AMweb | ‘Duizenden Irma-slachtoffers Sint Maarten wachten nog op uitkering verzekering’

Paul de Kuyper

Er zouden te weinig schadeafwikkelaars zijn om alle claims aan te kunnen

Duizenden schadeclaims van slachtoffers van orkaan Irma op Sint Maarten zijn ruim drie maanden na de ramp nog niet afgehandeld. Dat bleek dinsdagavond uit de reportage die tv-programma Brandpunt over de schadeafhandeling maakte.

Er zijn te weinig schadeafwikkelaars op het eiland om alle claims aan te kunnen.

In de uitzending van Brandpunt vertelt Nagico, de grootste lokale verzekeraar op Sint Maarten, dat de helft van de schadeclaims op voertuigen inmiddels zijn afgewikkeld. Van de claims over persoonlijke eigendommen is nog maar een vijfde verwerkt. Nagico schat de totale verzekerde schade op het eiland op een half miljard dollar, waarvan $ 250 miljoen bij de eigen maatschappij.

Directeur Dwayne Elgin van Nagico erkent dat de afwikkeling lang duurt. Volgens hem komt dat door de moeilijke omstandigheden na de orkaan. “Er was eerst een tekort aan aannemers. Er ontbraken bouwmaterialen en de prijzen zijn gestegen. Daardoor duurt het ook langer voordat de gedupeerden zelf en de schade-experts de schade goed kunnen inschatten”, zegt hij tegen Brandpunt.

Te weinig handen

Voorzitter Neil Henderson van de vereniging van schadebemiddelaars van Sint Maarten (SIBA) zegt in de reportage dat de 150 tot 180 schadeafhandelaars op het eiland het werk niet aankunnen. Er zijn extra mensen ingevlogen, maar volgens Henderson blijven er te weinig handen beschikbaar om alle claims te kunnen verwerken.

Volgens verzekeringsagent Mano van der Camp raken de eilandbewoners inmiddels behoorlijk gefrustreerd over het uitblijven van betalingen door verzekeraars. Hij zegt tegen Brandpunt zelfs ’s nachts gebeld te worden door wanhopige klanten. “Een andere klant heeft nu een advocaat ingeschakeld. Dat snap ik als het zo lang duurt.”

‘Tijd dringt’

Henderson roemt juist het geduld en begrip van de lokale bevolking. Hij verwacht echter wel dat dat anders wordt als bewoners na Kerst nog steeds geen claim uitgekeerd hebben gekregen. De tijd dringt, volgens hem. Anders dreigt frustratie en ruzie over claims.

Drie maanden geleden gaven bewoners van Sint Maarten aan al weinig vertrouwen te hebben in de schadeafhandeling. Verzekeraars in het gebied zouden slecht functioneren. Ook bij eerdere orkanen is veel misgegaan, zei contra-expertisebureau Krantz & Polak Resolve destijds.

Bron: AMweb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *