30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 19:58

Amigoe | Wetenschappers kweken voor het eerst zeldzame hybride koraalsoort

(foto: spawning van elandshoornkoraal, afgelopen vrijdag)
(foto: spawning van elandshoornkoraal, afgelopen vrijdag)

WILLEMSTAD — Wetenschappers van Carmabi en Secore International hebben zich de afgelopen dagen, samen met onderzoekers uit Canada en de VS, intensief bezig gehouden met het nieuwe ‘coral spawning’ (kuitschiet-)seizoen.

Daarbij is voor het eerst een kruising tot stand gekomen tussen herts- en Elandshoornkoraal.

“Het was een onverwacht goede spawning”, meldt wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij. “We hebben voor het eerst eieren en zaad van het hertshoornkoraal kunnen opvangen, en dat van een soort waar we al tien jaar naar op zoek zijn.” Het is de wetenschappers nu ook gelukt om herts- en elandshoornkoraal te kruisen met het opgevangen voortplantingsmateriaal. Hoewel een kruising tussen de twee genoemde Acropora-soorten ‘ooit een keer eerder is geslaagd door Amerikaanse onderzoekers’ stellen Vermeij en marienbiologe Valerie Chamberland: “Voor zover wij weten is dit de eerste keer ooit dat de larven van deze hybride soort succesvol zijn opgekweekt.”

Hoewel de grote ‘spawning’, waarbij vele koraalsoorten in dezelfde nachten kuit schieten pas over een maand plaatsvindt, doen de pilaar-, elandshoorn- en hertshoornkoraalsoorten dat al in augustus. Tijdens het kuitschieten wordt door wetenschappers het voortplantingsmateriaal opgevangen, handmatig bevrucht en vervolgens, in aquaria, vanaf larve naar juveniel koraal gekweekt.

De onderzoekers verzamelden vanaf afgelopen vrijdag enkele nachten lang een gedeelte van het kuit. Dit met behulp van speciaal daarvoor ontworpen netten, om dit verzamelde materiaal vervolgens te gebruiken voor het opkweken van honderdduizenden koraallarven in het lab. De gekweekte larven worden gebruikt voor experimenten en voor terugplaatsing op het rif.

Het spawn-moment van zowel herts- als elandshoornkoraal, gebeurt slechts op één of twee avonden in het jaar waarbij dit moment, in vergelijking met andere koraalsoorten, lastig is te voorspellen. Vermeij licht toe dat normaal gesproken er na vollemaan wordt afgeteld, waarbij elke soort een vaste, en daardoor makkelijk te voorspellen tijd heeft waarop het spawnt.

“Hertshoorn- en elandshoornkoralen doen dat niet en spawnen het ene jaar één, en het volgende jaar twaalf dagen na vollemaan”, legt Valerie Chamberland uit die namens het Sexual Coral Reproduction (Secore)-project bij het project betrokken is. Haar onderzoek richt zich op Curaçao, over hoe koralen opgekweekt kunnen worden om voor rif-hersteldoeleinden te worden gebruikt. Hoewel spawning van het hertshoornkoraal tot nu toe onvoorspelbaar was, is het dit jaar voor het eerst wel lokaal gelukt om eieren en zaad op te vangen, zo benadrukken Chamberland en Vermeij.

 

Vervolg op pagina 2

Vervolg van pagina 1

 

“Bijzonder detail is dat herts- en elandshoornkoralen met elkaar kunnen hybridizeren, vergelijkbaar met een paard en een ezel die samen een muildier kunnen produceren. De kruising van deze twee bedreigde en wereldwijd beschermde koraalsoorten is uiterst zeldzaam op het rif”, aldus Vermeij. Dit jaar lukte het dus om in het lab eieren en zaad te kruisen van herts- en elandshoornkoralen. “De larven zijn nu bijna vijf dagen oud en maken het goed. We hebben vele duizenden die op het punt staan zich te gaan nestelen op de bodem van het rif”, meldt Vermeij.


‘Baby’s terugplaatsen

Hij vervolgt: “Dit soort hybride soorten, Acropora prolifera genoemd, zijn interessant omdat ze unieke genetische combinaties vormen die mogelijk beter aangepast lijken te zijn aan de huidige omstandigheden op Caribische riffen waar meer vervuiling is ontstaan, een grotere aanwezigheid van ziekteverwekkende microben zich in de zee bevinden en het water warmer is geworden. “In experimenten – waarbij de A. prolifera baby’s terug op het rif zullen worden geplaatst – zullen we de komende jaren proberen erachter te komen of deze daadwerkelijk beter bestendig zijn tegen de voornoemde veranderde omstandigheden in zee”.

Bevruchte larven van A. prolifera van 72 uur oud die hier op de foto een doorsnede van 0.2-0.3 millimeter hebben.
Op de voorgrond – rechts – is hertshoornkoraal te zien.
Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties