30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Aruba | Beschermengel en woekerpolis

HomeLandenArubaAruba | Beschermengel en woekerpolis

Column Renée van Aller en John de Vries

Woeker polissen
Woeker polissen

Wij menen dat ons weinig, geen of minder rampen overkomen, omdat velen onder ons zeker weten dat ze een persoonlijke beschermengel hebben. De bekende Curaçaose schrijver, Boeli Van Leeuwen meende dat ook, omdat velen overtuigd waren dat Curaçao naar de bliksem ging. Gelukkig gebeurde dat niet, stelde hij verheugd vast. De vraag is hebben alleen goede mensen beschermengeltjes en de slechte niet? En wat is goed en wat slecht? Dat hangt immers af van onze persoonlijke opvattingen? Nemen we het voorbeeld van de woekerpolissen in Nederland en de overheidsschuld in Aruba. Veel verzekeringsbedrijven zoals ondermeer Aegon, Achmea, Delta Lloyd, Dexia, Nationale Nederlanden, Generali en SNS Reaal zijn befaamd om de onbekrompen sortering beleggings- en spaarproducten die duizenden mensen grote schade opleverden. Er zijn veel rechtszaken gevoerd en de rechter veroordeelden verzekeraars en banken met deze pijnlijke producten tot herstelbetalingen. De klanten waren niet of slecht voorgelicht over eventuele risico’s en de hoge kosten. De verzaakte zorgplicht rekende de rechter deze bedrijven zwaar aan. De beschermengeltjes van de aanbieders lijken met een langdurige en welverdiende vakantie te zijn gegaan. Het nalaten van de vereiste zorgplicht komt deze bedrijven duur te staan. Geldt dat ook voor het verzaken van de zorgplicht van politici?

Geloof

‘Geloof maakt goede mensen beter en slechte mensen slechter. Wat je in de heilige teksten aan excuus zoekt voor je gedrag, zul je altijd vinden. Als je beseft hoe gemakkelijk het is voor mensen om de weg kwijt te raken en het kwaad te omarmen, is het des te verwonderlijker dat zoveel mensen het niet doen.’

Dit zeg Bas Heijne in het NRC-Handelsblad van 3 augustus 2006 naar aanleiding van het boek van Jessica Stern: Terreur in naam van God. Het is simpel om de weg kwijt te raken door religieuze impulsen, maar het gaat ook prima door het misbruiken van (staats)macht. Organisaties met een oneerlijke cultuur houden oneerlijke werknemers over, zegt een bekende psycholoog. Na de dienst Onderwijs is nu het Postkantoor aan de beurt waar geld verdwenen is. Waar is dat nog meer standaard gebeurd? De premier en de regering geloven nog standvastig in zichzelf. Kunnen de Statenleden de regering aanspreken op alle gegeven onjuiste informatie, zoals ondermeer een laag begrotingstekort, dat opeens veel hoger blijkt te zijn? Het parlement kan dat wel, maar wil het dat ook? Want de Statenleden die afkomstig zijn uit de regerende partij zien meestal alles door de vingers. De oppositie ziet doorgaans niets door de vingers. Bovendien voeren de eigen Statenleden dikwijls uit wat de regerende partij wil en heeft het parlement amper een controlerende functie. Het parlement lijkt op te treden als het uitvoerend comité van de regerende partij. De dagelijkse exploitatie van het parlementaire stelsel lijkt de rechtsstaat overtuigend te ondermijnen. Dus is het verstandig om de eigen reputatie deskundig en overtuigend wit te wassen. Dat mag wat kosten. De Nationale Nederlanden moeten naar de beurs en de ING-bank wil dat die operatie gunstig verloopt. Dus wat doen de NN? Een achtenswaardig advocatenkantoor spant een rechtszaak aan.

Moments of Power
Nationale Nederlanden wil het woord woekerpolis schrappen als zoekterm. Dat blijkt uit een brief van de advocaten van Nationale Nederlanden aan de rechtbank in Rotterdam. Op rechtspraak.nl zijn alle gerechtelijke uitspraken voor iedereen te vinden. Uit de brief die RTLZ in handen heeft blijkt dat Nationale Nederlanden liever niet gevonden wil worden op de website als mensen ‘woekerpolis’ intikken. De gangbare term woekerpolis verwijst naar beleggingsverzekeringen met hoge, verborgen kosten die niet doen wat de verkoper beloofd heeft. De verzekeringen werden afgesloten in de jaren negentig tot en met 2006, vaak voor de aflossing van een hypotheek of als aanvulling op het pensioen.

De advocaten schrijven: “Het begrip ‘woekerpolis’ is een beladen term met een negatieve connotatie. Eisers maken onze cliënten diverse verwijten met betrekking tot de door hen verkochte beleggingsverzekeringen, welke door eisers als ‘woekerpolissen’ worden aangeduid. Over de gegrondheid van de verwijten is nog geen enkel inhoudelijk oordeel geveld. Opname van de term ‘woekerpolis’ in de inhoudsindicatie op rechtspraak.nl komt onze cliënten daarom ongepast voor.”

De uitspraak waarvan de advocaten de zoekterm willen aanpassen gaat om de collectieve procedure van de Vereniging Woekerpolis.nl tegen de verzekeraar. Ondanks veroordeling tot herstelbetalingen procederen de veroordeelde bedrijven door in de hoop dat de schade meevalt. Dat kunnen de regering en het parlement ook doen: “pappen en nathouden”, niet toegeven dat het anders moet, de burgers gepast voorlichten en de illusie in stand houden dat alles prima gaat. Waarom zou dat niet kunnen of mogen? Schadevrij de toekomst in, is het politieke overlevingsthema. De financiële situatie is de grootste zorg van de regering. Of minister Bermudez Aruba kan redden zonder volledige politieke inzet van regering en oppositie is de vraag die binnenkort beantwoord zal worden. Vooral voor wat betreft de begroting 2014 en 2015 en de juiste afhandeling van de lopende PPP projecten, zoals de Green Corridor. Het procederen om woorden te verbieden, – zoals Nationale Nederlanden – kan het nieuwe ei van Columbus zijn. Aegon ziet er ook wat in, wie niet? Voor de politiek is het essentieel de juiste waarachtige woorden te vinden en uit te spreken met behulp van veel extra beschermengelen a.u.b. De kiezers moeten geloven wat hen wordt gezegd. Maar geloven is niet weten toch?

©2014 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen ligt het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2014

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties