29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Weer lading Afrikaanse ruwe olie voor PdVSA naar Curaçao

HomeMediaAmigoe | Weer lading Afrikaanse ruwe olie voor PdVSA naar Curaçao
Weer lading Afrikaanse ruwe olie voor PdVSA naar Curaçao
Weer lading Afrikaanse ruwe olie voor PdVSA naar Curaçao

WILLEMSTAD — Onder de kop ‘Venezuela’s PdVSA buys three cargoes of African crudes’, maakt persagentschap Reuters bekend dat het Venezolaanse staatsoliebedrijf opnieuw drie ladingen aan ruwe olie heeft gekocht van Angolese origine en uit Nigeria, die als bestemming Bullenbaai, de Curaçao Oil Terminal (COT), op Curaçao hebben.

Uit de berichtgeving wordt niet geheel duidelijk of deze ladingen olie voor lokale productiedoeleinden bestemd zijn.

Verslaggevers Libby George uit Londen en Marianna Parraga uit Houston maken hiervan melding aan de hand van verslagen van handelaren en ‘Thomson Reuters’-vaartuig tracking data.

“PdVSA is in juni gestart met de inkoop van ruwe olie uit Afrika om deze als verdunner te gebruiken voor hun extra zware olie en heeft sindsdien ongeveer 5 miljoen vaten ontvangen bij Bullenbaai, waar het een opslag- en mengterminal exploiteert”,

aldus de verslaggeefsters. Ze lichten toe dat de eerste drie ladingen ‘Bonny Light’ en ‘Bonga crudes’ uit Nigeria van 1 miljoen vaten per lading, bij Shell waren ingekocht.

Volgens Reuters zouden deze eerste ladingen ‘vanaf juni tot en met juli gelost’ zijn. Ook wordt er gemeld dat ‘een nieuwe lading’ van 1 miljoen vaten van het Angolese light-crude ‘Cabinda’, ook door Shell geleverd, op 19 augustus geladen werd en op 5 september aan boord van de tanker ‘Arctic’, op Curaçao arriveerde. Dit volgens de tracking-data.

“Vorige maand werd de tanker ‘Stena Superior’ (een tanker voor ruwe olie, die onder de vlag van Bermuda vaart en zich vandaag rond het middaguur nog in de nabijheid van Curaçao bevond, red.) met 1 miljoen vaten aan Angolese medium-blend ‘Kissanje’ beladen en is in afwachting om bij Bullenbaai te lossen. Wie de leverancier van deze ruwe olie is, wordt volgens de tracking-data niet beantwoord”,

aldus het verslag. De meest recente aankoop van Afrikaanse ruwe olie door PdVSA, werd volgens Reuters vorige week samen met ruwe olie uit Nigeria aan boord van de tanker ‘Seavoyager’ geladen bij de ‘Bonny Offshore Terminal’ in Nigeria, en is nu onderweg naar Curaçao.

“Deze lading is ook door Shell verkocht”, zo lieten handelaren tegenover het persagentschap weten. “Venezuela, dat over omvangrijke oliereserves beschikt, is vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis van dat land gestart met de import van ‘light crude’ olie en heeft sindsdien aankopen gedaan van deze olie uit Algerije, Nigeria, Rusland en Angola, maar ook olie met een medium gehalte. Het merendeel van de olie wordt als verdunner gebruikt om tot blends te komen die te exporteren vallen”,

aldus het artikel.

PdVSA ‘probeert nu om de aanschaf van ruwe olie middels openbare aanbestedingen te regelen waarop offertes zijn uitgebracht door ten minste zes buitenlandse bedrijven waaronder Shell, Norway Statoil, U.S. Chevron, Reliance Industries Ltd, Essar Oil en PetroChina Co’. “De resultaten hiervan worden deze maand verwacht.

Ondertussen koopt PdVSA ‘spot cargo’ in volgens de handelaren”, aldus George en Parraga in hun verslag. Zoals bekend sprak de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) in april haar zorgen uit over de aanwezigheid van schepen in Bullenbaai, die aan boord de bijzonder zware ‘Boscan crude oil’ hadden met veel hogere waarden aan zwavel en vanadium. Boscan bevat een gemiddelde van 5 procent aan zwavel, terwijl de gangbare ruwe olie die op het eiland geraffineerd wordt, een gemiddelde van 2 procent bevat.

Ook sprak Smoc haar zorgen uit dat deze olie mogelijk op Curaçao verwerkt zou worden en dat in een dergelijk scenario ‘een verhoogde uitstoot’ verklaard zou kunnen worden.

Zoals eerder gemeld, heeft de Isla-raffinaderij aangegeven dat deze zware ruwe olie middels overslag – via de zogenoemde ‘shipto- ship’ transfer – voor verdere verscheping vanaf Bullenbaai bestemd is. Ook heeft de Isla de raffinage van dergelijke extra zware ruwe olie ontkend, door te stellen dat ze een verwerking daarvan niet eens aankan.

Zo zou in het lopende kort geding, aangespannen door de stichtingen Smoc, Clean Air Everywhere (CAE) en vier bewoners onder de rook tegen het Land, het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) de eerdere uitspraken van de Isla-raffinaderij tegenover de rechter beamen.

Bron: Amigoe

3 reacties

  1. Heb begrepen dat de prijzen van dit soort blends hoger liggen dan de gewone prijs van olie oftewel kwestie van mixen en meteen doorverkopen zou een optie kunnen zijn.
    Voor Venezuela een manier om een hogere opbrengst uit de olie te halen en die kunnen ze goed gebruiken, het land is zo ongeveer bankroet.
    Als ze het als verdunner voor de ISLA gebruiken dan is dit wel ernstig te noemen. Dan is de conclusie dat men kennelijk de standaard verdunners niet meer kan betalen niet zo vreemd.
    Bovendien zijn dit soort blends niet zo vriendelijk voor de apparatuur van de raffinaderij. De ISLA is niet gemaakt voor dit soort blends.

  2. Dit is zware olie die zo vervuild is dat deze door vrijwel alle andere raffinaderijen ter wereld geweigerd wordt. Alleen op Curaçao wordt deze aangenomen omdat er toch geen handhaving is van regelgeving en kennis ontbreekt.

    Laat de volgende protestmars maar beginnen. Succes ermee….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties