Amigoe | Voorstel boycot Rijksministerraad afgeserveerd

Voorstel boycot Rijksministerraad afgeserveerd

MFK Voorstel boycot Rijksministerraad afgeserveerd

WILLEMSTAD — Het voorstel van MFK-fractieleider Gerrit Schotte om de Rijksministerraad voortaan links te laten liggen, zodat de gevolmachtigde minister in Den Haag zich alleen met zaken van het Curaçaohuis kan bezighouden, kon gisteren niet op steun rekenen.

Schotte deed het voorstel tijdens de Centrale Commissie-vergadering met als thema de besluitenlijst van het laatste Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dat op St. Maarten plaatsvond.

Zijn voorstel was bedoeld als pressiemiddel tegen de Nederlandse regering. De geschillenregeling, waarover de parlementen in alle koninkrijksdelen het eens zijn, wordt door de Nederlandse minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk tegengewerkt.

“Het is het meest kardinale punt in het Ipko waar maar geen schot in zit. We staan op hetzelfde punt als 40 jaar geleden, toen er voor het eerst over een geschillenregeling werd gesproken”,

aldus Schotte. Als de Caribische gevolmachtigde ministers de Rijksministerraad boycotten, zal er volgens hem een sterk signaal aan Nederland worden gegeven. Schotte denkt dat Nederland niet bereid is om zijn rol in de Rijksministerraad te wijzigen.

“Laten we niet pretenderen dat we bij het Ipko, in de setting van alle parlementen bij elkaar, iets kunnen bereiken.”

Het Statenlid had ook kritiek op het functioneren en de effectiviteit van de vaste commissie Koninkrijksaangelegenheden en de manier waarop de Ipko-besluitenlijst in het parlement wordt geratificeerd.

PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe weerlegde de kritiek van Schotte echter. Alle fracties hebben namelijk een vertegenwoordiger in de commissie. De commissieleden informeren na afloop van elke commissievergadering, tripartiet overleg en Ipko de eigen fracties.

De commissie Koninkrijksaangelegenheden bestaat uit Hensley Koeiman (MAN), Amerigo Thodé (MFK), Marilyn Moses (onafhankelijk), Glenn Sulvaran (onafhankelijk), Humphrey Davelaar (PNP), Zita Jesus- Leito (PAR), Alex Rosaria (Pais) en Elmer Wilsoe (PS). Volgens Wilsoe heeft geen enkel lid van de delegatie na afloop van het laatste Ipko bezwaar gemaakt. Er was namelijk besloten om de besluitenlijst in een openbare Statenvergadering door het parlement te laten ratificeren. Vervolgens zou er een motie worden voorgelegd om het kabinet aan te sporen zich sterk te maken voor de geschillenregeling. Tot slot zou het parlement mogelijk zelf een concept-Rijkswet voor de geschillenregeling gaan opstellen.

Samenwerking

PNP-fractieleider Humphrey Davelaar noemde de kritiek van de oppositie een wervelwind in een glas water. PARfractievoorzitter Zita Jesus- Leito ziet voornamelijk voordelen aan het Ipko.

“Ik zie dat er een beter begrip voor de posities in het koninkrijk en Curaçao als autonoom land sinds 2010 is gekomen.”

Zij benadrukte de kansen die de samenwerking tussen de koninkrijkspartners voor het volk kan opleveren. Ook voor de impasse rond de geschillenregeling wil Jesus-Leito snel een oplossing zien. Zij heeft echter door de lange onderhandelingen over de ontmanteling van de Nederlandse Antillen gezien dat je om de tafel moet blijven zitten en bewust moet zijn van wat je wilt bereiken.

“Dat is de manier hoe we hiermee moeten omgaan. We zijn vastberaden dat er een onafhankelijk orgaan voor de geschillenregeling komt.”

Bron: Amigoe

6 Reacties op “Amigoe | Voorstel boycot Rijksministerraad afgeserveerd

 1. Rudney Garmes presenteert zich op zijn LinkedIn pagina als een horeca adviseur.

  Dat zijn dan zeker adviezen over hoe ketchupresten van borden te verwijderen gezien zijn horeca-ervaring als bordenwasser.

 2. Ay van mij mag dat best wel.
  Niemand zal doña nadie wiels daar missen.
  Men ziet dat ding liever gaan dan komen.
  Die zit daar te slapen want die snapt helemaal niet waarover het gaat.
  Dus mag zij best wel in haar tuin daar bij het Curhuis blijven zitten of tee in haar keuken drinken.

  Ojos, september is hier voordat wij weten.
  Dan kunnen wij gaan feesten want dan zijn wij van die bloedzuiger af.

 3. Ze kan ook nog schrijven.

 4. op de foto lijkt het of ze nadenken.
  zouden ze dan toch hersens hebben?
  waarover denken ze dan? over hun strafblad en hoe gemeen de anderen zijn?
  of hoe ze nog meer geld van het volk kunnen stelen.
  of hoe ze de beste leugens geloofwaardig kunnen brengen?
  maar het blijven bedenkelijke figuren….

 5. Abraham Mossel

  De koppie’s op deze foto zegt genoeg, waar halen deze losers “crimmies” nog de moet vandaan om zich zonder schaamte te vertonen in de statenzaal.

 6. Hoe lang luisteren we nog naar deze vreemdgaande MAVO2 draaideur fraudeur, tevens verkeersmoordenaar?

  Kijk eens naar die foto: Schotte strafblad en ex gedetineerde, Thode strafblad, Constantia strafblad en ex gedetineerde, Schotte en Constantia wederom verdachte in meerdere lopende rechtszaken.

  En dan helemaal links Rudney Garmes, maakte carrier als afwashulp in de Cactusclub maar kon net als de kont- en andere lichaamsdelen likkende Stella van Rijn omhoog vallen bij de MFK en kan nog steeds niet zijn maandelijkse salarisstrookje van 13,000 gulden geloven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *