Amigoe | Wilsoe ziet geen vuiltje aan de lucht

Wilsoe ziet geen vuiltje aan de lucht

Wilsoe ziet geen vuiltje aan de lucht

WILLEMSTAD — Het rapport van overheidsaccountantsbureau Soab naar het reilen en zeilen van het Curaçaohuis spreekt niet van ongekend wanbeheer of malversaties in Den Haag.

Dat vindt PS-parlementariër en voorzitter van de samenwerkende partijen Elmer ‘Kadè’ Wilsoe. Volgens hem is slechts geconstateerd dat de financiële administratie van het Curaçaohuis niet op orde is. Parlementariërs zouden volgens hem de hand in eigen boezem moeten steken omdat het Curaçaohuis net als het Land Curaçao werkt aan de verbetering van zijn financiële administratie.

Met name de eerdere berichtgeving over de 235.000 euro die bij het Curaçaohuis is zoekgeraakt wil Wilsoe rechttrekken. “Soab heeft administratieve verschillen geconstateerd en heeft vervolgens afspraken gemaakt om daar later op terug te komen. Ik verwacht daar in de jaarrekening van 2014 een rechttrekking van.” Naast de constatering van Soab over de financiële administratie die niet op orde is, stelt de overheidsaccountantsbureau vast dat het Curaçaohuis kampt met gebrek aan gekwalificeerd personeel op financieel gebied. “Als een heel ministerie van Financiën dat over financieel deskundigen beschikt nog steeds bezig is met het opschonen van de warboel die door de samenvoeging van de slechte financiële administratie van de Nederlandse Antillen en het eilandgebied Curaçao is gecreëerd, kun je niet verwachten dat een ‘dependance’ die niet over gekwalificeerde krachten beschikt iets perfect doet. De Soab geeft in het rapport advies hoe de situatie verbeterd kan worden. Verder merkt Soab op dat de gevolmachtigde minister zich te veel bezighoudt met de uitvoering. Als je geen gekwalificeerde krachten hebt, moet je vaak de dingen zelf doen. De show must go on. Dan moet de baas inspringen. Dat is heel normaal. Natuurlijk had het beter gekund. Het had zelfs beter gemoeten maar wat voor het Curaçaohuis geldt, geldt ook voor Pais Kòrsou. Dat blijkt ook uit de commentaren van de Algemene Rekenkamer, Soab en het Cft op de begrotingen en jaarrekeningen van Pais Kòrsou”, legt Wilsoe uit.

Wilsoe laakt de opstelling van PAR-leider Zita Jesus-Leito nadat het rapport vorige week was gelekt. “Jesus-Leito vormt deel van de coalitie. De coalitie komt in vergadering van de samenwerkende partijen bijeen. Daarin wordt onder andere gesproken over de aanpak van Openbare Statenvergaderingen die moeilijk kunnen zijn. De procedure van de samenwerkende partijen heeft ze aan haar laars gelapt. Voordat ze het issue met de samenwerkende partijen besprak, schreef ze een brief rechtstreeks naar de minister-president en stelde ze een ultimatum aan een coalitiegenoot”, zegt de PS’er. Hij is ook niet te spreken over de brief die Jesus-Leito aan de minister van Financiën schreef. “In feite wilde ze de gevolmachtigde minister onder curatele plaatsen. De minister van Financiën heeft geen autoriteit om in te grijpen in een andere ministerie. Daarom bestaat er iets als ministeriële verantwoordelijkheid. Blijkbaar heeft ze er geen kaas van gegeten.”

Vergadering

Nu het rapport onder de parlementariërs is verdeeld zal de Openbare Statenvergadering over het Curaçaohuis worden voortgezet, zegt Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais). Franco heeft de griffie opdracht gegeven om met de premier te overleggen of hij in de eerste vergaderweek na het reces, dus in de week van 15 en 19 augustus, naar de Staten kan komen. Vanmorgen werd bekend dat Pais-Statenlid Eugene Cleopa zijn steun voor Marvelyne Wiels intrekt. “Ik vertrouw haar niet meer onder deze omstandigheden”, legt Cleopa uit. Volgens het Statenlid moet de gevolmachtigde minister wel de kans krijgen om zichzelf te verdedigen tegen de constateringen in het Soab-rapport. Dat mag ze van Cleopa tijdens een ‘schorsing’ doen, zodat ze thuis haar kant van het verhaal op papier kan zetten. Wat volgens hem wel duidelijk is, is dat ze niet op die stoel kan blijven zitten.

Bron: Amigoe

10 Reacties op “Amigoe | Wilsoe ziet geen vuiltje aan de lucht

 1. Fred de Haas

  Waarom laten jullie Eric Wiebes er niet even naar kijken, Kadè? Dan is de zaak binnen een week opgelost.

 2. Deze aartsluie lelijk zak vet had al lang PS uitgegooid moeten worden.

  Het is triest dat dit arrogante gedrocht en misbaksel, een kwal van een vent, nog steeds in de Staten zit.

  Als schandknaapje van Robbie dos Santos geniet hij blijkbaar bescherming.

 3. Jerry Kirindongo

  Het lijkt mij dat mevrouw Wiels op basis van de vorige rapporten ontslagen had moeten worden.
  Zij functioneert niet en is niet geschikt voor de functie.

  De SOAB audit brengt niet veel anders aan het licht dan bij menig instelling van de Curacouse overheid aan het licht zou komen ( alsook bij veel bedrijven op Cur van de Yu’s en de macamba’s).
  Het is financieel slecht georganiseerd.
  Ik denk het in dit geval ook veel erfenissen uit het verleden zijn(overgang Ned Ant naar land etc) .
  Hierop kan je mevrouw Wiels niet op afrekenen. De hotels in Parijs vind ik niet buitensporig (die zijn gewoon duur ) en de KLM punten is een onzin argument van de SOAB. als bedrijf krijg je die punten niet, maar zoals mevrouw Wiels aangeeft krijg de het Curacaohuis bluebiz credits.
  Er is klaarblijkelijk geen fraude aangetoond.

  Het rapport van de ombudsman geeft wel een duidelijke aanleiding voor schorsing, maar dat is nu waarschijnlijk te laat.

 4. stanley (Niet Held)

  zet die donkere zonnebril maar af,je zult heel veel te verbergen hebben.
  bagger loopt over je heen onkruid van het ergste soort ben jij.
  je durft niemand in de ogen te kijken loser.
  je zit helemaal in het stront.

 5. Dit vuiltje aan de lucht ziet sowieso een ander vuiltje niet.

  Trouwens, een hoofdoekje op en lijkt ie met bril en al op een maffiamoeder.

 6. Als ik naar Wilsoe kijk zie ik ook geen vuiltje aan de lucht. Zuiper en volvreter eerste klas, parkeren waar het niet mag (Renaissance) enz enz.
  Zeer representatief voor onze bevolking, en nog wel van de people party.

 7. mag ik het salaris weten van zijn zoon.

 8. Tuurlijk niet, met zo’n bril op kan men moeilijk de bomen in het bos van elkaar onderscheiden

 9. Abraham Mossel

  Dit Evershangbuikzwijn vreet ze hele leven al uit de bagger ruif die speciaal voor politici via een regerings betaald word, dez politieke ruif zal nooit leeg raken daar zorgt dit schorum zelf wel voor. En weer probeerd het Everszwijn een anderde schuld te geven nu is het Leito weer hij pakt elkekeer de zwakste, maar daar kan hij zich nu wel eens in vergissen de eersteklas dwijl moet bij ze vriend Gerrit de Raaf op schoot gaan zitten.

 10. Ach, de vadsige payaso Wilsoe. Wie neemt deze laffe loopjongen van Robbie dos Santos nog serieus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *