Amigoe | VVRP-minister wacht Soab-onderzoek af

VVRP-minister wacht Soab-onderzoek af

ter onafhankelijke toetsing wegens aantijgingen dat een ambtenaar, of meerdere ambtenaren, in de vergunningverstrekking onrechtmatig zou(den) hebben gehandeld

WILLEMSTAD — VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP) zal eerst het onderzoek van overheidsaccountant Soab afwachten, alvorens de eerder aangekondigde persconferentie te beleggen waarin zij de plannen voor de kust van Pietermaai uit de doeken wil doen.

Het dossier van het Pietermaai-appartementencomplex op nummer 30 werd ter onafhankelijke toetsing overgedragen wegens aantijgingen dat een ambtenaar, of meerdere ambtenaren, in de vergunningverstrekking onrechtmatig zou(den) hebben gehandeld.

Advocaat Achim Henriquez, die namens zijn cliënt La Rivera om handhaving vanuit de overheid vraagt, gaf gisteren voor enkele journalisten, waaronder die van de Amigoe, een rondleiding door Pietermaai. In tal van stegen – die voorheen met hekwerk afgesloten waren – was te zien dat de hekken inmiddels zijn verwijderd.

De minister kondigde ongeveer drie weken terug aan, over het gehele gebied van Pietermaai een persconferentie te zullen beleggen. Heel Pietermaai is reeds door de overheid in kaart gebracht. De overheid stelde een onderzoek in naar de afsluiting van publieke stegen en naar wat er wel en wat niet in erfpacht is uitgegeven.

De minister wil aan de hand van dit onderzoek – dat door de uitvoeringsorganisaties Domeinbeheer en Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP, voorheen Drov) is uitgevoerd – haar plannen voor een ‘koredor’ langs de kust van Pietermaai uit de doeken doen. De minister benadrukt hierbij dat ‘het openen van de stegen, en dus de vrije toegang van de bevolking tot de zee’ als uitgangspunt dient.

Zoals eerder gemeld heeft de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) op 25 juli een gesprek gevoerd met de advocaten Achim Henriquez en Olga Kostrzewski, die namens hun cliënt, La Rivera Development, om rechtshandhaving vragen inzake de afsluiting van Pietermaai-stegen en de sloop van het appartementencomplex te Pietermaaiweg 30. Bij dit gesprek hebben de advocaten ook ‘bewijsstukken’ aangeleverd van het onrechtmatig handelen van ambtenaren. Volgens de advocaten heeft men, met dit op ‘onrechtmatige wijze verstrekken van erfpachtrechten en vergunningen’, de ontwikkelaar in het gebied willen accommoderen.

De minister: “Na het gesprek, heeft de heer Henriquez later nog aanvullende stukken geleverd die dus ook aan Soab zijn overgedragen. Het Soab heeft gisteren nog een gesprek gevoerd voor vergaring van extra informatie. Pas hierna zal de overheidsaccountant een datum kunnen aangeven wanneer zij denken het onderzoek te kunnen afronden. Er wordt door Soab niet alleen naar het geval van het Pietermaai-appartementencomplex gekeken, maar ook naar nog andere gevallen.”

La Rivera werd vorig jaar oktober in hoger beroep tegen het VVRP-ministerie in het gelijk gesteld. Hierdoor werd de bouwvergunning voor het appartementencomplex vernietigd. Het vonnis van het hof is onherroepelijk. Er staat daartegen geen mogelijkheid voor beroep open, noch voor VVRP, noch voor de projectontwikkelaar/eigenaar van het appartementencomplex, Jewel Investment and Management Group NV. De advocaten willen dat de overheid handhavend optreedt door het gebouw te slopen, en ‘dat de foute ambtenaren hierbij worden aangepakt’.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *