28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Weer enorme brand in Kabouterbos

HomeMediaAmigoe | Weer enorme brand in Kabouterbos
Weer enorme brand in Kabouterbos
Weer enorme brand in Kabouterbos

WILLEMSTAD — Op de enorme brand bij het Kabouterbos, gisteren en vandaag, in het natuurrijke gebied waar zich tevens een grote dam bevindt, wordt verontwaardigd gereageerd. Binnen tweeënhalve week tijd is dit de zesde maal dat er in het gebied dat in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) de bestemming ‘parkgebied’ heeft en overheidsgrond betreft, sprake is van brand. Aangezien de branden niet meer incidenteel van aard zijn en er duidelijk sprake lijkt te zijn van opzet, zal de uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer in opdracht van de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), nu officieel aangifte doen.

De politie bevestigt dat er vanmiddag op locatie een omvangrijk onderzoek ingesteld zal worden. Zoals eerder door de Amigoe belicht, heeft een bezorgde omwonende aangegeven dat het de afgelopen paar jaar vaker voorkwam dat het Kabouterbos doelwit van pyromanen werd. De afgelopen tijd zijn deze illegale activiteiten geïntensiveerd, ondanks de uitvoerige media-aandacht.

De hevige rookontwikkeling zorgde gistermiddag rond 13.30 uur in de omgeving van Damacor, de Snipweg, Mahaai en zelfs richting Emmastad voor een penetrante brandlucht en rookoverlast. Een bewoner bij Damacor wijst er tevens op dat er in het gebied ook een bejaardentehuis gevestigd is en stelt dat er tot in de late avonduren sprake was van overlast. Er zijn meerdere bewoners die zich beklaagden over de rookoverlast gedurende de nacht, mensen die last kregen van astma en die vandaag ook de ramen gesloten hielden.

Aangezien het bos ook een omvangrijke dam herbergt, wordt er tevens op gewezen dat bij de bluswerkzaamheden groot materieel moet worden ingezet, zoals loaders, waarvan de natuur onherroepelijk schade ondervindt. Ook de nadelige effecten van deze illegale activiteiten voor de dam worden hierbij aangehaald.

De Amigoe mocht afgelopen vrijdag nog mee op inspectie met de dambeheerder van de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer (MNB, voorheen Milieudienst) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Irving Jano. Zo werd ook de dam van het Kabouterbos bezichtigd, waarbij bleek dat er toen al sprake was van flinke brandravage in de kom van de dam na een viertal branden. Jano was ook gistermiddag, na een tip, omstreeks 14.00 uur op locatie:

“Het is ditmaal heel erg, het betreft een veel groter oppervlak dan voorheen, er is enorme rookontwikkeling. Wat ik er nu van kan zien, de brand woedt namelijk nog, is dat de dam een beetje beschadigd is. Het is nu wachten totdat de brand is geblust alvorens we de schade aan de dam op kunnen maken.”

De brandweer was gisteravond omstreeks 22.00 uur nog bezig met bluswerkzaamheden.

Ontsteltenis

Theo van der Giessen van Stichting Uniek Curaçao, die een onderhoudsovereenkomst met het GMN-ministerie heeft voor het gebied, stelt dat het Kabouterbos tweemaal per week door vrijwilligers van de stichting wordt aangedaan.

“Ook vanochtend was ons team van drie man in het gebied voor dit reguliere onderhoud, maar op locatie bleek dat er nog sprake was van een gevaarlijke situatie wegens brandhaarden. Het mag duidelijk zijn dat het hier onder andere een kostbaar recreatiegebied betreft en we vinden ook dat er nu echt een rechercheonderzoek moet worden ingesteld. Of moeten we wachten tot er een huis in de omgeving afbrandt?”,

aldus Van der Giessen.

Hij stelt dat er in de loop van de ochtend door de vrijwilligers is gebeld met de brandweer, die opnieuw met groot materieel uitrukte.

“Naar ik begrijp is er ook een brandweercommandant op locatie geweest die ontstelt heeft gereageerd op de omvang van de brand. Ook hebben wij contact gezocht met de politie en aandacht gevraagd voor de kwestie. We hebben nu in ieder geval de hoop dat men de zaak serieus neemt en een dieper onderzoek zal instellen. Maar, nu komt het belang van adequaat beheer van het gebied extra onder de aandacht. Aangezien Uniek Curaçao een goede samenwerking heeft met Carmabi, hopen wij dat de overheid snel een beslissing neemt inzake de beheerskwestie.”

Verlopen

Carmabi-directeur Paul Stokkermans laat weten dat de beheersovereenkomst met de overheid is verlopen, en dat de aanvraag van Carmabi voor verlenging formeel nog niet door de overheid is beantwoord.

“Het is werkelijk heel erg om te horen dat het gebied waar wij jarenlang het beheer over hebben gehad en vele rondleidingen hebben verzorgd, nu op deze wijze aangetast wordt. Aangezien ik niet geloof in het rennen van het ene incident naar het volgende, maar ervan overtuigd ben dat een structurele aanpak geboden kan worden middels beheer, zal ik nu niet al te diep ingaan op deze brand. Vandaar dat we in dezen afhankelijk zijn van de medewerking van de overheid. Het is nu ook aan de politie om dit te onderzoeken, waarbij er eventueel aangifte door de overheid zal moeten worden gedaan”,

aldus Stokkermans. Hij benadrukt dat bijzondere natuurrijke gebieden en parkgebieden als parken beheerd moeten worden, waarbij de veiligheid van bezoekers gegarandeerd dient te worden.

Last in lust omzetten

“We dienen de lasten van probleemgebieden in lusten om te zetten. Zo meen ik bijvoorbeeld dat het mangrovegebied bij Rif inzake muggenoverlast met adequaat beheer gemanaged kan worden. Bij het Kabouterbos zien we nu dus branden, maar ook hier kan men met toezicht, het instellen van een park ranger en beveiliging, zaken zoals illegale afvaldump, brandstichting, natuuraantasting en berovingen tegengaan. Zo kan men bijzondere gebieden, zoals de vlakte van Hato, de zoutpannen van Jan Thiel, het Rif-mangrovebos en het Kabouterbos aantrekkelijker maken.”

De Carmabi-directeur benadrukt dat mensen ook bereid zouden zijn om hiervoor entree te betalen.

“Het kan als een verbreding van het toeristisch product worden aangemerkt en als zodanig gemarket worden. We hebben prachtige stukken natuur met hun eigen karakteristieke eigenschappen, laten we deze met een structurele aanpak tot lust maken in plaats van last. Maar nogmaals, hiervoor zal de overheid beslissingen moeten nemen.”

Deze foto werd gisteren om 18.45 uur genomen.
Bron: Amigoe
Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Weet u, heb een tip voor u, Naar mijn mening moet u verhuizen naar Bonaire. Daar was het ongerept natuur. Hoop dat u daar echt uw bijdrage kan leveren. Weet u, had een vriend, een heel goed mens met zijn vrouw Joke, die woonden in Zuid Popo. Mooie mensen. Hoop dat u hun ontmoet. Zij weten veel over onze flora en en fauna. Het is een ieder aan te raden. Ook weten zij het verschil van eerlijk zijn en niet eerlijk zijn. Ras zegt hun niets. Zoek deze mooie mensen op. Krijgt een mooi lesje.

  2. Beste Chris, ik vind het jammer dat men geen oog heeft voor het natuur. Als kind en jongvolwassene had ik een vriend in de buurt van Koraal Tabak. Door deze persoon heb ik geleerd wat de nut is van een gezond natuur en ook wat de betekenis is dat beesten op een natuurlijke wijze hun gang kunnen gaan. Het verbaasd mij dat de overheid niet ingrijpt. Jammer. Weer een verloren project. Het is niet alleen maar christoffelpark en daar waar het gezicht van de politici naar voren wordt geschoven belangerijk moet zijn. Het gaat hierom het behoud van flora en fauna. Ook daar hoor jij als politici moeten ingrijpen. Daarvoor hebben wij op u gestemd.

  3. Zo gaat dat als het overheidsbeleid, in deze het EOP, geen handen en voeten krijgt. Het klinkt wel mooi en doet het goed op papier als gebieden de status van parkgebied, natuurgebied of conserveringsgebied krijgen, maar zolang de overheid het geen concrete functie geeft en geen gelden ter beschikking stelt voor een deugdelijke beheersorganisatie heeft iedereen vrij spel.

    Eind jaren negentig, lang voordat er zelfs maar sprake was van een officiele beheersovereenkomst, heeft CARMABI op eigen initiatief het gebied schoongemaakt, ingericht en van de noodzakelijke basisvoorzieningen voorzien voor educatief en recreatief gebruik. Zolang het gebied begaanbaar was, (afhankelijk van de regen) werden er elke ochtend educatieve programma’s en excursies voor het kleuter- en de lagere klassen van het basisonderwijs uitgevoerd. In de middaguren en weekends werden er tegen betaling voor groepen aan natuur gerelateerde activiteiten georganiseerd. Daarnaast bleef het gebied altijd voor iedereen vrij toegankelijk en wekelijks door pupillen van een zorginstelling schoongemaakt.

    Ook CARMABI gaat niet volkomen vrijuit bij het verloren gaan van de parkfunctie waar educatie en recreatie zo’n belangrijke rol in speelden. Een wat minder ambtelijke en formele houding en een ietwat pro-actievere opstelling bij het ondertussen jarenlang uitblijven van verlenging van de beheersovereenkomst, had hoogstwaarschijnlijk de huidige situatie kunnen voorkomen.

  4. er is een illegaal eethuis opgericht in de nabijheid-directe nabijheid zonder mogelijkheid van vergunning-waarom kan zo’n plaats wel op zaterdag of zondag op zijn?en betalen ze OB-dacht het niet.

  5. er zijn mensen zeer nabij -die veel belang hebben bij het “opgaan in rook” van hun pand -dat nagenoeg een zeer slechte aankoop blijkt te zijn-

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties