Amigoe | ‘Zeker geen capaciteit voor 500 vluchtelingen’

Aruba in verhoogde staat van paraatheid vanwege politieke situatie Venezuela | Foto Guus Dubbelman

Rode Kruis: ‘Zeker geen capaciteit voor 500 vluchtelingen’ | Foto Guus Dubbelman

WILLEMSTAD — Er is een crisisbeheersingsplan opgesteld dat rekening houdt met vluchtelingen of hulpbehoevenden die mogelijk bij Curaçao komen aankloppen.

Dat laat de directeur van de Directie Risicobeheersing en Rampenbeleid en tevens landelijk rampencoördinator, Lesley Fer, desgevraagd aan de Amigoe weten. Er is capaciteit om een aantal personen die op de een of andere manier hulp nodig hebben op te vangen, maar zeker geen 500, zoals het Rode Kruis wel heeft.

Het Rode Kruis heeft onlangs bekendgemaakt dat het (zelfstandig en onafhankelijk van de regering) 500 vluchtelingen kan opvangen, indien nodig.

Het crisisbeheersingsplan is algemeen en is dus niet specifiek gericht op Venezolanen die mogelijk naar Curaçao en andere eilanden in het Caribisch gebied vluchten, vanwege de politieke en economische crisis in het land. Fer kon niet exacte melden waar de regering capaciteit voor heeft:

“Als je een getal aangeeft dan lijkt het meteen absoluut. Wij zullen hulpbehoevenden die bijvoorbeeld vanwege een kapot vliegtuig niet van het eiland af kunnen of personen die via de zee op Curaçao zijn gestrand van primaire levensbehoeften moeten voorzien, dat zijn de 3 B’s: brood, bed en bad. Daar is een plan voor gemaakt. Dat kunnen we een korte tijd doen en in ieder geval voor minder dan de helft van 500 personen.”

Fer stelt desgevraagd dat de Directie Risicobeheersing en Rampenbeleid niet te maken heeft gehad met de kwestie van de Syriër die asiel is komen aanvragen op Curaçao, omdat dit onder andere organen van de regering valt.

Training

“Vorig jaar november hebben wij een training gedaan van een scenario waarbij per boot ongeveer dertig hulpbehoevenden op Curaçao aangekomen”,

laat Fer aan de Amigoe weten. In de simulatie zijn de dertig personen met behulp van Citro en de kustwacht aan land geholpen en hebben de deelnemers de stappen volgens het crisisbeheersingsplan uit moeten voeren, onder andere het registreren van de personen en het regelen van opvang voor hen.


Kans op rampen

Volgens Fer is er een reële kans op rampen en crises, niet alleen op het gebied van vluchtelingen: “Veel mensen denken dat sommige rampen niet op Curaçao kunnen gebeuren, maar ik vraag me af: waarom niet? Er is kans op een oil spill of ICT-storing, het is mogelijk. Daarom is het goed om voorbereid te zijn.”

Zie ook: Minister Koenders: Venezuela nog bereikbaar

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *