29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Week van de waarheid in aanloop verkiezingen

HomeMediaAmigoe | Week van de waarheid in aanloop verkiezingen
Week van de waarheid in aanloop verkiezingen
Week van de waarheid in aanloop verkiezingen

WILLEMSTAD — Deze week wordt het de week van de waarheid voor tal van partijen die aan de verkiezingen van 30 september willen meedoen. Voor volgende week maandag moeten alle politieke partijen hun kandidatenlijsten rond hebben. Veel partijen worstelen op dit moment nog met hun lijst, sommige zijn zelfs nog op zoek naar kandidaten.

Verwacht wordt dat een recordaantal partijen zich maandag zullen melden bij het gebouw van Publieke Zaken/Kranshi in Otrobanda. Tot nu toe hebben Un Kòrsou Hustu (UKH), DP en de MAN hun kandidatenlijst voor de komende verkiezingen aangekondigd. Vandaag volgen de MFK en Kousa Promé. Beide partijen houden in de loop van vandaag een persconferentie waarin ze hun lijsten en programma bekend zullen maken.

De MFK-lijst zal worden geleid door oud-premier en huidig Statenlid Gerrit Schotte. Hij mag zich, ondanks een veroordeling in eerste aanleg tot een gevangenisstraf van drie jaar en vijf jaar ontzegging passief kiesrecht voor onder meer fraude, omkoping en witwassen van geld, toch verkiesbaar stellen. Schotte, die in hoger beroep is gegaan, mag op de lijst verschijnen, totdat zijn vonnis onherroepelijk is vastgesteld. De verwachting is dat de lijst van MFK veel bekende gezichten, maar ook tal van verrassingen zal bevatten.

Sulvaran

Een van de vragen die deze week beantwoord zullen worden is of onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran maandag op een lijst van een partij zal staan die aan de verkiezingen zal meedoen. Van Sulvaran was bekend dat hij in gesprek was met Pais, nadat PAR had aangegeven hem niet terug te willen, maar hij zou met meerdere partijen aan het praten zijn. Het verhaal is nu dat hij in gesprek is met de PNP. Partijleider Humphrey Davelaar stelt in een reactie dat hij conform partijrichtlijnen niet kan reageren op verhalen die de ronde doen over personen die mogelijk wel of niet op de lijst van de groene partij zullen staan. “Dat is niet eerlijk voor de partij, of voor de personen die ons hebben benaderd of die de partij heeft benaderd.” De PNP-lijst, opgesteld door een evaluatiecommissie, zal aanstaande donderdag in een bestuursvergadering worden gepresenteerd. Hierna volgt een presentatie in een algemene ledenvergadering, waarvoor nog geen datum is vastgesteld, maar die zeker op korte termijn wordt opgeroepen.

Pais houdt vanavond een bestuursvergadering, waarin de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen aan bod zal komen. Een onafhankelijke commissie heeft zich in de afgelopen weken over de voordracht van de kandidatenlijst gebogen en gesprekken gevoerd met verschillende kandidaten. Er ligt nu een voorstel op tafel, dat na behandeling morgen in de partijraad van morgen aan bod zal komen. Vraagpunt bij Pais is op welke positie Eugène Cleopa op de lijst zal gaan innemen. Bekend is wel dat de huidige ministers Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening) en Nelson Navarro (Justitie) respectievelijk op de 28e en 29e plaats zullen staan.

Rhuggenaath

De PAR komt vanavond bijeen voor een partijraad-vergadering, gevolgd door een algemene vergadering waarin de kandidatenlijst voor de verkiezingen zal worden vastgesteld. Naar verwachting zal ook de PAR-lijst enkele verrassingen bevatten, terwijl iedereen ervan uitgaat dat leider Zita Jesus-Leito op nummer één zal staan, gevolgd door huidig minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath, terwijl er ook een hoge plaats op de lijst voorbehouden zal zijn voor de teruggekeerde Marilyn Alcalá-Wallé.

Ook de PS is deze dagen bezig met haar kandidatenlijst. De partij zal op zaterdag 6 augustus tijdens een algemene ledenvergadering zowel haar kandidatenlijst, als haar politiek programma presenteren. Plaats van handelen is het PS-partijgebouw bij Palu Blanku. Het zal voor het eerst zijn dat PS op een kandidatenlijst zal indienen die niet door Helmin Wiels wordt geleid. Wiels werd op 5 mei 2013 vermoord. Op dit moment is Jaime Cordoba de politiek leider. Hij zal de lijst van de partij aanvoeren bij de komende verkiezingen.

De nieuwe partij PAS van Charles Cooper houdt donderdag een algemene ledenvergadering om haar kandidatenlijst te accorderen. De bijeenkomst wordt overigens niet gehouden in het nieuwe partijgebouw van de pas opgerichte partij aan de Schottegatweg Oost 122, schuin tegenover de Banco di Caribe, maar in een zaal tegenover het voormalige Hotel Holland, het huidige Curaçao Airport Hotel.

Dos Santos

Ook nieuw is de Kòrsou di nos Tur van zakenman Amparo dos Santos. De kandidatenlijst is inmiddels klaar en geaccordeerd door de verschillende kandidaten die op de lijst staan. Ook het bestuur van de partij heeft zich over de lijst gebogen. Morgen zal de lijst aan de algemene ledenvergadering worden voorgelegd. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in 77 Shopping Mall.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Nog even en we kunnen de hele bevolking op het stembiljet zetten.

    Maar op wie stemmen we?

    MFK en PS, crimineel en corrupt, vallen als eerste af.

    De nieuwe partijen van de criminele en corrupte dos Santos en Cooper vallen meteen daarna af.

    De nieuwe partij van Asjes dan? Hij heeft het als MP niet slecht gedaan, maar zelfs een leguaan had het beter gedaan dan zijn voorganger Schotte, echter aan Asjes hangt wel de geur van fraude (CTB, Selikor). Voor mij valt hij echter vooral af vanwege zijn schaamteloze in bescherming nemen van Fraudelyne Wiels, dat na zijn aftreden vakkundig voortgezet daar de nietsnut Whiteman.

    MAN is na het vertrek van Cooper opgeschoond, maar bestaat nog steeds uit leden die Cooper jarenlang gedoogd hebben. MAN valt daarom af, ook omdat ze een erg zwakke leider hebben.

    PAIS heeft een sterke troef met Jardim (Sulbaran) en in mindere mate Atacho, maar de laffe angsthaas Rosaria (nooit gedacht aan opstappen, Alexandra?) breekt dat weer af.

    PAR is integer, maar heeft een dode mus (laffe Leito, in de affaire Wiels: ‘we wachten af’) als leider en verder geen aansprekende namen, op Alcala Walle na.

    Leeflang is zeer integer, maar komt met een lijst waarop de nummer 2 al een flapdrol is. Wie nummer 3 is wil ik daarom niet eens weten.

    Blijft over PNP, geen partij om trots op te zijn maar ze is integer en heeft een leidster, Suzy Romer, die meer karakter (en kennis van zaken) heeft dan Rosaria en Leito bij elkaar.

    Iemand een ander advies? Ook al is PNP niet veel, een stem op PNP is beter dan een stem op MFK en PS.

  2. Het is niks in zijn algemeenheid, een elitaire vrouwenpartij, een aantal (ex-) veroordeelden, alles is mogelijjk op Crimacao. Ik denk ik speel op safe en hou het maar bij OLeeflang, aangezien zij de enige is die flink oppositie heeft gevoerd, maar dat hangt ook ff af of zij aangifte tegen ms Fatty gaat doen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties