Amigoe benadrukt Statenvoorzitter Lopez-Tromp dat zij in de Staten slachtoffer is geworden van fysiek geweld. Ze vraagt zich af hoe het nu verder moet. “Vorig jaar had ik al te maken met verbaal geweld van onze eigen fractieleider. Uiteindelijk heeft hij zijn excuses aangeboden, maar het heeft de nodige tijd gekost. Nu word ik op de kaak geslagen door de vicevoorzitter. Moet ik in de toekomst bang zijn voor een kogel?”

Ze heeft sinds het voorval niet meer met collega Dammers gesproken. Hoewel de ruzie ontstond door iets dat met het werk te maken heeft, is ze hard aan het nadenken over hoe zij en de vicevoorzitter verder moeten samenwerken, stelt de Statenvoorzitter.

Alleen verdedigd

Dammers houdt vol dat hij zich alleen heeft verdedigd tegen het geweld van Lopez-Tromp. “Zij sloeg me twee keer en haalde voor een derde keer uit. Toen heb ik haar hand vastgehouden en een lichte duw gegeven om haar van me af te krijgen”, aldus de vicevoorzitter. “Men spreekt nu over fysiek geweld tegen vrouwen, zonder stil te staan bij het verbale geweld tegen mannen. Ik zou onder geen beding een vrouw slaan, omdat ik als professioneel op internationaal gebied bezig ben met alles wat te maken heeft met de rechten van de vrouw”.

Hoewel hij een verdere samenwerking met de voorzitter moeilijk vindt vanwege een gebrek aan vertrouwen, zegt Dammers gewoon door te zullen gaan met zijn werk. “Het werk in het parlement kan niet lijden onder een dergelijk voorval. De fractie houdt zich neutraal, maar er zijn ongetwijfeld gevolgen voor Lopez-Tromp wegens het indienen van een valse aangifte. Want getuigen hebben gezien dat ik haar niet heb geslagen.”

Bron: AMIGOE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *