Aruba buigt niet voor eisen Den Haag

Juan-David-Yrausquin-4

Minister van Financiën Juan David Yrausquin: Aruba buigt niet voor eisen Den Haag

CURAÇAO – Aruba zal niet buigen voor de Nederlandse eis om te bezuinigen om zo de economie aan te zwengelen. Dat heeft de Arubaanse minister van Financiën Juan David Yrausquin gisteren tegen persbureau AP gezegd. Volgens hem heeft het Caribische eiland al in de kosten gesneden en het overheidsapparaat verkleind.

De opmerking van Yrausquin komt twee dagen nadat premier Mike Eman een hongerstaking van een week had beëindigd. Hij protesteerde daarmee tegen Nederlandse bemoeienis met de begroting van het eiland. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) had de gouverneur opgedragen de begroting niet te tekenen in afwachting van een onderzoek.

Betoging
Aruba heeft een enorm begrotingstekort. De schulden van het eiland bedragen bovendien 75 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Hoeveel steun de regering heeft is onduidelijk. Vrijdag liepen honderden betogers die de oppositie steunen in een tocht naar het parlement. Ze eisten een gesprek met een regeringsvertegenwoordiger over de economische problemen.

© Novum

Bron: Versgeperst

4 Reacties op “Aruba buigt niet voor eisen Den Haag

 1. Henriques

  Dat het een zootje was hebben we met zijn allen nu kunnen vaststellen. Nu kan de regering Eman aan zijn achterban gaan uitleggen waar florins zijn gebleven kortom in welke zakken.

 2. Juan David Yrausquin en Mike Eman kunnen hun lunchpakketten weggooien en weer gaan hongeren. De uitgebrachte quick-scan heeft het eerdere standpunt van Plasterk en Rutte bevestigd.

  Wie het rapport in zijn geheel doorneemt snapt nu ook waarom de heer Juan David Yrausquin zijn ontslag als minister aanbeden heeft. Cijfers ontbreken of worden valselijk voorgesteld. Kortom het is een financiële puinhoop die Juan David Yrausquin gebrouwen heeft.

  Aruba staat aan de rand van een faillisement als het niet snel een fors deel van zijn (duurbetaalde) ambtenaren en adviseurs opdoekt. De ambtenaren en adviseurs zijn goed voor – eigenlijk moet gezegd worden: slecht – de helft van de staatsbegroting. En dan zijn de extra’s zoals leaseauto, hapjes, drankjes, hotelovernachtingen, seminars en vliegtickets, die in de geheime boekhouding staan, nog niet eens meegeteld.

  De (verkorte) eindconclusie van de quick-scan aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal is:

  “Uit de onmiskenbare feiten in de quick scan blijkt dat de regering van Aruba met grote urgentie maatregelen zal moeten nemen om de financiële situatie van het land, zowel op de korte als op de langere termijn, te verbeteren. De quick scan bevestigt het standpunt dat de Rijksministerraad reeds geruime tijd heeft inge- nomen ten aanzien van de begroting van Aruba.
  Thans is het wachten op de reactie van de regering van Aruba. Ik zal u hierover informeren.”

  Het honger-circus kan weer starten: dames en heren, boeren burgers en buitenlieden alle aandacht weer voor onze Minpres, applaus graag!

 3. Slechte timing.

  Juan David Yrausquin kan beter even dimmen. Straks gaat het alleen over emoties en worden valse sentimenten opgewekt.

  Uit het artikel blijkt weer eens dat de gemiddelde kennis in Nederland, over Aruba niet van een hoog niveau is. Het omgekeerde geldt ook voor de gemiddelde Arubaan. Zaken als kolonialisme en drugsmafia krijgen meestal een overbelichting.

  Als de gemiddelde bloggers zich straks ook in het conflict mengen, dan zou het Arubaanse positieve imago best wel eens een stevige knauw kunnen oplopen. De vele miljoenen die gespendeerd worden aan Arubaanse PR voor tourisme uit Nederland is dan (gedeeltelijk) weggegooid geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *