Ander verhaal Wescot

* Regering Sint Maarten geeft ander beeld over videoconferentie
* Philipsburg oneens met ToR onderzoek Tromp

Philipsburg/WillemstadAangezien Sint Maarten niet is geraadpleegd over de Terms of Reference (ToR) voor het door de Curaçaose regering Schotte gewenste onderzoek naar president Emsley Tromp van de gezamenlijke Centrale Bank, kan Sint Maarten ‘niet instemmen met deze ToR’.

Dit heeft premier Sarah Wescot-Williams (DP) maandag duidelijk gemaakt tegenover haar collega Gerrit Schotte (MFK) van Curaçao.
Dat doet de Sint Maartense regeringsleider in een persbericht over de videoconferentie, waarover eerder al de regering in Willemstad een communiqué uitstuurde.
Maar in de laatste wordt geen melding gemaakt van de mogelijke blokkade door Sint Maarten van het integriteitsonderzoek naar de topman van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de schorsing van Tromp, zoals voorgesteld door de Curaçaose voorzitter Renny Maduro van de Raad van Commissarissen.

Het enige wat het persbericht van het kabinet Schotte meldde, was dat de regeringen zaterdag verder praten en dat daarvoor een regeringsdelegatie van Philipsburg naar Curaçao komt. Daarover zegt het kabinet Wescot- Williams dat afgesproken is dat de twee regeringen elkaar weer zullen ontmoeten en met de RvC en de directie van de CBCS zullen spreken, maar dat deze ‘tentatief’ zaterdag plaatsvindt en hoogstwaarschijnlijk op Curaçao.

,,Wij begonnen de videoconferentie met de Curaçaose regering met de vraag wat ons standpunt is ten aanzien van het onderzoek naar en de schorsing van Tromp alsmede de aanstelling van het zevende lid van de RvC”, zo wordt Wescot-Williams geciteerd.

Daarop lieten Schotte en Financiënminister George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) weten dat het onderzoek naar Tromp nog niet is begonnen.

,,Onze respons daarop was dat aangezien wij niet zijn geraadpleegd over de ToR voor het onderzoek, wij niet akkoord kunnen gaan met die ToR.”

Wescott-Williams stelt verder dat het kabinet Schotte de keuze van het onderzoeksbureau (Instifin uit België, red.) heeft overgelaten aan de RvC van de Centrale Bank.
Wat eveneens niet bleek uit het persbericht van Schotte, maar wel uit dat van de regering van Sint Maarten is dat laatstgenoemd land ‘voortdurend de nadruk legt op goedkeuring van de CBCS-begroting’ voor 2012 en dat zaken die van belang zijn voor de rol van de Centrale Bank op Sint Maarten uitgevoerd worden.
Na ongeveer een uur werd besloten dat Philipsburg alsnog de ToR ontvangt, waar Sint Maarten op haar beurt op zal reageren, evenals Curaçao dit nog zal doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *