ArenaPoliti.co | Wever-Croes (MEP): Oduber beschuldigt AHATA en Eman van omkoping

Evelyn Wever-Croes (MEP): Minister Otmar Oduber beschuldigt AHATA en Premier Eman van omkoping

Evelyn Wever-Croes (MEP): Minister Otmar Oduber beschuldigt AHATA en Premier Eman van omkoping

ORANJESTAD – In Aruba laait een felle ruzie tussen de minister van toerisme Otmar Oduber en de hotel organisatie AHATA welke ons toerisme niet ten goede komt. Oduber wil immers de “all-inclusive” hotelkamers reguleren maar doet dat op een verkeerde manier.

Allereerst heeft de Raad van Advies geadviseerd om het wetsontwerp niet aan de Staten aan te bieden. Er is volgens de RvA sprake van detournement de puovoir, er is geen studie gedaan naar de impact van “all-inclusive” in Aruba, en het juridisch jasje waarvoor minister Oduber heeft gekozen is niet correct.

AHATA kan niet accepteren dat de minister – zonder enige onderbouwing – reeds afgegeven hotelvergunningrn inperkt omdat dit in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel en met de principes van “free enterprise”.

De oppositie vraagt al maanden naar een rapport welke door PWC is opgesteld en waarvoor maar liefst US$ 250,000 is betaald, maar de minister weigert het rapport te overhandigen, eerst onder de smoes dat het rapport niet zou bestaan, en even later omdat het rapport niet officieel zou zijn. Allemaal leugens, volgens de oppositie. De minister raadde de oppositie zelfs aan om via de Landsverordening Openbaarheid van Bestuur het rapport op te vragen. Dit is uiteraard in het verkeerde keelgat geschoten bij de oppositie. “Het rapport bestaat, het is betaald met gemeenschapsgeld, maar het parlement mag het rapport niet inzien, want de minister is niet tevreden met de conclusies van dit rapport.

Dit kan alleen in een pseudo-democratie als Aruba. De rode lijn welke ten grondslag ligt aan deze wetswijziging is dat “all-inclusive” slecht is voor de Arubaanse economie, en dit wordt uitsluitend gebaseerd op het misterieuze en geheime PWC rapport (2015). Maar gelukkig hebben we de conclusie van het rapport van PWC (2015) wel kunnen vinden in de kleine letters in een tweede PWC document “Synopsis” (2016), een samenvatting van 13 onderzoeksresultaten waarvan nr 6 het PWC rapport is uit 2015: Considering the apparent broad footprint of the all-inclusive model in Aruba, combined with the momentum of consumer preference, operators’ available investment funds, the expected entry of established traditional brands, it may be advisable to embrace the all-inclusive concept.

Het PWC rapport draagt dus een andere conclusie en kan danook geen basis vormen voor deze wetswijziging. Wij betreuren het gebrek aan transparentie door minister Oduber. Wij zijn het met hem eens dat er consensus heerst dat deze sector gereguleerd moet worden want wij willen niet zien dat al onze hotels “all-inclusive” worden. Maar er heerst ook consenus dat het niet op deze wijze kan. Er zijn teveel risicos aan verbonden. De Gouverneur kan bijvoorbeeld ook in deze wet weigeren zijn handtekening te plaatsen. Of nog erger, een rechter kan de wet van tafel vegen, want de AHATA  heeft al aangekondigd de rechter te zullen adieren.

Alleen de minister, blindelings gesteund door 12 AVP-statenleden, persiteren om deze foute weg te bewandelen. Echt jammer” vindt oppositieleider Evelyn Wever-Croes. Overigens eindigde de behandeling vrijdag in de eerste ronde met vuurwerk toen minister Oduber de hotelorganiaatie AHATA beschuldigde premier Eman ta hebben bedreigd en een poging te hebben gedaan tot omkoping van de premier.

“Dit zijn ernstige beschuldigingen en daarom heb ik meteen gevraagd om een punt van orde en ik heb geeist om een kopie van de ‘omkopingsbrief’ te krijgen en ik heb de minister gezegd dat hij direct naar het Openbaar Ministerie moet gaan om aangifte te doen. Maar Oduber twijfelde dus bood ik hem aan om zijn hand vast te houden om hem naar het OM te brengen. Ik geloof overigens niets van het verhaal van omkoping, omdat anders premier Eman meteen actie had ondernomen. Nu Eman zelf niets heeft gedaan denk ik dat er ook niets van waar is. Hoe het ook zij, de vete tussen Oduber en AHATA loopt nu wel de spuigaten uit, en jammer genoeg laat premier Eman het gewoon zijn gangetje gaan en hierdoor kan onze enige economische pijler ernstig aangetast worden. De houding van premier Eman lijkt wel aan opzet grenzend ……”

aldus oppositie leider Evelyn Wever-Croes.

Bron: ArenaPoliti.co

 

Een Reactie op “ArenaPoliti.co | Wever-Croes (MEP): Oduber beschuldigt AHATA en Eman van omkoping

  1. Als Oduber werkelijk van plan is om de AVP te verlaten en een eigen partij op te richten, kan Eman hem beter nu laten sneuvelen.
    Oduber verdwijnt dan na een paar maanden uit de publiciteit.

    Als Oduber volgend jaar in september een nieuwe partij bekend gaat maken, zit er een grote kans in de mede AVPers zijn zijde kiezen. Immers Oduber kan dan gebruik maken van zijn positie als minister. Dát geeft kracht en vertrouwen. Hij kan dan de laatste maanden Eman flink voor de voeten gaan lopen. Augustus/september is dus het juiste momentum om afscheid te nemen van de AVP.

    Eman weet dit ook. Het is nú voor Eman hét moment om Oduber te laten struikelen. Politici doen dit altijd volgens een beproefd recept: Ze roepen dat ze volledig achter iemand staan. Maar… dat bezig zijn om een mes in zijn rug te steken, houden ze verborgen.

    In de politiek heb je alleen maar “echte” vrienden, als je overleden bent. Beluister alle radio- en TV uitzendingen maar eens van politici, die met – valse – tranen afscheid nemen van een overleden politieke “vriend”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *