26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Aqualectra 224 miljoen verlies

HomeMediaAqualectra 224 miljoen verlies

Verlies in vier jaar tijd opgebouwd

aqualectra-150x1501.jpgWillemstad – In de laatste vier jaar – vanaf 2010 tot en met 2013 – heeft Aqualectra bij elkaar opgeteld een verlies geleden van 224 miljoen gulden.

Advertentie

De jaarrekeningen over de jaren 2010 tot en met 2013 moeten nog goedgekeurd worden, maar in 2010 wordt vooralsnog vóór aftrek van belastingen een verlies opgetekend van 81 miljoen gulden, in 2011 78 miljoen gulden, in 2012 49 miljoen gulden en in 2013 16 miljoen gulden.
Dit is gisteren door Aqualectra- directeur Darick Jonis in de Staten bekendgemaakt. Hij was uitgenodigd daar informatie te geven over de stand van zaken bij het bedrijf en of de voortzetting van het bedrijf gegarandeerd is.
Toch is Jonis niet bevreesd voor de toekomst.
Met de op stapel zijnde maatregelen kan heel wat bereikt worden, zo stelde hij zijn toehoorders gerust.
Zo noemt de directeur het meer gebruiken van wind- en zonneenergie, het verlagen van het netverlies tot onder de 10 procent en het upgraden van de verschillende stations binnen het netwerk, het verlagen van het lekverlies van water beneden de 18 procent en meer gecentraliseerde controle op de productie en distributie, het automatiseren van het aflezen van de wateren elektriciteitsmeters en meer stringent inningsbeleid.
Verder wil het bedrijf diensten verlenen die een meerwaarde hebben en zich meer gaan beperken tot wat Jonis noemt de ‘core business’.
De personeelskosten moeten omlaag, en dat in goed overleg met de vakbonden. Daarnaast moeten de medewerkers zo veel mogelijk continu bijgeschoold worden om zo het technische en geautomatiseerde werk goed te kunnen blijven uitvoeren.

In totaal 98 miljoen investeren
Daar staat tegenover dat investeren noodzakelijk is voor een bedrag van in totaal 98 miljoen gulden.
Jonis noemt de investering in een nieuwe elektriciteitsplant voor een bedrag van 54 miljoen gulden in 2014, in het substation voor 17 miljoen gulden en een renovatie van het waternet voor 27 miljoen gulden.

,,Het proces om te komen tot financiering van deze investeringen is lang en moeilijk”, zo voegt Jonis eraan toe.

De directeur ging in zijn presentatie ook dieper in op het beleid van de regulator en de tarieven. De regulator van tarieven is in 2009 ingesteld.

,,Het regulatoir regime geeft Aqualectra weinig ruimte voor aanpassingen.
Daar is echter wel speciale aandacht voor nodig, om zo de nodige investeringen te kunnen doen. De tarieven zijn namelijk onze enige bron van inkomsten”, zo stelt Jonis.

Hij zou lagere tarieven willen hanteren voor bepaalde groepen en hogere voor andere groepen, een zogenoemd gediversifieerd tarief.
Daarnaast wil de Aqualectra- directeur graag het beleid ten aanzien van onafhankelijke producenten van elektriciteit via zonnepanelen en wind aanpassen.
Met de in 2012 getekende concessie mogen onafhankelijke producenten ook op de markt verschijnen.
Zij moeten gebruikmaken van de infrastructuur van Aqualectra en hiervoor betalen. Het teveel aan geproduceerde stroom kan teruggeleverd worden aan het nutsbedrijf waarvoor ook betaald moet worden.

Jonis: ,,Deze prijs kan echter niet hoger zijn dan het tarief dat wij zelf hanteren.”

Wie is verantwoordelijk?
En de reactie van de Statenleden hierop?
De discussie ging vooral over wie er verantwoordelijk is voor het slechte beleid dat gevoerd is en waarvoor telkens weer de bevolking lijkt te moeten opdraaien: de directie, de Raad van Commissarissen of de regering?
Zita Jesus-Leito (PAR) stelt vast dat de verliezen vanaf de staatkundige ontmanteling ontwikkeld zijn.

,,In 2008 was er weliswaar ook een verlies, maar met de winst van 2009 wordt dit verlies tenietgedaan.
Gerekend vanaf 2010 is er een enorm verlies opgebouwd”, aldus het Statenlid.

Waarom er geen goedkeurende verklaring van de accountant is, is een van de hamvragen die zij stelde.
Gerrit Schotte (MFK) stelde dat er al vanaf het jaar 2000 allerhande beloftes gedaan worden door het nutsbedrijf zoals verlagen van lekverlies, efficiënter werken, automatiseren, personeelskosten verlagen en tariefsaanpassing.
Citerend uit allerhande rapporten uit het verleden, in zijn bezit omdat hij als premier vanaf 2010 belast was met de energieketen:

,,Het lekverlies van water tussen 2000 en 2009 vertoont een grillig verloop. Van 2000 tot 2005 was dit 30-35 procent, vanaf 2005 wat lager, 27-30 procent.
Maar vanaf 2000 is het lekverlies niet structureel gedaald. Het gaat om 22 miljoen gulden per jaar aan lekverlies van water en dit is hoog, zo staat in een van de rapporten. E
n dit verlies, daar mag de consument voor opdraaien voor een bedrag van 12,50 gulden per kubieke meter.
Vanaf 2000 gerekend zou er alleen al aan lekverlies in 10 jaar tijd een bedrag zijn opgebouwd van 220 miljoen gulden.
Het kan niet anders dus dan dat dit bedrag aan de burgers wordt doorberekend”

, zo was het betoog van Schotte die ook nog allerhande actuele misstanden aan de kaak stelde.
Alex Rosaria (PAIS) ging in op Schotte:

,,De problemen bij het nutsbedrijf gaan echt niet over een auto te veel of over een bepaald getekend contract.
Het gaat over wanbeleid dat de afgelopen jaren gevoerd is.
Daarom loopt er nu een rechtszaak ingezet door Fundashon Akshon Sivil (FAS) tegen drie personen die wanbeleid verweten wordt.
En het gaat niet alleen om de problemen waarin Aqualectra beland is. Het gaat ook om Curoil en Refinería di Kòrsou (RdK) die eerdaags in de Staten uitgenodigd worden.
Ik wil weten wat de consequenties zijn geweest van de 5 cent tariefsverlaging, van de verkoop van aandelen van Aqualectra aan RdK, wat de gevolgen zijn geweest van het vroegtijdig weghalen van de Aggreko’s.
Was er vroeger een beleid vanuit het nutsbedrijf waar de regering ja of nee tegen moest zeggen, na 2010 werd Aqualectra gedwongen het regeringsbeleid uit te voeren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties