Amigoe | Winkeliers Colon zetten rechtszaak voort

Winkeliers Colon zetten rechtszaak voort

Winkeliers Colon zetten rechtszaak voort

WILLEMSTAD — Nu het Hof van Justitie het vonnis in hoger beroep in de zaak Colon heeft afgewezen en de regering dus niet kan worden gedwongen om met het collectief van huurders om de tafel te zitten, zetten de individuele huurders de strijd voort.

Twee van de huurders, Supermarket Colon en KFC, hebben opnieuw een kort geding aangespannen. Dat meldt de raadsman Achim Henriquez, die de partijen vertegenwoordigt. De rechter oordeelde op 28 juli 2015 dat het Land en de stichting voor het Beheer Winkelcentrum Colon (BWC) binnen een termijn van drie weken met de huurders in onderhandeling moesten treden over de hoogte en de vorm van een schadevergoeding, als gevolg van de bouwactiviteiten van Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Dit omdat er sprake is van een verminderde toegang tot Colon. Ook zijn er tachtig parkeerplaatsen verloren gegaan.

De verplichting die voor de overheid gold werd twee maanden later in hoger beroep ingetrokken, omdat er geen rechtsplicht tot onderhandeling bestaat. De regering kan hierdoor niet worden gedwongen in onderhandeling te treden met de huurders. Henriquez vertelt dat hij sindsdien is begonnen met voorbereidingen om namens de individuele winkeliers rechtszaken aan te spannen. Momenteel lopen er twee, maar er zullen nog meer zaken volgen.

Alle winkeliers hebben nadien een brief gekregen van de stichting waarin ze worden gesommeerd om tot betaling van de achterstallige huur over te gaan. Bij het uitblijven daarvan zullen de panden worden ontruimd. Deze sommatie verbaast Henriquez, omdat in het vonnis van het hof stond dat de huurpenningen niet kunnen worden gevorderd, omdat de regering zelf in gebreke is gebleven ten aanzien van het huurgenot. “Er is alleen maar sprake geweest van drama sinds de bouw van HNO. De vordering werd zowel in eerste aanleg als in hoger beroep afgewezen. Dit geldt eveneens voor de vordering om tot ontruiming over te kunnen gaan. Ik weet niet wat ze hebben gerookt om dit weer aan te dragen.” De advocaat vermoedt dat de rechtszaak een additionele kostenpost voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis zal opleveren, ‘die inmiddels in de miljoenen loopt’.

De zaak van de individuele huurders moet nog door het Gerecht worden behandeld. “Het zijn kort gedingen, dus het zal niet al te lang duren, waarschijnlijk ergens in augustus.” Verder heeft de raadsman geen reden om twijfel te hebben over de uikomst van de rechtszaken. “Het Hof heeft al aangegeven dat er reden is om tot een schadevergoeding over te gaan. Het gaat nu alleen om de hoogte van de vergoedingen. Het feit dat er schade betaald moet worden is eigenlijk al een feit.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *