32 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Zorgen over belastinghervormingen

HomeMediaAmigoe | Zorgen over belastinghervormingen
Stichting Belastingaccountantsbureau ( SBAB)
Zorgen over belastinghervormingen

WILLEMSTAD — Verschillende Statenleden maken zich zorgen over de belastinghervormingen die in aantocht zijn. Dit bleek gisteren tijdens de eerste dag van de begrotingsbehandeling in de Staten. Voor MFK-leider Gerrit Schotte komen deze voorstellen neer op een afslachting van het Curaçaose volk. Maar PS-lid Sherwin Leonora wees erop dat de voorstellen nog in de adviesronde zijn en dat er geen reden is om nu paniek te gaan zaaien.

Tijdens de behandeling van het hoofdstuk Financiën waren er tal van vragen over de belastingplannen van Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran). Volgens publicaties in de lokale media gaan deze maatregelen uit van de verlaging van de winstbelasting en inkomstenbelasting. Daarnaast wordt de belastingaftrek aan banden gelegd, voor onder meer onderhouds- en hypotheekkosten. Vooral over dit laatste onderwerp waren er veel vragen vanuit de Staten.

PNP’er Humphrey Davelaar sprak tijdens het Statendebat over de plannen van Jardim van een ernstige zaak. Hij gaf aan problemen te hebben met de onroerendezaakbelasting (ozb), die per 1 januari de grondbelasting is gaan vervangen. Er zijn veel klachten over de ozb, aldus Davelaar. Hij drong er bij de regering op aan om met een reparatiewetgeving zoals die van de basisverzekering ziektekosten (bvz) te komen, om zo de negatieve gevolgen van de ozb op te kunnen vangen.

MFK-leider Gerrit Schotte haalde fel uit naar het financieel beleid van de regering en met name van Financiën-minister Jardim. Hij verweet hem Curaçao als een proefkonijn te gebruiken om de theorieën van zijn doctoraalstudie in de praktijk te brengen. Deze theoriëen hebben het volk afgeslacht (masakrá), aldus Schotte. Het beleid van Jardim heeft alleen maar tot banenverlies, stijging van de nationale schuld en een vastgelopen economie geleid. Schotte kondigde al in de eerste ronde aan dat zijn fractie tegen de begroting zal stemmen.

Onafhankelijk Statenlid Sulvaran accepteerde de aanval op ‘zijn minister’ niet. “We gaan nu alle konijntjes afslachten. Als je dat niet doet, komen er steeds meer”, gaf hij aan. In zijn interventie stond hij stil bij het beleid van de MFK-minister van Financiën, George ‘Jorge’ Jamaloodin, wiens beleid door zijn eigen fractie en coalitie middels een motie in 2012 in de Staten werd afgewezen. Zonder de interventie van Jardim zou Curaçao nu met een groot begrotingstekort hebben gezeten, constateerde Sulvaran. Hij plaatste ook vraagtekens bij de doctorstitel die Schotte heeft gekregen, en wees erop dat eredoctoraten vaak worden gegeven in ruil voor diensten of betalingen.

Leonora drong er bij de minister op aan om uit te leggen wat de plannen zijn die nu op tafel liggen. Maar hij constateerde dat de belastingvoorstellen nog steeds niet bij de Staten zijn aangekomen en dat zij nog een heel traject moeten doorlopen.

Alex Rosaria (Pais) hield weer een pleidooi voor een alternatieve manier voor het opstellen van de begroting op Curaçao. De begroting is te klinisch, oordeelde hij, en bevat weinig uitleg hoe belastinggelden ten behoeve van het volk gebruikt zullen worden. Hij trok ook de vergelijking met Nederland. Daar is de belastingdruk net iets hoger, maar krijgt de burger veel meer terug aan diensten en producten, constateerde de Pais-leider.

PAR-Statenlid Armin Konket liet in het midden of zijn fractie nu voor of tegen de begroting zou stemmen. Hierbij zal de gele partij kijken naar het recente verleden van de regering. Hij constateerde dat de regering vaak toezeggingen heeft gedaan over investeringen in de economie en prognoses over opbrengsten uit belastingen, maar dat die in de praktijk niet blijken uit te komen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. De brave burgers hebben nog amper de rug kunnen krommen om de extra lasten te dragen die het gevolg zijn van de telkens opgelapte BVZ en de wellicht ook meermalen op te lappen OVZ en reeds kondigt zich een nieuw onheil aan.
    Bij het on top of all this calamity aanvaarden van dit als “belastinghervormingsplan” aangeduid project zullen we met zijn allen gierend uit de bocht vliegen om met een harde smak terecht te komen in de heilsstaat van wijlen Hugo Chavez: Zo veel mogelijk plukken uit de zak van de hebbenden om de overheidskas te vullen om de meer dan duizend overtollige amtenaren te kunnen blijven betalen en dure “dienstreizen” naar het buitenland te kunnen blijven financieren.
    HAPPY LANDING !!
    Het wordt steeds moeilijker een keuze te maken. Het is voor weldenkenden duidelijk dat een keuze voor Schotte betekent het aanvaarden dat er meer dan eens een royale greep gedaan wordt uit de ruif van de Overheid.
    Kiezen voor deze voor het overige niet onwelwillende Overheid betekent het aanvaarden dat zij meer dan eens een royale greep zullen doen uit de ruif van uw portemonnee.
    Het is aan een ieder om in vrijheid zijn keuze te bepalen, waarbij echter wel rekening gehouden dient te worden met het feit dat beide wegen onverbiddelijk naar de ondergang voeren. De enige onbekende factor is het tijdspad.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties