28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Zorgen over ‘gebrekkige’ administratie op St. Maarten

HomeMediaAmigoe | Zorgen over ‘gebrekkige’ administratie op St. Maarten
Zorgen over ‘gebrekkige’ administratie op St. Maarten  | Foto Bea Moedt
Zorgen over ‘gebrekkige’ administratie op St. Maarten | Foto Bea Moedt

DEN HAAG — De Vaste Commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement maakt zich zorgen over de ‘gebrekkige’ financiële administratie op St. Maarten en het vermogen van het eiland om te voldoen aan zijn betalingsverplichtingen.

De commissie stuurde woensdag een aantal schriftelijke vragen naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk in afwachting van een algemeen debat op 21 mei over de overheidsfinanciën van Curaçao en St. Maarten in verband met het tweejaarlijkse rapport van het College financieel toezicht (Cft) over de tweede helft van 2014.

De commissieleden vroegen hoe groot de kans was dat Nederland weer de schulden van St. Maarten moet afbetalen om het eiland in Caribisch Nederland in staat te stellen om aan zijn betalingsverplichtingen te blijven voldoen. De commissie wilde weten of een betalingsregeling was getroffen met het Sintmaartense sociale en gezondheidsverzekeringsbank SZV over de betaling van verschuldigde bedragen en of er financiële ruimte was om deze schuld te betalen.

De overheid van St. Maarten is het SZV 87 miljoen gulden schuldig en het Cft eist dat er voor 31 mei een overeenkomst komt voor deze schuld. De commissie sprak haar bezorgdheid uit over het financieel beheer op St. Maarten.

“Hoe kunnen we praten over solide financieel beheer wanneer er nog steeds een deficiënte administratie is van vaste activa, debiteuren en crediteuren?”,

vroeg zij zich af. Andere vragen van commissieleden hadden te maken met de financiën van de overheidsentiteiten.

“Wat voor bewijs is er dat de overheidsentiteiten over het algemeen financieel gezond zijn, zoals in het Cft-rapport wordt beweerd, als veel jaarverslagen nog niet gepubliceerd of goedgekeurd zijn?”

Men vroeg Plasterk of hij het ermee eens was dat een positieve rating alleen mogelijk was als jaarrapporten binnen de wettelijke termijn waren goedgekeurd. Het innen van belastingen, een van de zwakke punten op St. Maarten, leverde ook vragen op:

“Welke factoren dragen bij aan de achterblijvende inning van belastingen in vergelijking met de economische groei? Welke maatregelen worden er genomen om het functioneren van de belastingdienst te bepalen?”

Ten slotte wilde de commissie weten hoe het Cft in staat was om te controleren of maatregelen waren genomen om het financieel beheer op St. Maarten te verbeteren, terwijl tegelijkertijd de procedures voor rapportage niet werden nageleefd.

De vragen over Curaçao hadden vooral te maken met de financiën en de risico’s van het nieuwe HNO ziekenhuis, de financiële gezondheid van overheidsentiteiten en het ontbreken van goedgekeurde jaarrekeningen.

De commissie vroeg de minister of hij het ermee eens was dat de door Curaçao en St. Maarten berekende rentenorm niet representatief was voor hun credit rating door de lage rentekosten van de Nederlandse staatsobligaties.

Bron: Amigoe

1 reactie

  1. De Nederlandse Algemene Rekenkamer vraagt zich af wat het feitelijke nut is van de AIVD en of de budgettaire miljoenen wel bekwaam en efficiënt worden ingezet. De doorgevoerde bezuinigingen door het kabinet Rutte II beperkten de heilzame werkzaamheden van de dienst. Dat kwam slecht uit met IS en al dat afluisteren en hacken. Die informatie is allemaal supergeheim. De Algemene Rekenkamer mag alleen goedgekeurde kritiek uiten. Indien pottenkijkers ongewenst zijn, is het tactisch raadzaam alles tot staatsgeheim te verklaren. Minister Plasterk heeft daar vast wel een alert algoritme op los gelaten. Daarenboven is het een arglistig alibi om pijnlijke discussies te ontlopen – over beroerd beheer van de dienst, en broos beleid van de minister zelf, meent Tom-Jan Meeus in het NRC van 4 juli 2015. Wij zijn zeer benieuwd hoe onduidelijk het antwoord van Plasterk zal zijn inzake Sint Maarten. Hij is met zoveel dingen tegelijk bezig dat weinig goed kan gaan. De excellentie gedraagt zich als een perfecte aanhanger van het taoïsme. Een taoïst probeert zich niet te verzetten tegen de loop der dingen, maar daar spontaan maar wel bewust in mee te gaan. Wij vragen ons bekommerd af of minister Plasterk de gevolgen van zijn handelen of niet handelen wel juist in kan schatten. Wij twijfelen aan zijn bewust handelen. Misschien even wiskundig berekenen? Het nadeel daarvan is dat de bevolking zich niet opstelt als een rekensom, jammer genoeg. De Tweede Kamer probeert dat wel, maar het lijkt een Babylonische spraakverwarring. Al die deskundige organen maken een heldere vraagstelling ook odieus onmogelijk. Een helder antwoord? Lubida! Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties