28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | VVRP-minister tekent voor beheer Groot St. Joris

HomeMediaAmigoe | VVRP-minister tekent voor beheer Groot St. Joris
De ontwikkelaar in kwestie heeft ook deze pier in het gebied opgeknapt | Ken Wong
De ontwikkelaar in kwestie heeft ook deze pier in het gebied opgeknapt | Ken Wong

WILLEMSTAD — VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP) heeft een beheersovereenkomst getekend voor het conserveringsgebied Groot St. Joris. Dit bevestigt Camelia-Römer desgevraagd.

“Na twee positieve adviezen van de uitvoeringsorganisaties ROP en Domeinbeheer te hebben ontvangen, was de toekenning in een afrondende fase beland. Ik heb ook al een persoonlijk gesprek met de vrouw in kwestie gehad, dit om in de toekomst misverstanden te voorkomen. Er is uitgelegd dat zij er vanuit dient te gaan dat er voor de uitvoering van haar plannen voor ieder onderdeel een vergunning vereist is, alvorens te kunnen starten”, aldus de minister.

Zoals uitvoerig door deze krant belicht, gaf de minister onlangs aan dat de uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP, voorheen Drov) eerder de bouw bij de ingang van dit gebied – op overheidsterrein en in conserveringsgebied – terecht had stilgelegd. Dit omdat voor de bouwwerkzaamheden geen vergunningen waren aangevraagd noch verstrekt en de ontwikkelaar – die nu het beheer officieel in handen zal krijgen – nog geen terrein toegewezen had gekregen.

De bouw vond plaats bij de ingang van het gebied, aan de rechterzijde van de zandweg die na de Ostrich Farm het gebied in voert. Inmiddels heeft de minister na ondertekening van de beheersovereenkomst de stukken voor verdere afhandeling naar Domeinbeheer gestuurd, dat over de uitgifte van domeingronden gaat.

Minister Camelia-Römer verklaarde de handelwijze van de vrouw als een ‘misverstand’ en stelde dat er vermoedelijk sprake was van onwetendheid omtrent het juiste verloop van procedures, waarin de overheid in algemene zin – voor startende ondernemers van projectontwikkelingen – meer begeleiding dient te bieden. “De aanvragen liepen al geruime tijd, waarvoor dus twee positieve adviezen zijn uitgegeven. De praktijk wijst regelmatig uit dat mensen uit onwetendheid voorbarig tot handelingen overgaan. Ik zal dan ook voor nadere begeleiding hierin de taskforce van VVRP benaderen.”

Deze taskforce wordt gevormd door zes experts met kennis op het vlak van ruimtelijke ontwikkeling, economische ontwikkeling, milieu- en natuurzaken en financiën. “Men hoeft zich verder geen zorgen te maken dat het gebied zomaar wordt afgesloten. Feit blijft wel dat door beheer de veiligheid in het gebied verhoogd zal worden.”

De minister geeft aan dat de kitesurfers die in dit gebied hun sport beoefenen, zich beklagen over auto-inbraken. “Ik begrijp dat terwijl zij op het water zijn het regelmatig voorkomt dat er in de geparkeerde auto’s wordt ingebroken. En zo zijn er ook andere veiligheidsissues.

Het plan van de vrouw behelst onder meer de aanwezigheid van Politur-agenten in een Politur-gebouw. Mocht zij bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen in de avonduren tot afsluiting van het gebied willen overgaan, door plaatsing van een slagboom, dan zal zij daar uiteraard eerst een vergunning voor moeten aanvragen. Dit is duidelijk uitgelegd. Een slagboom dient er bijvoorbeeld ook toe om de wagens die het gebied bezoeken te registreren, maar daar is dus een vergunning voor nodig”, aldus de minister.

Camelia-Römer noemt tevens het voornemen tot fietsverhuur, waar ook een vergunning voor nodig is. “Men krijgt dus geen vergunning om het hele gebied af te sluiten, nee, er wordt dan vergunning verleend voor slechts een klein stuk terrein, waarop bijvoorbeeld de fietsen mogen worden neergezet.”

Op de vraag of de vrouw enige ervaring heeft met natuurbeheer, aangezien het een natuurrijk conserveringsgebied betreft, antwoordt de minister: “De aanvragen lopen nog uit de tijd van voor mijn aantreden, of dat zo is weet ik niet. Ik kan na het gesprek wel stellen dat zij een natuurliefhebber is. Ook is er veel steun voor dit ecologisch project uitgesproken vanuit de politiek, zowel vanuit coalitie als oppositie.”

Zoals eerder gemeld heeft zowel PNP-partijleider en Statenlid Humphrey Davelaar als Elvin Gerard, PNP-lid van de Raad van Commissarissen van woningbouwstichting Fundashon Kas Popular (FKP) namens Plataforma Bándariba, zijn steun uitgesproken voor het voornoemde project van een ‘yu di Kòrsou’.

De aanhoudende berichten dat de vrouw een familielid van Davelaar zou zijn, werden onlangs door het Statenlid tegenover de Amigoe ontkend. Het project wordt verder qua opzet als een ‘ecologisch-toeristisch project’ omschreven. Met een realisatie daarvan worden onder andere recreatiemogelijkheden, zoals rondvaarten, mogelijkheden tot vissen en fietstochten, beoogd en de aanleg van een restaurant met palapa’s.

Ook MFK-Statenlid Amerigo Thodé deed onlangs tijdens de begrotingsbehandeling in de Staten navraag over dit project. Hij gaf aan dat ‘deze yu di Kòrsou het gebied heeft opgeschoond, de pier heeft opgeknapt, een bewakershuisje heeft gerealiseerd en een Politur-gebouw wil realiseren om deze activiteiten te ontplooien’.

Bron: Amigoe

2 reacties

  1. toch nog een vraag, de bouwsel zijn uiteraard aangeleverd met bouwtekeningen
    goedgekeurd door DOW enz. we willen niet hebben dat het straks niet klopt en we problemen krijgen zoals op de pietermaai.

  2. de vraag is wat gaat het me kosten, tevens is het nu bezit en wat als ze stopt of over weegt dat ze het gaat verkopen, vloeit dan na aftrek van de kosten de winst terug na het land.
    als het geval is dat deze gronduitgifte gratis is en een vorm van erfpacht is , is het dan mogelijk dat er meer mensen in aanmerking voor komen . Lijkt me eerlijker om diverd landskinderen de kans te geven, 1 het fietsbeheer, i de watersport, 1 het restaurant waarom 1 rijk maken en de anderen toe laten kijken
    maar goed het beheer van gr sint joris is dus nu open voor diverse mensen die willen onder nemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties