26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘We moeten opleiden naar behoefte’

HomeMediaAmigoe | ‘We moeten opleiden naar behoefte’
Interim-directeur van Feffik Ludwig Alberto
Interim-directeur van Feffik Ludwig Alberto

WILLEMSTAD — Een schuld van 20 miljoen gulden, uitvallende studenten, kapotte muren en dak en leraren die geen bevoegdheden hebben. Dat is wat het nieuwe bestuur van de Fundashon pa Edukashon Formashon Fishi i Kapasitashon (Feffik) aan het begin van dit schooljaar aantrof. Inmiddels is interim-directeur Ludwig Alberto samen met zijn collega’s druk doende met een reorganisatie van het opleidingsinstituut. Gisteren zijn de nieuwe statuten aan de vakbonden Sitek en Abvo gepresenteerd.

“Het gaat nu beter met Feffik, op het gebied van vakopleidingen hebben we weer bestaansrecht. Niemand kan meer om ons heen”, zegt interim-directeur Ludwig Alberto, die speciaal gevraagd is om de reorganisatie te leiden. Maar er zijn wel wat kinken in de kabel. De grootste kink is de schuld die in voorgaande jaren is opgebouwd. “Ik heb gezegd dat ik die 20 miljoen niet zomaar kan weghalen, maar ik kan Feffik wel weer gezond maken en bestaansrecht geven, zoals men nu al kan zien.” De focus van de reorganisatie ligt vooral op het aanbieden van vakopleidingen in samenwerking met het lokale bedrijfsleven.

Feffik werd in 1980 opgericht, met als doel vakonderwijs aan te bieden. Echter in de jaren negentig werd besloten om een sbo-school te worden, waar onderwijs op niveau twee en drie werd gegeven. Volgens Alberto is die overgang naar sbo-onderwijs funest geweest voor het opleidingsinstituut. “Er waren niet de juiste mensen voor een goede infrastructuur. Daarnaast was de subsidie niet aangepast op sbo-niveau, waardoor het nattevingerwerk werd.” Leerlingen vielen uit, lesmateriaal was niet in orde en er werden schulden gecreëerd doordat de sociale lasten, belasting en premies voor verzekeringsmaatschappijen niet betaald werden. Daarnaast werd Feffik voorheen door vakbonden bestuurd. “Zij hadden een hele grote zeggenschap. Zij controleerden het personeel en zaten tegelijk op de stoel om het beleid uit te voeren. Dat is tegenstrijdig. Het is het grootste probleem geweest, waardoor er een schuld van 20 miljoen is ontstaan”, aldus Alberto.

Cultuur

Met het reorganisatieconcept van Feffik om weer terug te gaan naar vakopleidingen is er ‘rust in de tent’ gekomen. “We moeten opleiden naar behoefte.” Daarom is het opleidingsinstituut samenwerkingsverbanden aangegaan met de Isla-raffinaderij, de Dry-Dock Company, Fundashon Kas Popular, de Justitiële Jeugdinrichting en de uitvoeringsorganisatie Landbouw, Veeteelt en Visserij. “Op het moment dat je kiest voor vakopleidingen kun je ook commerciële activiteiten gaan aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde opleidingen voor het bedrijfsleven aanbieden.”

Alberto merkt op dat Curaçao een gebrek aan vakmensen heeft. “Vanuit onze cultuur zijn we altijd sterk geweest met onze handen, maar door dat nieuwe onderwijssysteem dat we gekopieerd hebben van Nederland zijn we overgegaan naar theoretische kaders. Dat is funest geweest voor ons.” Alberto doelt op de overgang naar meer theorie in het vmbo- en mbo-onderwijs in Nederland. “Curaçao is daar blindelings in meegegaan, en nu zitten we met de gebakken peren. Want onze cultuur is een cultuur die bezig moet zijn. Je moet die jongens niet in de schoolbanken zetten en de hele dag verhalen vertellen. In Nederland hebben ze te maken met de kou, die jongens zijn rustig.” Volgens Alberto worden leerlingen door het nieuwe onderwijssysteem van vsbo en sbo te theoretisch opgeleid. “Leerlingen die daar opgeleid worden zijn geen vlees, maar ook geen vis. Wanneer ze bij ons komen, weten ze niet eens wat een zaag of een schroevendraaier is, terwijl je als vakman moet gaan functioneren. Dat gaat echt niet, die jongens moeten bezig zijn.”

De interim-directeur vindt het wel belangrijk dat er gekeken wordt naar de cultuur van het land en in welke branche de vakmensen nodig zijn. “Je hebt hier wel lassers, pipefabricators, machinemonteurs, electro en bouwvakkers nodig.” Voor meisjes biedt Feffik uiterlijke verzorging aan en wordt er nieuw leven geblazen in de afdeling mode. Op die manier komt het idee van de vroegere huishoudschool weer ouderwets terug. “Je moet flexibel blijven binnen het onderwijs. Je moet kijken wat belangrijk is voor de organisatie en het land Curaçao.”

Waterhoofd

Het is bijna onmogelijk om uit de schuld van 20 miljoen gulden te komen. “Vakopleidingen als core-business en subsidies voor de stichtingen zijn niet genoeg om het waterhoofd weg te halen.” Daarom wil het nieuwe bestuur de school, in de ideale situatie, sluiten op 31 juli en een nieuwe organisatie openen op 1 augustus. “Alles laat je overlopen, maar de nieuwe organisatie neemt de oude schulden niet mee.” Omdat Feffik een stichting is, is de overheid aansprakelijk voor het hele proces als er iets misgaat. Volgens Alberto is dit daarom de beste oplossing om een organisatie, die belangrijk is voor het eiland, weer gezond te maken. De leerlingen, ouders en vakbonden zijn al geïnformeerd over de reorganisatieplannen.

Het is de bedoeling dat het personeel opnieuw naar de overgebleven functies gaat solliciteren. De komende zomer moet het plan in werking treden, maar daarvoor moet nog veel werk verzet worden. “Ik ben alleen bang voor het tempo dat we hier hebben op het eiland. Dat moet wel hoger. Je moet slagvaardig zijn en beslissingen durven nemen. Het huidige bestuur durft wel, maar er zijn toch aspecten waarbij we afhankelijk zijn van derden. Dat maakt het een beetje moeilijk”, aldus Alberto. “Om die cultuurverandering in te voeren moet je de tent sluiten en opnieuw openen. Anders red je het niet, dan blijf je met die oude cultuur van lanterfanten.”

De nieuwe statuten zijn gericht op corporate governance. Daarmee zal het nieuwe bestuur in de toekomst persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. “Als er dan iets misgaat, zijn zij de gebeten hond. De voormalige bestuursleden zijn er lekker vandoor gegaan, terwijl ze een schuld van 20 miljoen achterlieten.” Ook zal er een commissie samengesteld worden die het hele reorganisatieproces zal gaan sturen.


Kwalitei
t

Ook de kwaliteit van het vakonderwijs zal met de reorganisatie aangepakt worden. De bedrijven die met Feffik samenwerken zorgen voor kwaliteitsbewaking. Afgevaardigden van de Drydock Company en de Isla-raffinaderij komen bij het opleidingsinstituut regelmatig controleren of de leerlingen op tijd komen, of de structuur in orde is en of er genoeg uren gedraaid worden.

Met die controle is het van belang dat er goede docenten zijn. “Nu hebben we vooral instructeurs. Dat zijn wel vakmensen, maar die hebben geen pedagogisch getuigschrift. Maar een paar docenten zijn gekwalificeerd om echt les te geven.” Na de sluiting zullen docenten die door willen naar de nieuwe organisatie een bevoegdheid moeten hebben of moeten beloven dat ze die binnen een jaar zullen hebben. “Het kan niet anders, anders loopt het bedrijfsleven weg van ons”, zegt Alberto.

De overheid is ondertussen ook druk doende met het opzetten van een nieuwe zorgstructuur. Verschillende ministeries en instanties willen daarmee de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Feffik is tot nu toe echter niet bij die ontwikkelingen betrokken geweest. Vooral op het gebied van sociale vormingsplicht (SVP) zou Feffik veel kunnen betekenen voor de uitvallers van het onderwijs, vindt Alberto. De overheid heeft echter besloten om SVP bij DOS onder te brengen. Een gemiste kans, volgens Alberto. “Zij hebben geen goede locatie om deze jongens op te vangen. Dat gaat gigantisch mis, dat past niet. Bij ons kregen die jongens structuur en houvast. Als ze dat niet hebben gaat het helemaal verkeerd.” Alberto denkt dat Feffik uiteindelijk wel bij het zorgsysteem betrokken zal worden. “Het was makkelijker geweest om met hen mee te liften, maar onze prioriteit ligt nu bij het opzetten van een goede structuur voor Feffik.”

Alberto verwacht dat de vakbonden Sitek en Abvo niet blij zullen zijn met de nieuwe statuten, die ze vanmiddag in een vergadering gepresenteerd zullen krijgen. Desondanks houdt hij de moed erin. “Twintig jaar is het misgegaan bij Feffik, maar ik ga er geen twintig jaar over doen om het goed te maken. Dat is de uitdaging.”

door onze verslaggever

Anke Vellenga

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties