AN | Venezuela heeft geen geld om geld te drukken

De bolivar, de munteenheid van Venezuela, genoemd naar de vrijheidsstrijder en stichter van het land © AFP

De bolivar, de munteenheid van Venezuela, genoemd naar de vrijheidsstrijder en stichter van het land © AFP

Door de economische crisis in Venezuela is er een nog nooit eerder voorgekomen probleem ontstaan: het land heeft niet genoeg geld om geld te drukken.Dat meldt Bloomberg. Venezuela verkeert momenteel in een flinke economische crisis, veroorzaakt door economisch wanbeleid van de regering Maduro en door de lage olieprijs. Dat heeft geleid tot grote tekorten op allerlei fronten. Naast de lege supermarkten heeft Venezuela ook nog te kampen met een van de grootste droogtes in jaren, wat tot elektriciteitstekorten heeft geleid vanwege opgedroogde stuwmeren.

Door al deze ellende wordt er dit jaar een inflatie verwacht van ongeveer 500 procent. Daardoor is er een grote nood aan bankbiljetten; vorig jaar bestelde de Venezolaanse centrale bank 10 miljard bankbiljetten, flink meer dan bijvoorbeeld de 7,6 miljard biljetten die het vele malen grotere VS bestelde in 2015.

Maar nu blijkt uit gelekte stukken van ‘s werelds grootste bankbiljettenproducent, De La Rue, dat Venezuela de bankbiljetten niet meer kan betalen. Sinds juni vorig jaar zijn betalingen vaak veel te laat of blijven geheel uit. Momenteel zit De La Rue nog te wachten op 71 miljoen dollar van Venezuela. Naar het schijnt is de centrale bank van Venezuela nu ook aan het onderhandelen met de Russische gelddrukker Goznack, en Crane Currency in Boston.

Het is voor de gelddrukkers een flink dilemma of ze wel of niet in zee gaan met Venezuela. Het land is vanwege de inflatie een onbetrouwbare klant, maar tegelijkertijd vanwege diezelfde inflatie juist een van de grootste klanten.

Bron: Account

7 Reacties op “AN | Venezuela heeft geen geld om geld te drukken

 1. Olivier Bommel

  Voor een heer van stand speelt GELD geen rol.
  Begrijp je wat ik bedoel ?

 2. Nou, dan maar handmatig! Potloodjes, stiften, markers, linialen, kleurpotloodjes, e.d. zijn nog steeds niet verouderd. Zonder tv of internet is dit een goed manier om de saaie dag- en nachturen door te brengen. En iedereen werkt in hun Patria.

 3. Nee dan verdeel je al het geld, echter er is niets (meer) om te verdelen.

 4. Nog effe wachten totdat moddervette Dos Santoss en aanhang de macht overnemen met zijn nieuwe partij, dan zit Curaçao in hetzelfde schuitje. Hij is al druk bezig de bevolking aan het opruien en van alles en nog wat te beloven wat hij onmogelijk voor langere termijn kan waarmaken.

 5. euhh,als je socialist bent dan kan alles zonder geld

 6. joep meloen

  John da Silva,

  Kom er maar in en verdedig jouw heilstaat !

 7. als het niet zo triest was kon je er om lachen..
  Maar mensen zoals John Da Silva blijven dit soort socialistische/communistische landen verheerlijken.
  ik weet ook dat de democratie niet alles is, maar we kunnen wel alles zeggen zonder bang te hoeven zijn.
  En na 4 jaar kunnen we onze leiders de deur wijzen met een verkiezingen.
  beter dan dit soort socialistische dictaturen…
  ik ben dankbaar dat ik nooit in zo een land geboren ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *