26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | VVRP laat kritiek SER-advies links liggen

HomeMediaAmigoe | VVRP laat kritiek SER-advies links liggen
Inzake conceptwet Oostpunt
Inzake conceptwet Oostpunt

WILLEMSTAD — Het door de overheid ingewonnen advies van de Sociaal Economische Raad (SER), dat tal van kritische kanttekeningen bevat inzake de concept-Landsverordening om de bestemmingen van de gronden van Oostpunt in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) te herzien, wordt vrijwel niet in de Memorie van Toelichting van deze conceptwet genoemd.

Het SER-advies uit kritiek bij onder meer het beleid van de overheid met betrekking tot toeristische ontwikkeling, de financiële implicaties van de eventuele ontwikkeling van Oostpunt voor de overheid, de macro-economische impact en de aanvullende eisen ter bescherming van het (mariene) milieu. Dat het SER-advies dat reeds vorig jaar juni is uitgegeven, niet in de Memorie van Toelichting is opgenomen, is volgens ingewijden op zijn minst ‘opvallend’ te noemen omdat de SER bestaat uit deskundigen die als taak hebben de regering te adviseren over alle belangrijke onderwerpen op sociaal-economisch gebied.

De Raad van Ministers heeft op 10 september 2014 besloten om de ontwerp-Landsverordening en bijbehorende Memorie van Toelichting formeel aan te bieden aan de SER en tevens informeel aan de Raad van Advies (RvA). Op 8 juni vorig jaar bracht de SER advies uit waarop de RvA van Advies op 25 mei jl. met het eindadvies kwam. “Naar aanleiding van deze adviezen zijn de onderhavige Landsverordening en de Memorie van Toelichting aangepast”, aldus de overheid.

Eventuele aanpassingen of antwoorden naar aanleiding van het SERadvies zijn echter nergens in de ontwerp-Landsverordening en bijbehorende Memorie van Toelichting terug te vinden. Hoewel het VVRP-ministerie inhoudelijk niet op de SER adviezen is ingegaan, is het SER-advies wel naar de Staten gestuurd.

KPMG

Ook de RvA meldde in mei dat enige reactie door VVRP op het SER-advies in de documenten die het ministerie onlangs naar de Staten heeft gestuurd, ontbreekt. De RvA: “Verder dient met betrekking tot het onderhavige adviesverzoek, te worden vastgesteld dat de reactie van de regering op het door de Sociaal Economische Raad uitgebrachte advies, nog niet is verwerkt in de Memorie van Toelichting.” In de Memorie van Toelichting wordt wel veelvuldig verwezen naar een studie die door KPMG is uitgevoerd, de ‘Economic Impact Study’ (EIS).

Het SER-advies stelt onder het subkopje ‘macro-economische implicaties’ hierover: “De SER stelt vast dat in de Memorie van Toelichting slechts zeer summier wordt ingegaan op de macro-economische implicaties van de ontwikkeling van Oostpunt, waarbij de regering primair stelt dat de grootschalige ontwikkeling van Oostpunt ‘noodzakelijk’ is om het niveau van sociale voorzieningen te kunnen handhaven.”

De regering stelt, citerend uit de KMPG studie: “De ontwikkeling van Oostpunt zal resulteren in een toename van het aantal bewoners en toeristen, wat voor Curaçao voordelen met zich mee zal brengen omdat de kosten van de benodigde infrastructuur worden gedragen door een groter aantal inwoners.”

De SER plaatst de volgende kanttekeningen bij de EISstudie en de daarin gehanteerde vooronderstellingen: “Er moeten methodologische kanttekeningen worden geplaatst bij de economische projecties voor een periode van meer dan twintig jaar met behulp van een ‘inputoutput’ model. Deze modellen zijn gebaseerd op bepaalde tijdgebonden, economische, demografische en financiële basisgegevens en zijn daardoor slechts geschikt voor berekeningen over de huidige periode.”

Verder is de door KMPG gemaakte aanname dat ‘de vraag gelijk is aan het aanbod’, niet realistisch. “Een gedegen marktanalyse is noodzakelijk om tot reële veronderstellingen te komen met betrekking tot de vraag naar woningen en hotelkamers. Verder meent de SER dat gezien de ervaringen uit het verleden, er voldoende aanleiding is om zeer kritisch te staan ten opzichte van de vooronderstelling dat voor de afzonderlijke ontwikkelingen (van Oostpunt, red.) een haalbare business case bestaat”, aldus de SER.

Zoals de Amigoe eerder heeft gemeld, werden er plannen voor de bouw van zeven hotels te Oostpunt eerder bekend gemaakt, waarbij verwezen wordt naar het feit dat de huidige hotels hun zorgen uitten over de dalende hoeveelheid toeristen die op Curaçao in hotels verblijft. Verder oordeelt de SER ook dat de in de EIS-studie gehanteerde veronderstellingen ‘geen realistisch beeld geven van de ontwikkeling’ waardoor de inkomsten/baten te hoog en de uitgaven/ kosten te laag worden ingeschat.

De SER verwijst met klem naar eerdere adviezen waarbij voor de berekening van de macro-economische impact van beleidsvoornemens ‘de noodzaak voor een planbureau is aangehaald’.

Toeristische ontwikkeling

De SER benadrukt dat toerisme één van de belangrijkste economische pijlers is. “Het ontwikkelen van Oostpunt wordt wenselijk geacht met het oog op een verdere uitbreiding van het aanbod van het toeristisch product met een eco-toeristisch karakter. Hierbij is van belang dat de natuurlijke omgeving behouden blijft. Het nog onontwikkelde gebied van Oostpunt met bijzondere natuurwaarden, biedt een unieke kans om het van meet af aan op duurzame wijze in te richten, waarbij diverse soorten toerisme op elkaar afgestemd kunnen worden”, aldus het advies. De SER vraagt in dit kader de aandacht voor ‘nieuwe inzichten op het gebied van duurzaam toerisme’.

Financiële implicaties

De SER stelt verder vast dat de financiële implicaties voor het Land – zoals opgenomen in de financiële paragraaf van de Memorie van Toelichting – ‘zonder nader onderzoek rechtstreeks zijn overgenomen uit de EIS-studie en daarmee op dezelfde aannames tot stand is gekomen’.

De SER vreest in dit kader voor mogelijk lagere belastinginkomsten in de ontwikkel/ bouwfase,verwachte hogere uitgaven aan publieke voorzieningen, onderschatting van de investeringen en onderhoudskosten van het wegennet en overige infrastructuur en verwachte hogere kosten van infrastructuur en nutsvoorzieningen na de ontwikkelingsfase.

Bescherming

Het stellen van aanvullende voorwaarden en regelgeving ter bescherming en behoud van de natuurwaarden van het mariene milieu en op land, is volgens de SER ook noodzakelijk. “De SER constateert echter dat de aanvullende voorwaarden en regels nog niet zijn opgesteld waardoor onduidelijk is waaraan de uitwerkingsplannen of bouwvergunningsaanvragen getoetst zullen worden.

Het is onduidelijk of de nog op te stellen voorwaarden en regelgeving afdoende zullen zijn om het (mariene) milieu te beschermen en te behouden. De SER acht het imperatief dat de aanvullende voorwaarden en regels voorafgaand aan de aanbieding van de ontwerp- Landsverordening aan de Staten, als integraal onderdeel in de bestemmingsvoorschriften van de onderhavige conceptwet worden opgenomen. De voorgestelde bestemmingswijziging zoals door VVRP is voorgesteld houdt onder meer in dat de gehele kuststrook en grote gedeeltes landinwaarts als toeristisch gebied worden ontwikkeld. Er wordt door de wetgever van uitgegaan dat de bebouwing geen negatieve effecten op het mariene milieu tot gevolg zal hebben.

Uit internationaal onderzoek blijkt echter dat duurzame ontwikkeling langs de kust tot nu toe geen beproefde methode is om de negatieve invloeden van kustontwikkeling voor het koraalrif tegen te gaan, ook niet met grote investeringen.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties