Aqualectra zit klem door overheid

aqualectraWILLEMSTAD — Aqualectra is al een jaar bezig om de financiering voor aankoop van nieuwe dieselgeneratoren rond te krijgen. Dit is echter nog steeds niet gelukt. De regering moet als aandeelhouder eerst een aantal knopen doorhakken. Doet ze dit niet dan blijft het water- en elektriciteitsbedrijf doorkwakkelen. Tevens moet er een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) onderhandeld worden met de vakbonden. Dat zet nog meer druk op de ketel bij het utiliteitsbedrijf.

De bestaande cao loopt op 31 december af en is door Aqualectra ook opgezegd.
Directeur Darick Jonis noemt de situatie complex.
De afgelopen twee tot drie jaar zijn er bij het bedrijf veel bezuinigingen doorgevoerd.
Er valt nergens meer te snijden.
Alleen nog maar in de arbeidsvoorwaarden, aldus Jonis.

“Als Aqualectra de financiering voor nieuwe efficiëntere machines niet rond krijgt, dan moeten of de tarieven van water en elektriciteit omhoog of de werknemers moeten aan arbeidsvoorwaarden inleveren.”

Aqualectra zal dit jaar in ieder geval geen bestelling meer plaatsen bij Wartsila voor nieuwe dieselgeneratoren die de oude machines op Mundu Nobo – die tegen een relatief hogere prijs produceren – moeten vervangen.
Jonis bevestigt dat hij de financiering niet rond krijgt en dat hopelijk in januari het bedrijf wel zover is om de bestelling te plaatsen.

“We hebben het geld om de machines te reserveren, maar ik kan volledige betaling van de aankoop niet garanderen.”

Hij zegt dat de bal in de schoot van de regering (lees: aandeelhouder) ligt.

“Als aandeelhouder moet de regering een aantal beslissingen nemen.
Gebeurt dit niet dan krijgt Aqualectra geen lening om nieuwe machines te kopen.”

Om de betaling aan Wartsila te garanderen moet Aqualectra een lening aangaan.
Maar om een lening te krijgen moeten de jaarrekeningen over 2010 en 2011 goedgekeurd worden. Dat is nog steeds niet gebeurd.
Over 2010 heeft de externe accountant een verklaring afgegeven waarin een drietal beperkingen staan.
Onder andere moet Aqualectra een verklaring geven van de overdracht van aandelen in de BOO-energiecentrale aan de Curaçao Utility Company (CUC) in 2010.
Omdat CUC niet voor de aandelen heeft betaald is het de vraag of de overdracht correct is verlopen, omdat de aandelen een waarde representeren in de boeken van Aqualectra.
Enkele maanden geleden heeft de overheid al besloten dat Aqualectra 53 miljoen gulden betaald moet krijgen voor de aandelen.
Aqualectra heeft dat bedrag echter nog steeds niet ontvangen.
Volgens Jonis komt dit doordat er geen aandeelhoudersvergadering is geweest waarin het besluit is genomen dat de betaling moet plaatsvinden.
Een andere beperking was dat er een onderpand moest worden gegeven voor de obligatielening van eind 2009 van de Centrale Bank ten gunste van Aqualectra.
Door dezelfde aandelenoverdracht in 2010 veranderde de balanspositie van Aqualectra volkomen. Hoewel het bedrijf toen niets kreeg voor de aandelen moest in de eigen boeken wel voor ongeveer 60 miljoen gulden aan bezittingen worden geschrapt, omdat de aandelen niet meer in het bezit van Aqualectra waren.
Hierdoor liep Aqualectra het risico dat de Centrale Bank op ieder moment de lening geheel kon terugvorderen.
Om dit te voorkomen moest Aqualectra een onderpand van 300 miljoen gulden regelen.
Volgens Jonis kan Aqualectra het onderpand regelen, maar is het wederom de aandeelhouder die moet beslissen.

“Doen we het wel of doen we het niet. Nog steeds is er geen aandeelhoudersvergadering gehouden om de knoop door te hakken.
Wordt het onderpand niet geregeld, dan kan Aqualectra geen lening krijgen en kunnen er geen nieuwe machines worden gekocht.
Ik heb ons standpunt al meer dan een week geleden zwart op wit kenbaar gemaakt aan

de overheid.”

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *