Antilliaanse Indiëganger eist erkenning

WILLEMSTAD — De 88-jarige Manrique Perigualt Monte, de enige overlevende van een groep Antillianen die van 1944 tot en met 1947 in Indonesië bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) hebben gediend, eist erkenning. In een open brief, die onder meer ook naar de Staten is gestuurd, stelt Monte dat deze groep nooit enige vorm van erkenning heeft gekregen voor wat zij in het toenmalige Nederlands- Indië heeft gedaan.

Op de foto het zestal dat naar Indonesië reisde. Vlnr. Ewald Woiski, Manrique Monte, Humphrey Narain, Juan Bikker en Juan Wix.  FOTO COLLECTIE MONTE

Op de foto het zestal dat naar Indonesië reisde. Vlnr. Ewald Woiski, Manrique Monte, Humphrey Narain, Juan Bikker en Juan Wix.
FOTO COLLECTIE MONTE

Monte maakte in 1994 deel uit van een groep van 27 mannen en 21 vrouwen uit de Antillen die een training ondergingen om naar Indonesië te gaan.
Van deze groep werden zes personen naar Java gestuurd.
Het ging hierbij naast Monte om

  • Onofre Bikker,
  • John Stokkel,
  • Ewald Woitski,
  • Humphrey Narain en
  • Juan Wix.

De zes werden ingezet in dienst van de KNIL voor onder meer het verdelen en vervoeren van goederen.
De groep van zes zou tot 1947 in Indonesië verblijven.
In dat jaar besloten zij vanwege de steeds gevaarlijker wordende situatie in het land om naar de Antillen terug te keren.
In oktober 1947 waren zij weer op Curaçao.
Volgens Monte heeft de groep nooit enige erkenning of eerbetoon gekregen voor wat zij in Indonesië heeft gedaan.
Monte constateert dat hij op dit moment de enige overlevende is van de groep van zes.
In de open brief spreekt hij van een nationaal schandaal dat zelfs het Rode Kruis op het eiland niet op de hoogte is van het verhaal van de Antilliaanse Indië-gangers.

Zelfs de toenmalige regering ten tijde van onze terugkomst, noch de opeenvolgende regeringen tot op de dag vandaag hebben ooit iets voor deze groep gedaan.
Zelfs Nederland heeft hen een erkenning gegeven of beloning.
Ze hebben niet eens een baan aangeboden gekregen. Dit is een schandaal”, aldus Monte.

Namens de inmiddels overleden vijf leden van de groep stelt Monte dat het tijd is geworden om deze groep Indië- gangers te erkennen, net zoals andere groepen zijn erkend voor hun bijdrage tijdens de Tweede Wereldoorlog.

bron: Amigoe

To Top

0 Reacties op “Antilliaanse Indiëganger eist erkenning

  1. Helemaal terecht. Ik herinner mij een raadslid van de Groenen in Amsterdam zuidoost die zich in de 90er jaren zo had ingezet voor de groep Surinaamse Indiegangers. Ik meen mij te herinneren dat zij voor het handjevol mensen die nog in leven waren een bedrag had binnengehaald van denk ik destijds 1000. Niet veel maar het resulteerde in erkenning en mochten ook zij aanwezig zijn bij de jaarlijkse Dam herdenking.
    een vergeten groep, dier wel degelijk meegevochten hadden en waarvan er ook een groot aantal was gesneuveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *