26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Werkgroep onderzoekt invloed situatie Venezuela

HomeLandenRegioAmigoe | Werkgroep onderzoekt invloed situatie Venezuela
Werkgroep onderzoekt invloed situatie Venezuela
Premier Ivar Asjes (PS) heeft een werkgroep ingesteld die onderzoekt wat de invloed is van de huidige situatie in Venezuela op Curaçao.

WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes (PS) heeft een werkgroep ingesteld die onderzoekt wat de invloed is van de huidige situatie in Venezuela op Curaçao. De werkgroep zal op korte termijn haar bevindingen rapporteren aan de regering en het parlement.

Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) wil eerst deze bevindingen afwachten voor hij inhoudelijk reageert op het Tweede Kamer-debat dat afgelopen donderdag werd gehouden met minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) naar aanleiding van de gespannen situatie in het buurland.

Fractie-leden van de VVD noemden Venezuela een tikkende tijdbom en ze vrezen dat er wellicht een vluchtelingenstroom op gang komt richting Curaçao, Bonaire en Aruba.

Koenders benadrukte dat de Nederlandse regering zich zeker zorgen maakt over de ontwikkelingen, maar dat er geen signalen zijn voor een militaire dreiging of een toename van vluchtelingen.

Zoals bekend heeft Venezuela een socialistische regering met aan het hoofd president Nicolas Maduro, die wijlen Hugo Chávez opvolgde. Zijn meerderheid is echter minimaal. Tegenstanders protesteren regelmatig, en vaak wordt aan die protesten met geweld een einde gemaakt. De situatie is onrustig en gespannen en de Nederlandse regering heeft eerder dit jaar een verscherpt advies uitgebracht voor mensen die naar Venezuela willen reizen.

De situatie in Venezuela wordt dus binnen het Koninkrijk gemonitord, opdat men niet straks overvallen wordt door eventuele ontwikkelingen als een mogelijke alleenheerschappij of een machtsovername.

Zowel Wilsoe van coalitiepartij Pueblo Soberano als Statenlid Charles Cooper van oppositiepartij MAN benadrukt dat het monitoren een Koninkrijksaangelegenheid is, waarbij Nederland niet voorbij kan gaan aan de lokale bevindingen en input van de eilanden.

De rapportage van de lokale werkgroep zal dus als input meegenomen moeten worden. Wilsoe kan zich de zorgen van de Nederlandse Tweede Kamer wel voorstellen. Hij noemt hierbij zaken als de persvrijheid die in het gedrang is en de humanitaire situatie. Er heerst onder andere veel schaarste aan basisartikelen waarvoor mensen lang in de rij moeten staan.

Tegengeluiden die klinken zijn dat deze spullen massaal opgekocht worden door tegenstanders van de regering Maduro om deze schaarste te creëren. Venezolanen die het zich kunnen veroorloven, reizen naar de Antilliaanse eilanden om hier inkopen te doen.

Charles Cooper:

“Curaçao en Venezuela hebben van oudsher al sociale en commerciële relaties met elkaar. De situatie kan alleen maar binnen Koninkrijksverband bediscussieerd worden, waarin de input van alle vier de landen meetelt. Dat is ook opgenomen in artikel 3 van het Statuut.”

Persoonlijk vindt Cooper dat andere landen zich niet zo snel in de situatie van Venezuela kunnen mengen.

“De regering is zelf gekozen door de bevolking.”

Persoonlijk is hij ook niet bang voor een vluchtelingenstroom.

“We hebben hier wetten, als mensen illegaal binnenkomen, dan zijn die wetten daarover duidelijk.”

Wel wil het statenlid kwijt dat met betrekking tot investeerders of pensionado’s uit Venezuela, die zich hier willen vestigen, de Curaçaose regering daarvoor meer een ‘red carpet-beleid’ zou moeten hanteren, zoals op Aruba gebeurt, zodat ook de Curaçaose economie hiervan kan profiteren.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Op eerste “dienstreis” (2010?) handje schudden met Bouterse. Partij zit vol met verdachten. Minister van gezondheiszorg blij met ISLA. Partij is (of was?) lid van PSUV. Welk onderzoek??

  2. Eigenlijk vind ik hem nog meer lijken,”? op het Michelin witte banden poppetje wat bij ons in de winkel stond ,1951 ‘ maar dan in PS kleding” die mijn Opa mijn Oom en Vader gratis weg gaven aan alle klanten die nieuwe banden kochten. De klant moest dan wel zijn oude banden inleveren. En daar maakte de familie Mossel weer een redelijke band van ( op snijden) die aan de arme sloeber werd verkocht zodat hij ook auto kon rijden om zijn vreten te verdienen voor zijn gezin.

  3. Ik zie duidelijk het reclame figuur van Bolletje beschuit gratis. Doop het in water en het lost zich van zelf op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties