Amigoe | Tekort bvz-fonds neemt toe

svb-bvz-pillen

Tekort bvz-fonds neemt toe

WILLEMSTAD — Als er niets gedaan wordt, zal het fonds basisverzekering ziektekosten (bvz) het jaar afsluiten met een tekort van 48 miljoen gulden. Dit terwijl er in eerste instantie rekening was gehouden met een tekort van 17 miljoen, verklaarde minister José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) vanochtend. “De situatie is veel erger dan wij hadden verwacht”, aldus zijn collega van Gezondheid, Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS).

Jardim benadrukte vanochtend tijdens zijn interventie dat de regering al bezig is met stappen om de uitgaven van het bvz-fonds te drukken, maar gaf aan dat deze maatregelen pas in 2015 voelbaar zullen zijn. Deze maatregelen gaan niet uit van verhoging van de bvz-premie, aldus de Financiën-minister.

Hij stelde dat de reparatiewetgeving die de Staten vanochtend in behandeling namen geen structurele oplossing zal zijn voor de tekorten waarmee het fonds kampt. Het moet worden gezien als een verlichting voor gepensioneerden, die conform het voorstel 6,5 procent in plaats van 10 procent aan bvz-premie moeten gaan betalen en om tegemoet te komen aan de wens van de gemeenschap om brillen en tandheelkundige zorg in het basispakket voor minderbedeelden en jongeren tot achttien jaar op te nemen.

Whiteman meldde op zijn beurt dat nog meer maatregelen niet als een oplossing te zien voor de gezondheidszorg. De oplossing moet worden gezocht in economische groei en het aantrekken van meer werknemers en investeringen, aldus de minister. “Het belangrijkste om de economie te doen groeien is vertrouwen. Daarom is het van belang dat iedereen de hand ineen slaat en dat alle neuzen dezelfde richting gaan wijzen.”

Bron: Amigoe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *