28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Vragenhalfuurtje keert terug

HomeMediaAmigoe | Vragenhalfuurtje keert terug
Vragenhalfuurtje keert terug
Vragenhalfuurtje keert terug

WILLEMSTAD — De Staten van Curaçao buigen zich op maandag 13 april over een wijziging van het Reglement van Orde (RvO) van het parlement.

Een van de innovaties in het concept dat is vastgesteld door de Commissie Werkwijze van de Staten is de terugkeer van het Vragenhalfuurtje, waarmee Statenleden tijdens een verandering vragen aan de ministers kunnen stellen over actuele onderwerpen die tijdens een vergadering mondeling door de betrokken minister beantwoord moeten worden.

Het Vragenhalfuurtje was een van de populairste instrumenten van Eilandsraadsleden ten tijde van het eilandgebied Curaçao. In het nieuwe land Curaçao was deze bepaling niet meer in het RvO van de nieuwe Staten opgenomen. Dit tot grote ongenoegen van verschillende Statenleden, die klagen over het feit dat het te lang duurt voordat schriftelijke vragen worden beantwoord, terwijl sommige brieven met vragen niet eens worden beantwoord, en vergaderingen over specifieke onderwerpen pas aan bod komen, wanneer het onderwerp niet meer actueel is.

In het nieuwe RvO is het Vragenhalfuurtje onder artikel 99 opgenomen. Dat bepaalt dat vragen in het kader van het Vragenhalfuurtje kort en duidelijk geformuleerd moeten zijn en uiterlijk 24 uur voor de dag van een vergadering schriftelijk bij de Statenvoorzitter zijn ingediend. De vragen worden zo mogelijk in dezelfde vergadering behandeld en beantwoord, in de volgorde waarin zij bij de voorzitter zijn ingediend. Na mondelinge beantwoording door de ministers kan de vragensteller nog kort over hetzelfde onderwerp een nadere opheldering doen en deze op zeer beknopte wijze toelichten. Hiervoor krijgt hij of zij uiterlijk vijf minuten de tijd. Andere leden kunnen, voordat voor de tweede keer wordt beantwoord, ieder één vraag stellen. Deze mag niet worden toegelicht.

De wijziging van het RvO was nodig omdat bij de start van het land Curaçao per 10-10-‘10 al snel bleek dat het RvO van de nieuwe Staten een aantal onduidelijkheden en onvolkomenheden bevatte. Als uitgangspunt voor het RvO van de nieuwe Staten van het autonome land Curaçao was het reglement van de Staten van het Land de Nederlandse Antillen genomen. Tijdens de eerste vergadering bleek onder meer dat het onduidelijk was wie het voorzitterschap van de Staten moest voeren, totdat uit de aanwezige leden de eerste Statenvoorzitter gekozen moest worden. Ook was er onduidelijkheid over wat onder een meerderheid van de leden moest worden verstaan, omdat de Antilliaanse Staten 22, maar de Curaçaose Staten 21 leden hadden. Tijdens die allereerste vergadering werd besloten dat een aparte commissie zich over een wijziging van het reglement moest buigen. Een van de originele trekkers van dit proces was wijlen PS-leider Helmin Wiels.

In het concept waar in de afgelopen periode aan is gewerkt zijn er naast het Vragenhalfuurtje tal van andere innovaties opgenomen. Zo moeten nieuwe Statenleden bij het aanvaarden van hun ambt niet alleen hun geloofsbrieven, maar ook een door hem of haar ondertekende schriftelijke verklaring overleggen, waaruit blijkt dat hij of zij tijdens de verkiezingscampagne niet in strijd heeft gehandeld met de bepalingen van de Landsverordening financiën politieke groeperingen.

Ook is nu vastgesteld hoe er gehandeld moet worden als een meerderheid van de Statenleden geen vertrouwen meer heeft in de voorzitter. In het huidige RvO is opgenomen dat de Staten de benoeming ongedaan kunnen maken, maar over hoe dit kan gebeuren is alleen opgenomen dat: “Op voorstel van de meerderheid kunnen de Staten een benoeming als bedoeld in de vorige leden te allen tijde ongedaan maken. Dit kan echter slechts geschieden indien dit onderwerp specifiek als agendapunt van een openbare vergadering is opgevoerd.”

In de memorie van toelichting wordt hierover gesteld dat: “Aangezien het hier een zware beslissing betreft dient het voorstel daartoe aan de Staten door de meerderheid van de leden te worden gedaan. Een nieuw agendapunt omvattende dit onderwerp dient te worden opgeroepen als een specifiek agendapunt.”

In het concept wordt er ook melding gemaakt van specifieke spreektijden voor openbare vergaderingen (twintig minuten eerste ronde en tien in de tweede ronde) en bijeenkomsten van de Centrale Commissie (15 minuten eerste rond een tien in de tweede ronde) van het parlement. Maar voor allebei geldt dat de Staten ten allen tijden hiervan kunnen afwijken. Ook regels voor het horen van ambtenaren en derden door de Centrale Commissie worden in het nieuwe concept vastgesteld.

Het concept komt aan de orde tijdens een Centrale Commissie-vergadering die voor maandag de 13e april is opgeroepen. De vergadering zal om negen uur van start gaan.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties