Amigoe | Whiteman hekelt ‘boycot’ wet openbare orde

Whiteman hekelt ‘boycot’ wet openbare orde

Whiteman hekelt ‘boycot’ wet openbare orde

WILLEMSTAD — Volgens minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, Milieu en Natuur, PS) lijkt het erop dat de regering door haar eigen ambtenaren wordt tegengewerkt bij de introductie van de Landsverordening Openbare Orde. ‘Het duurt te lang’, aldus Whiteman afgelopen zaterdag tijdens de partijbijeenkomst van de PS bij haar hoofdkantoor te Palu Blanku.

De Landsverordening houdende vaststelling regels ter bevordering van de openbare orde, rust en veiligheid, en ter bescherming van de gemeenschap, ook bekend als de Landsverordening Openbare Orde, is nog steeds niet van kracht. Hierdoor ontbreekt het de regering om formeel op te kunnen treden onder meer tegen mensen die illegaal vuil storten.

Tijdens zijn interventie bij het PS-partijgebouw gaf Whiteman aan dat hij ervan uitging dat de wet al door de regering naar de Staten was gestuurd. Maar tijdens een regulier overleg met de PS-fractie kwam hij erachter dat het nog steeds bij de regering ligt. “Een fractielid belde de griffier van de Staten (Silvin Cijntje, red.) en zette hem op speakerphone. Hij gaf aan dat het voorstel in een Centrale Commissie van de Staten was behandeld en dat het met nog enkele vragen terug was gestuurd. Het document is echter nog steeds niet bij de Staten teruggekomen.”

Whiteman nam het woord ‘berguensa’, beschamend, in de mond om kritiek te leveren op het feit dat hij via de griffier moest vernemen dat het voostel niet bij de Staten was aangekomen, zoals hij van zijn ambtenaren te horen had gekregen. “Ik heb meteen navraag laten doen. Toen bleek dat het wetsvoorstel bij Justitie lag, omdat er nog enkele vragen beantwoord moest worden. Dus wanneer je erachter komt waar de wet zich bevindt, kom je te weten dat er nog andere vragen zijn. Het is een manier om het proces te rekken, zodat niet niet klaar komt.”

De minister gaf aan zijn vermoedens te hebben waarom het proces vertraagd wordt. Hij gaf aan recent een brief te hebben gekregen van enkele grote bedrijven ‘van wie wij weten dat zij zich schuldig maken aan het illegaal storten van vuil’. “Mij werd verzocht om mijn best te doen ervoor te zorgen dat vuil storten bij Selikor zo goedkoop mogelijk blijft, want dan zouden zij stoppen met hier en daar vuil te storten. Stel je voor. Dus als ik hiermee akkoord ga, legitimeer ik wat zij al die jaren hebben gedaan. En als ik er niet mee akkoord ga, dan houdt het in dat ik ervoor zorg dat zij het vuil illegaal gaan storten.”

Whiteman brak nogmaals een lans voor de wet en gaf aan druk te zullen blijven zetten opdat de wet er zal komen. “Ik weet waarom wij die brief hebben gekregen en waarom er nu verzet is. In het nieuwe voorstel wordt melding gemaakt van de mogelijkheid om niet alleen een boete op te leggen, maar om het materiaal of voertuigen die gebruikt worden bij illegaal storten in beslag te nemen, of ze zelfs verbeurd te laten verklaren.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *