Antwoorden op vragen Wiels druppelen binnen

over illegale loterijen

Helmin Wiels (Archief foto 11-5-2013)

Antwoorden op de vragen van Helmin Wiels over illegale loterijen druppelen binnen

WILLEMSTAD — Vijftien maanden na de dood van politiek leider van de PS, Helmin Wiels, worden de antwoorden op een aantal vragen die hij al op 3 mei vorig jaar, twee dagen voordat hij werd doodgeschoten op het strand bij Marie Pompoen, naar de Staten gestuurd.

Op 3 mei vorig jaar stuurde Wiels 31 vragen naar de ministers José Jardim van Financiën, Steven Martina van Economische Ontwikkeling, Earl Balborda van Telecommunicatie en Nel – son Navarro van Justitie.

De vragen hadden betrekking op Robbie’s Lottery, van Loterijbaas Robbie dos Santos, die verdachte is in de onderzoeken Bientu (grootschalig witwassen van geld, valsheid in geschrifte en belastingontduiking) en Maximus (intellectuele daders van de moord op Wiels).

Via SMS2Win, dat ook van Robbie’s Lottery is, kunnen personen door een tekstbericht te sturen via het netwerk van telecombedrijf UTS een elektronisch lot kopen, om mee te doen aan de trekking van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK).

Een meerderheid van de vragen die Wiels had gesteld waren al beantwoord, maar er bleven nog een viertal vragen over. Deze werden door Stanley Palm, die inmiddels Martina was opgevolgd als minister van Economische Ontwikkeling, op 29 november vorig jaar doorgestuurd naar FWNK ter beantwoording.

Op 10 februari stuurde FWNK de antwoorden naar de minister, die ze pas vorige week, op 30 juli, heeft doorgestuurd naar de Staten. Het betreft vragen 11a, 11b, 11d en 19. In vragen 11a, b en d vraagt Wiels of UTS en Robbie’s Lottery de vergunningsrechten aan FWNK en de extra trekking afdragen en of Robbie’s Lottery de bijdrage in het waarborgfonds stort.

Volgens FWNK is Robbie’s Lottery bij de wet verplicht om de vergunningsrechten aan de Landsontvanger af te dragen. UTS, zegt FWNK, is geen vergunninghouder en komt ook niet voor op de lijst van vergunninghouders van FWNK.

FWNK zegt geen zicht te hebben op de afdrachten die bij de landsontvanger worden gedaan. Op de extra trekking die één keer per week plaatsvindt, rusten geen vergunningsrechten.

Elke vergunninghouder moeten volgens de wet apart een extra afdracht doen. Per eind december 2013 had Robbie’s Lottery geen openstaande schuld aan afdrachten voor de extra trekking, aldus FWNK.

Storting van de bijdrage in het waarborgfonds geschiedt, aldus FWNK, bij het departement van Financiën. Het departement maakt dit bedrag over aan FWNK. Het departement is ook bevoegd om achterstallige betalingen te innen.

In vraag 19 vraagt Wiels naar de negatieve gevolgen voor FWNK van de verkoop van nummerloten via SMS.

“Alle verkoop van nummerloten die illegaal gebeurt, is in het nadeel van FWNK. FWNK heeft geen zicht op de totale verkopen via SMS en kan dus geen raming geven van de hoeveelheid aan inkomsten die FWNK hierdoor misloopt.”

Bron: Amigoe

Zie ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *