AMweb | Amerikaanse tegoeden nodig om Ennia overeind te houden

Robert Paling

“Het doel van de herstructurering is en blijft het verbeteren van de solvabiliteit”

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en de Antilliaanse verzekeraar Ennia vragen juridische erkenning in de Verenigde Staten van de bestaande noodregeling van Ennia. Door een erkenning is er toegang tot Amerikaanse tegoeden die de verzekeraar overeind moeten houden.

Ennia, de grootste verzekerings- en pensioenmaatschappij van Curacao en Sint Maarten, werd begin juli direct onder curatele geplaatst. De Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten (CBCS) vreesde voor het voortbestaan van de instelling  omdat de Iraans-Amerikaanse eigenaar Hushang Ansary de verzekeraar financieel steeds verder zou uithollen. Zo had de CBCS aanwijzingen dat hij 100 miljoen dollar van een Amerikaanse rekening van Ennia bij Merril Lynch wilde opnemen.

Chapter 15

Met een Amerikaanse erkenning van de noodregeling, door gebruik te maken van  chapter 15 in de Amerikaanse faillissementswet kan Ennia gemakkelijker beschikken over haar activa van in de Verenigde Staten waaronder de rekeningen bij Merrill Lynch. Op deze wijze worden de mogelijkheden verruimd om de herstructurering van Ennia tot een goed einde te brengen.

Verbeteren solvabiliteit

CBCS en Ennia benadrukken dat niet wordt niet aangekoerst op een  faillissement van de  verzekeraar. “Het doel van de herstructurering is en blijft het verbeteren van de solvabiliteit van Ennia. Naast de juridische erkenning van de bestaande noodregeling in de Verenigde Staten zal Ennia zijn activiteiten normaal blijven uitoefenen en zullen de pensioenen gewoon worden uitbetaald.

Financieel en organisatorisch zwak

Al meer dan twee jaar zijn er grote zorgen over de solvabiliteit van Ennia. Medio 2016  werd duidelijk op basis van een geheim rapport van De Nederlandsche Bank dat de inmiddels hoogbejaarde  Ansary Ennia onder de ogen van de CBCS jarenlang financieel had leeggetrokken. Het geld werd onder meer gebruikt om het door orkanen verwoesten vakantiepark Mullet Bay mee af te wikkelen. DNB  omschreef Ennia in het rapport omschreef als financieel en organisatorisch zwak.

Bron: AMweb

Een Reactie op “AMweb | Amerikaanse tegoeden nodig om Ennia overeind te houden

  1. En de verantwoordelijke voor dit drama, Ralph Palm, gaat van feest naar feest vergezeld door ordinaire goedkope hoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *