Amigoe | Zeer geëmotioneerde agent bekent alles

door Jomaira v/d Meulen-Angela

Xavier de Windt - Hato shootings balkje

Zeer geëmotioneerde agent bekent alles

WILLEMSTAD — De politieagent Xavier de W., heeft vanmiddag ter zitting huilend bekend dat hij twee politieportofoons heeft verkocht aan derden, en ook dat hij informatie heeft verschaft aan iemand (de man Curtley B.) over de komst van de later vermoorde Erwin ‘Jais’ Juliana naar Curaçao.

Hij benadrukte ruim 60.000 gulden aan schulden te hebben, waarvoor hij geen andere uitkomst zag, nadat vier banken zijn leningaanvragen hadden geweigerd. Hem werd in totaal 50.000 gulden aangeboden en hij beweerde vanmiddag 35.000 gulden in een enveloppe te hebben ontvangen.

De man beweert dat hij niet wist dat zijn informatie tot de dubbele moord bij de luchthaven zou leiden, waarbij ook zeven personen zwaar gewond zijn geraakt. Hij werd benaderd om de vluchtinformatie van Juliana te verschaffen en kreeg van de man B. 35.000 gulden.

B. was op de hoogte van De W’s slechte financiële situatie en heeft aangeboden hem uit de problemen te helpen.

“Wij hebben het eerst nooit over een bedrag gehad. Ik kreeg later het bedrag en degene die mij heeft benaderd voor de informatie heeft mij beloofd dat er nog 15.000 gulden uitbetaald zou worden.”

De W. beweert dus niet bij de gevolgen van zijn handelen te hebben stilgestaan. Hij voegde daaraan toe dat hij er niet van op de hoogte was dat B. lid is of was van een bende, dat hij veel geld had of dat hij van plan was om Juliana te (laten) vermoorden.

Hij wist wel dat B. – toen die klein was – grote problemen had met de Juliana, vanwege een beroving, maar benadrukte vanmiddag dat B. hem had gezegd dat die problemen voorbij waren.

Zoals de Amigoe eerder berichtte, kreeg De W. de informatie van de geschorste VDC’er E.C.. Hij deed alsof hij de informatie voor een eigen onderzoek nodig had.

Voor het ter perse gaan van deze krant was officier van justitie Clarelli Hato-Willems nog bezig met haar requisitoir in een volle rechtszaal. Onder de aanwezigen waren veel agenten om de behandeling bij te wonen.

Bron: Amigoe
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

3 Reacties op “Amigoe | Zeer geëmotioneerde agent bekent alles

 1. @mevrouw of meneer Held
  De werving en selectie in “uw tijd” moet inderdaad zeer bijzonder zijn geweest.

  Was het tekort aan kandidaten voor het ambt van politieagent zó groot?

 2. stanley Held

  Bestevheer Aller, ik neem hem diep kwalijk. Ik was agent op het eiland en Nederland. Heb het best zwaar gehad. Ik was een buitelander in eigen land. Maar als je kiest voor dit beroep weet je. Persoonlijk ben ik boos wat hij gedaan heeft. Een ieder kan u vertellen hoe ik was. En er waren velen naast mij. Weet u dit pakt mij diep. Heb veel moeten doen om agent te worden. werving en selectie was in mijn tijd anders. In wat een tijd zijn wij belandt?

 3. Renée van Aller

  Integriteit? Een belofte voor de rechtsstaat. Kennelijk is de verleiding groot bij de politie? Wat was de oorzaak van al die schulden waardoor de politieagent in de problemen kwam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *