Antilliaanse vrouwen veroordeeld voor schijnhuwelijken

rechtbankDEN HAAG — De rechtbank van Rotterdam heeft 23 Nederlands-Antilliaanse vrouwen veroordeeld tot taakstraffen wegens het sluiten van een schijnhuwelijk. De vrouwen trouwden in Groot-Brittannië met Nigeriaanse mannen, die daar illegaal verbleven.
Door te trouwen konden de mannen een verblijfsvergunning krijgen en lieten soms zelfs hun echte vrouw uit Nigeria overkomen, die dan de identiteitspapieren van de nepbruiden overnamen.

“De verdachten zijn één of meerdere keren naar het Verenigd Koninkrijk gevlogen om een National Insurance Number aan te vragen.
Met dit nummer kunnen onder andere uitkeringen en belastingtoeslagen worden aangevraagd. In een groot aantal gevallen is vervolgens een huwelijk gesloten in een kerk in het Verenigd Koninkrijk, of is gesteld dat het huwelijk is voltrokken in Nigeria.
De Nigerianen dienden vervolgens een aanvraag tot verblijf in bij de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk.
Hierbij werden de gegevens van het huwelijk en de identiteitspapieren van de verdachten gebruikt”

, aldus de rechtbank in een toelichting.

De koppels die trouwden gingen vaak naar de kerk met gehuurde trouwkleding, waar soms de prijskaartjes nog aanhingen.
De trouwringen waren dikwijls van plastic, aldus de Britse politie.

In ruil voor hun medewerking kregen de vrouwen, afkomstig uit Lelystad, Almere, Delft, Breda, Den Haag en Rotterdam, een geldbedrag van tussen de 2500 en 3500 euro.
De 23 vrouwen kregen taakstraffen variërend van 120 tot 200 uur en een enkeling kreeg een (voorwaardelijke) celstraf.
Het Openbaar Ministerie had ook geldboetes geëist, maar de rechtbank legde hen geen boetes op omdat de vrouwen allemaal in een slechte financiële positie verkeerden.

De arrestatie van de vrouwen, in november vorig jaar, maakte deel uit van de politie-actie Dutch Conclusion, een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Engelse politie naar schijnhuwelijken tussen Nigerianen en vrouwen uit de voormalige Nederlandse Antillen.
In Engeland werden 81 mensen aangehouden, waarvan er 66 zijn veroordeeld.
In november vorig jaar werd ook een 45-jarige vrouw uit Rotterdam in Engeland veroordeeld tot vier jaar celstraf voor het organiseren van schijnhuwelijken voor negen Nigerianen en negen vrouwen van Antilliaanse afkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *