Amigoe | Vraagtekens STU bij verlaging bustarieven

Vraagtekens STU bij verlaging bustarieven| Foto: Extrá

Vraagtekens STU bij verlaging bustarieven| Foto: Extrá

WILLEMSTAD — STU, de belangenvereniging voor chauffeurs van kleine bussen, heeft haar vraagtekens bij de verlaging van de bustarieven op het eiland. Maar STU-voorzitter Giovanni Decaster wil voorlopig alleen kwijt dat chauffeurs rechtvaardige tarieven voorstaan.

Decaster wil pas officieel reageren op de verlaging die door minister Stanley Palm (Economische Ontwikkeling, Pais) is aangekondigd, als STU in staat is geweest om de tarieven met haar eigen experts te bestuderen.

De nieuwe tarieven gaan uit van een prijsverlaging voor een rit binnen het stadsdistrict van 2 gulden naar 1,85 gulden, een daling van 15 cent. Reizen van het stadsdistrict naar het tweede district daalt van 2,60 gulden naar 2,40 gulden. Reizen binnen het tweede district kost vanaf nu 2,40 gulden. Reizen vanuit Otrobanda naar het derde district daalt van 3,70 tot 3,40 gulden. Reizen binnen het derde district kost vanaf nu 1,85 gulden.

Volgens Decaster zijn bustarieven al jarenlang niet meer aangepast. “Nu worden de tarieven aangepast vanwege de lagere dieselprijzen. Maar slechts een factor is omlaag gegaan, voor de rest is alles duurder geworden. Wij hebben ook te maken met hoge uitgaven, wij moeten ook leven en wij hebben wij onze vaste uitgaven. Chauffeurs hebben geen probleem met lagere tarieven als dit rechtvaardig is. Daarom gaan wij het rapport dat ten grondslag ligt aan deze verlagingen ook intern bestuderen.”

De STU-voorzitter geeft aan dat zijn organisatie eigenlijk rekening had gehouden met een verhoging van de tarieven voor kleine- en middelgrote bussen. “Wij dachten, ze komen met een verhoging, waarna wij met elkaar in overleg zouden treden om een beter tarief af te kunnen spreken. Daar gingen wij van uit.”

Decaster gaat ervan uit dat hij in de komende dagen, mogelijk al morgen, het rapport zal kunnen bestuderen met de experts van de belangenvereniging. “Als uit deze analyse blijkt dat de tarieven rechtvaardig zijn, dan hebben wij geen enkel probleem.”

De laatste prijsaanpassing dateert van november 2012. De overheid geeft binnenkort een opdracht om grondiger de kosten van buschauffeurs te berekenen en een nieuw rekenmodel voor de tarieven te bedenken. Ook zal er een databank met informatie van alle bussen die op Curaçao rijden, worden opgezet. In de toekomst zullen de tarieven voor de bus per kwartaal worden aangepast.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *